Mainos

Au­rin­ko­suo­jauk­sel­la il­mas­to­ys­tä­väl­li­sem­pään ja pa­rem­paan asu­mi­seen

Keväällä moni huomaa kuinka aurinko ikkunoiden takaa lämmittää jo asuntoa sisältäkin. Pitkän talven jälkeen se tuntuukin mukavalta, mutta varsinkin asunnoissa, joissa on paljon lasipinta-alaa, alkaa sisälämpötilat nopeasti nousta jopa liiaksi.

Huolella suunniteltu aurinkosuojaus vähentää ikkunoiden kautta tulevaa auringon lämpöenergiaa ja parantaa kodin ja työpaikan käyttömukavuutta sekä energiatehokkuutta. Kiinteistöjen aurinkosuojaus kehittyy jatkuvasti ja vaikka Suomi seuraa tässäkin trendissä muuta Eurooppaa jälkijunassa, löytyy kotimaisia tuotteita ja osaajia myös Lapista.

Screen-rullakaihtimet estävät tehokkaasti ylimääräistä auringon häikäisyä ja energiaa, jättäen kuitenkin maisemat nähtäville.
Screen-rullakaihtimet estävät tehokkaasti ylimääräistä auringon häikäisyä ja energiaa, jättäen kuitenkin maisemat nähtäville.
Kuva: Arctic Store

– Aurinkosuojat estävät tehokkaasti lämmön liiallisen siirtymisen sisätiloihin ja parantavat asuinmukavuutta, toteaa asiantuntija Niko Virkkula Artic Store Rovaniemeltä, joka palvelee kuluttaja- yritys- ja rakennusliikeasiakkaita koko Lapin maakunnan alueella.

– Meillä Lapissa aurinko luo omat haasteensa vuoden ympäri, aurinko paistaa joko koko ajan tai sitten sitä ei ole riittävästi. Oikein toteutetulla nykyaikaisilla aurinkosuojilla voidaan kesällä säästää jäähdytys-, ja lämmitysenergiaa, sekä lisätä asuinmukavuutta ja lisäksi saavuttaa tehokas näkösuoja kaamosaikaan. Aurinkosuojia ja kaihtimia valmistetaan nykyään pääsääntöisesti mittatilauksesta design-tuotteina, joten ne toimivat myös sisustuselementteinä. Tuotteet suunnitellaan asiakkaan tarpeisiin ja toiveisiin sopiviksi muut sisustukselliset elementit huomioiden, Virkkula summaa.

Artic Store Rovaniemen uusi myymälä sisältä.
Artic Store Rovaniemen uusi myymälä sisältä.
Kuva: Arctic Store

Muutaman edellisen kuuman kesän ansiosta tietoisuus aurinkosuojauksen merkityksestä on kasvanut yöttömän yön maassa. Virkkula mainitsee, että rakentamisessa nykytrendi suosii suuria ikkunapintoja, jolloin pahimmassa tapauksessa talot muuttuvat melkoisiksi pätseiksi sisäpuolelta, ellei viilennykseen käytetä kalliita jäähdytyslaitteistoja ja energiaa.

– Oman erityispiirteensä aurinkosuojaukseen luo Lapin matkailu, etenkin lasi-iglut ja niiden kehittäminen kesäkäyttöön paremmin sopiviksi. Ilmastotietoisuuden aikana vaikuttaa hölmöltä, jos neliöiden viilennyslasku kesältä on yhtä suuri kuin pakkastalven lämmityskulut.

Aurinkosuojajärjestelmä suunnitellaan

  • estämään tilojen liiallinen lämpeneminen
  • toimimaan yhdessä ikkunan kanssa
  • turvaamaan riittävä luonnonvalon saanti
  • hyödyntämään saatavissa oleva aurinkoenergia muuttuvissa luonnonolosuhteissa
  • tuomaan näönsuojaa ja lisäeristystä ikkunoihin talvikaudella
  • käyttäjien tarpeiden ja toiveiden mukaan osaksi sisustusta

Sisälle vai ulos?

Aurinkosuojaratkaisuja on niitäkin kahdenlaisia: rakennuksen sisäpuolisia ja ulkopuolisia. Näistä tutumpi on sisäpuolinen, eli esimerkiksi ikkunan välissä tai huoneen puolella oleva säle-, rulla- tai pystylamellikaihdin, jolla voi vaikuttaa sisävalaistuksen laatuun ja häikäisynestoon. Alumiininen sälekaihdin varsinkin ikkunan välitilassa muodostaa talvella näkösuojan ohella kiinni olleessaan ylimääräisen lisäeristeen ja estää osaltaan lämmön poistumista ikkunan kautta.

Ulkopuoliset aurinkosuojaratkaisut taas toimivat eri lailla: ne varjostavat erittäin tehokkaasti – ja pysäyttävät lämpösäteilyn jo hyvissä ajoin rakennuksen ulkopuolella.

– Tämän vuoksi ne säästävät energiaa ja viilentävät sisätiloja suojausratkaisuista tehokkaimmin, Virkkula toteaa ja lisää, että ulkopuolelle sijoitettavasta suojasta näkee myös läpi.

Kun ikkunan ulkopuolella sijaitsevaan auringonsuojaan lisätään vielä automaatio, saavutetaan parhaat säästöt.

– Automaattisilla aurinkosuojilla voidaan säästää energiaa jäähdytyksessä 89 %, valaistuksessa 39-89 % ja lämmityksessä 9 %, listaa Virkkula.

Automatisoitu aurinkosuojausjärjestelmä toimii siten, että energiankulutus optimoidaan hyödyntämällä auringon lämpöenergia talvella ja pitämällä vastaavasti liiallinen lämpö ulkona kesällä. Automatiikka varmistaa, että aurinkosuojat ovat aina oikeassa asennossa – ja luonnonvalon tehokas hyödyntäminen vähentää osaltaan myös keinovalaistuksen tarvetta, sekä maksimoi ihmisen terveydelle ja vireydelle tärkeän luonnonvalon saannin.

Artic-terassimarkiisi pidentää terassikautta ja tuo mukavuutta vaihteleviin keliolosuhteisiin. Olohuoneen saa sisustettua tyylikkäästi pystylamelliverhoilla.
Artic-terassimarkiisi pidentää terassikautta ja tuo mukavuutta vaihteleviin keliolosuhteisiin. Olohuoneen saa sisustettua tyylikkäästi pystylamelliverhoilla.
Kuva: Arctic Store

Virkkula toivookin, että aurinkosuojausta mietittäisiin mahdollisimman varhain jo rakennuksen suunnitteluprosessissa. Näin on mahdollista mitoittaa järjestelmä tarkasti tarpeen mukaan ja huomioida esimerkiksi rakenteiden kiinnityspinnat ja myös kaikki tarvittavat sähköjohdotukset saadaan sijoiteltua niin että ne eivät ole näkyvissä.

Automaatiojärjestelmiä integroidaan kovaa vauhtia osaksi talotekniikkaa, mutta myös stand alone -systeemejä myydään, etenkin pienempiin kohteisiin.

– Pienemmissä kohteissa voi olla käytössä esimerkiksi radiotekniikalla toteutettu langaton järjestelmä tai älypuhelin sovelluksen ja langattoman lisälaitteen avulla ohjattava moottoroitu aurinkosuojajärjestelmä, johon lisäksi voidaan yhdistää aurinko- ja tuuliautomatiikkaa, kertoo Virkkula.

Infoboksi

Artic Store Rovaniemi viettää uuden myymälän avajaisia perjantaina 31.1.2020 klo 12-18 osoitteessa Lampelankatu 31 A, Rovaniemi.

Kahvi- ja pullatarjoilun ohella tuote-esittelyitä sekä avajaistarjouksia.

www.articstore.fi/myymalat/rovaniemi/