pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Brit­ti­leh­ti: Fifa muutti miel­tään ja sallii kat­so­jien sa­teen­kaa­ri­vä­rit Qatarin MM-ki­sois­sa

Helsinki/Doha
Katsojat voivat jatkossa saapua Qatarin MM-kisoihin sateenkaariväreissä.
Katsojat voivat jatkossa saapua Qatarin MM-kisoihin sateenkaariväreissä.
Kuva: MADS CLAUS RASMUSSEN

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa on ilmoittanut kansallisille lajiliitoille, että katsojat voivat jatkossa saapua Qatarin miesten MM-kisoihin sateenkaariväreissä, brittilehti Independent kertoi kotisivuillaan.

Fifa ilmoitti ennen Qatarin MM-turnausta, että katsojat saavat osoittaa tukeaan seksuaalivähemmistöille sateenkaariväreillä. Juuri ennen turnauksen alkua Fifa kuitenkin ilmoitti, että sateenkaaritunnukset ovat kiellettyjä.

Independent-lehden mukaan Fifa on jälleen muuttanut mieltään, ja katsojat voivat pukeutua sateenkaariväreihin toisesta ottelukierroksesta alkaen.

Sateenkaarivärit ovat nousseet yhdeksi turnauksen puheenaiheista. Seitsemän eurooppalaisjoukkueen (Saksa, Belgia, Englanti, Hollanti, Sveitsi, Tanska, Wales) kapteenit aikoivat käyttää kisoissa sateenkaariteemaista OneLove-kapteeninauhaa, mutta joukkueet vetäytyivät suunnitelmasta Fifan maanantaisen kurinpitoukaasin myötä.

Mediatietojen mukaan nauhaa käyttävät kapteenit olisivat saaneet otteluiden alussa keltaisen kortin.

Iranin turvallisuusjoukot pidättivät takavuosien maajoukkuepelaajan

Iranin turvallisuusjoukot pidättivät torstaina maan jalkapallomaajoukkueessa aikoinaan pelanneen Voria Ghafourin, kertoi Fars-uutistoimisto.

Ghafouri, 35, pidätettiin hänen edustamansa seuran Foolad Khuzestanin harjoitusten jälkeen, ja häntä syytetään "maajoukkueen maineen tahraamisesta ja valtion vastaisen propagandan levittämisestä".

Ghafouri on kotoisin Länsi-Iranin kurdialueelta, ja tietojen mukaan hän oli julkaissut Instagramissa kuvan, jossa oli pukeutunut perinteiseen kurdiasuun.

Ghafouri pelasi Iranin maajoukkueessa vuosina 2014–19 kaikkiaan 26 ottelua. Hän edusti kesään asti Iranin suurinta seuraa Esteghlalia ja oli myös ennen joukkueen kapteeni, mutta sopimus purettiin ja hän siirtyi Foolad-seuraan. Monen fanin mielestä Ghafourille kostettiin siitä, että hän oli kertonut tukevansa kesällä olleita mielenosoituksia Iranissa. Toiset taas painottivat, että puolustaja Ghafouri oli jo liian vanha Iranin pääsarjaan.

Laajemmat mielenosoitukset leimahtivat Iranissa syyskuussa sen jälkeen, kun 22-vuotias Iranin kurdinainen Mahsa Amini kuoli maan siveyspoliisin käsissä. Ihmisoikeusjärjestö Iran Human Rights (IHR) ilmoitti tällä viikolla, että Iranin turvallisuusjoukot ovat protesteja tukahduttaessaan surmanneet yhteensä yli 400 ihmistä.

Iran on mukana Qatarissa meneillään olevassa MM-lopputurnauksessa. Maanantaina Iranin joukkue kohahdutti ennen kisojen avausotteluaan Englantia vastaan, kun pelaajat eivät laulaneet maan kansallishymniä.