Aurinko hellii koko Suomea – samaan aikaan Lapissa on paikoin lähes metrin hanki

Lauantaina Länsi-Suomen sisäosissa lämpömittari voi kohota 20 asteeseen.

Helsinki
Aurinko paisto Rovaniemellä torstaina, kuten laajoilla alueilla Suomea. Samaan aikanaa pohjoisempana Lapissa on vielä metri lunta, minkä vuoksi Pulkamontien terveyskeskus on saanut ympärilleen tulvavallin.
Aurinko paisto Rovaniemellä torstaina, kuten laajoilla alueilla Suomea. Samaan aikanaa pohjoisempana Lapissa on vielä metri lunta, minkä vuoksi Pulkamontien terveyskeskus on saanut ympärilleen tulvavallin.
Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen

Aurinko jatkaa paistamista perjantaina koko maassa, kertoo Ilmatieteen laitos. Etelä- ja Länsi-Suomessa lämpö kipuaa 14–18 asteeseen.

– Lapissakin länsirajalla voi olla 15 astetta, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Itä-Suomessa on hieman viileämpää, mutta sielläkin lämpötila nousee 12–14 asteeseen. Hieman viileämmät Itä- ja Pohjois-Lappi seuraavat perässä noin 10 lämpöasteella.

– Vielä lauantainakin on aurinkoinen päivä ja voi olla vielä vähän lämpimämpää. Jossain Länsi-Suomen sisäosissa voidaan olla lähellä 20 astetta. Ruotsin puolelta lähestyy jonkinlainen säärintama sunnuntaiksi.

Suomen pituus korostuu poikkeuksellisesti

Mustalan mukaan sunnuntaina osissa Etelä- ja Länsi-Suomea onkin pilvistä ja sataa paikoin vettä. Pilvisillä alueilla Etelä- ja Länsi-Suomessa on 11–15 astetta.

Sateet eivät yllä Itä- ja Pohjois-Suomeen, missä on melko aurinkoista edelleen sunnuntaina. Itä-Suomessa lämpöä riittää 15–18 astetta ja Lapissa yli 15 astetta.

– Paitsi että Keski- ja Pohjois-Lapissa on lunta ja viileämpää. Siellä on 10 astetta tai vähän yli, Mustala huomauttaa.

Mustalan mukaan esimerkiksi Kittilässä lumensyvyys on poikkeuksellisesti yhä lähemmäs metrin ja Utsjoen tienoilla puolisen metriä.

– Keski-Lapista Inariin asti, siellä on poikkeuksellisen suuri lumensyvyys vuodenaikaan nähden. Suomi on pitkä maa, mutta nyt tämä korostuu poikkeuksellisella tavalla.

Mustala arvioi, että nietokset alkavat sulaa, kun lämpötila nousee toiselle kymmenelle.

Ensi viikon ennusteessa epävarmuutta

Ennusteissa erityisesti ensi viikon tiistai on näyttänyt lupaavalta lämmöstä pitäville.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Nina Karusto huomauttaa, että ensi viikon ennuste on vielä monilta osin epävarma. Sunnuntaina uhkaavat sateet voivat vaikuttaa myös alkuviikon säähän.

Mahdollisuus lämpimiin päiviin on kuitenkin olemassa.

– Toukokuu on ollut tavanomaista viileämpi, niin lämpeneminen on varmaan ihan tervetullutta, vaikkei mitään megalämmintä olisikaan, Karusto toteaa.