Mainos

Black Friday rä­jäyt­tää va­lo­kau­pan – Ro­va­nie­mel­lä pa­ka­taan vii­kon­lo­pun aikana tu­han­sia va­lo­ti­lauk­sia toi­mi­tet­ta­vak­si ympäri maail­maa

Lisävaloja, työkonevaloja, otsalamppuja, autojen varapolttimoita… Lumisella käy vilske, kun vuoden kiireisimpään aikaan pakataan Black Friday -viikonlopun verkkokauppatilauksia toimitettavaksi ympäri maailmaa. "Syksyn sesonki huipentuu tähän viikonloppuun, jolloin valoja myydään moninkertainen määrä normaaliin sesonkiviikonloppuun verrattuna", kertoo Lumisen yrittäjä Kari Kauhanen.

Lumisen vahvin tuoteryhmä on autojen lisäkaukovalot. Valikoimista löytyy sopivat valot autoon kun autoon.
Lumisen vahvin tuoteryhmä on autojen lisäkaukovalot. Valikoimista löytyy sopivat valot autoon kun autoon.
Kuva: Lumise Oy

Black Fridaysta on muodostunut myös Suomessa merkittävä kauppapäivä, joka käynnistää joulukaupan. Itse asiassa kauppapäivä on venähtänyt yhdestä päivästä pidemmäksi kampanjaksi, joka kestää useimmilla kaupoilla muutamasta päivästä aina reiluun viikkoon.

– Meillä on alkuviikosta yksittäisiä päivätarjouksia, mutta varsinainen kampanja alkaa torstaina klo 18 verkkokaupan rekisteröityneille kävijöille ja yöllä klo 24 tarjoukset avautuvat kaikille kävijöille. Tarjoukset ovat voimassa myös myymälässä perjantaina iltaan klo 20 asti ja lauantaina normaalin aukioloajan mukaisesti.

– Töitä paiskitaan läpi viikonlopun, jotta tilaukset saadaan liikkeelle ilman viiveitä ja asiakkaiden viesteihin vastataan ajoissa. Viime vuonna asiakaspalvelu pääsi ruuhkautumaan pahoin ja vastausviiveet venyivät aivan liian pitkiksi. Vastaavaa ei toivottavasti tapahdu enää koskaan, tuumaa Lumisen yrittäjä Kari Kauhanen.

Varsinkin torstaina ja perjantaina töissä ollaan myöhään yöhön ja huolehditaan että verkkokauppa toimii kuten kuuluukin. Vuosi sitten torstai-iltana verkkokauppa ylikuormittui ja hidastui todella pahasti, mutta kauppa saatiin hetken selvittelyn jälkeen takaisin toimintaan.

Suurin osa tilauksista tulee Suomesta, paljon Ruotsista, mutta osa myös ympäri maailmaa, aina Australiaa ja Chileä myöten. Kauhasen mukaan asiakkaita houkuttaa laaja tuotevalikoima järkevään hintaan, sekä asiantunteva palvelu ja nopeat toimitukset.

Kansainvälistä kasvua sijainnista huolimatta

Rovaniemeläinen Lumise Oy on kasvanut kymmenessä vuodessa Euroopan suurimmaksi ajoneuvo- ja työkonevalaisimien verkkokaupaksi, työllistäen jo noin 30 eri alojen ammattilaista Suomessa ja Ruotsissa. Monesti kuulee puhuttavan, ettei suomalaisena verkkokauppana ole mahdollista kilpailla suurten verkkokauppajättien kanssa menestyksekkäästi.

– Tämä pitääkin ehkä paikkansa, jos yrittää myydä samaa tavaraa kuin he, mutta erikoistumalla kapeaan tuotesegmenttiin, on paljon paremmat mahdollisuudet pärjätä kilpailussa.

– Kasvua on syntynyt, kun on pyritty kehittymään ja kehittämään jatkuvasti. Paljon on tehty virheitä, yritetty ja erehdytty, otettu opiksi ja löydetty uusia polkuja eteenpäin. Esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmään, varastonhallintaan ja muihin ohjelmistoihin on investoitu viimeisten kahden vuoden aikana satoja tuhansia euroja, mutta investointi mahdollistaa toiminnan hallitun kasvattamisen, vähentäen samalla inhimillisiä virheitä.

– Varsinkin verkkokaupan kehitys on aikamoista uuden kokeilua, johon ei löydy oikeita vastauksia oppikirjoista. Muiden kauppiaiden kesken tapahtuva vertaisoppiminen ja kokemusten jakaminen on omien kokeiluiden ohella paras tapa kehittyä verkkokaupassa, pohtii Kauhanen.

Vaikka pohjoinen sijainti onkin logistisesti jossain määrin haastava, tarjoaa se myös etuja. Lumisea auttaa pohjoisen kylmä ja pimeä talvi, joka luo uskottavuutta, kun myydään etelämmäs. Jos tuote kestää pohjoisissa olosuhteissa, kestää se lähes missä tahansa.

Suurin osa tilauksista tulee Suomesta, paljon Ruotsista, mutta osa myös ympäri maailmaa, aina Australiaa ja Chileä myöten.
Suurin osa tilauksista tulee Suomesta, paljon Ruotsista, mutta osa myös ympäri maailmaa, aina Australiaa ja Chileä myöten.
Kuva: Lumise Oy

Lisävalot lisäävät turvallisuutta ja ajomukavuutta

Lumisen vahvin tuoteryhmä on autojen lisäkaukovalot, ja valikoimasta löytyykin sopivat valot autoon kuin autoon. Nykyisin suositaan mahdollisimman siroja lisävaloja, jotka saadaan upotettua huomaamattomasti auton keulaan. Tällaiseen asennukseen Lumise on kehittänyt useita erilaisia kiinnitysratkaisuja.

– Ruotsissa lisävaloja käytetään huomattavasti enemmän kuin Suomessa, mutta Suomessakin on havaittavissa positiivista kehitystä asenteissa lisävaloja kohtaan. Ruotsissa autojen maahantuojat asentavat usein uuteen autoon lisävalot talvirenkaiden ja moottorin lämmittimen ohella, kun taas Suomessa useat automaahantuojat ovat sitä mieltä, että he myöntävät auton omien kaukovalojen heikkouden, jos ehdottavat asiakkaalle lisävaloja, ihmettelee Kauhanen.

Esimerkiksi Tekniikan Maailman tekemät valomittaukset osoittavat, että useimpien uusien autojen kaukovalot ovat luokattoman heikot, ja lisävaloilla on mahdollista lisätä sekä turvallisuutta, että ajomukavuutta, kun silmiä ei tarvitse siristellä nähdäkseen, että onkos siinä edessä poro tai ihminen.

Oma tuotekehitys kasvussa

Lumisella on tehty pienimuotoista tuotekehitystä lähes alusta asti, mutta parin viime vuoden aikana tuotekehitykseen on panostettu entistä enemmän.

Yksinkertaisimmillaan tuotekehitys on uusien lisävalotelineiden suunnittelua auton etumaskiin, jolloin asennus on sujuvampi ja lopputulos paremmin auton ulkonäköön sulautuva. Vaativammassa päässä on täysin uusien valaisimien suunnittelu nollasta, sisältäen elektroniikan, optiikan ja mekaniikan suunnittelun ja testaamisen.

– Tähän on kuitenkin vaikea löytää osaamista Suomesta, ja oikeiden ihmisten löytyminen onkin edellytys tuotekehityksen kasvattamiseen. Meillä on avoinna mm. 3D-mallintajan työpaikka, johon toivottavasti löydetään tekijä lähiviikkoina, Kauhanen kertoo.

Lumisella on tehty pienimuotoista tuotekehitystä alusta asti ja parin viime vuoden aikana tuotekehitykseen on panostettu entistä enemmän.
Lumisella on tehty pienimuotoista tuotekehitystä alusta asti ja parin viime vuoden aikana tuotekehitykseen on panostettu entistä enemmän.
Kuva: Lumise Oy

Tutustu Lumisen valikoimaan ja Black Friday -tarjouksiin täältä >>