Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Atupem juhli nel­jät­tä Joen­suu-ajon voit­toaan

Joensuu-ajoa on kisattu Linnunlahden raviradalla vuodesta 1991 lähtien. Avoimen tason lämminveristen kilpailun menestynein hevonen on ollut Atupem, joka oli täyttä rautaa myös tänä vuonna. Antero Tupamäen 10-vuotias huippuori otti Joensuun lauantairaveissa neljännen Joensuu-ajon voittonsa johtaneen Le Gros Billin rinnalta kilometriajalla 13,7a/2140 metriä.

Avaus venähti kärjen osalta 08,5-vauhtiseksi, mikä oli etenkin sateisiin olosuhteisiin reipasta. Siinä vauhdissa Atupem ei ollut mukana.

– Tämäkin pääsee matkaan tarvittaessa aivan hyvin, mutta nyt sisäpuolella oli sen verran monta nopeaa hevosta, että tuntui, että ajetaan tasainen, hyvä startti, ja se saatiin. Loppusuoran puolessa välissä hevonen sai otteen, ja piti sen hienosti maaliin asti, ohjastaja Santtu Raitala sanoi voittajahaastattelussa.

Lauantain toinen päälähtö oli suomenhevosten vuodesta 2017 saakka kisattu Kuusivuotiskunkku, jossa kautensa piti avata viime vuoden Derby-voittaja V.G. Voitto, mutta se joutui jäämään pienen kolhun vuoksi kilpailusta pois. Voittajaksi punnersi Tapio Perttusen valmentama sekä ohjastama Zelos, jonka kolme vuotta vanhempi isoveli Vixeli vei saman kilpailun vuonna 2020.

– Kova taisto oli. Sata metriä ennen maalia aloimme saamaan hieman yliotetta (keulahevonen Karlaksesta), ja loppujen lopuksi Zelos voitti varmasti, mutta ei helposti, sillä on tämä osannut lopussa laukatakin. Jos terveyttä piisaa, niin hevosella voi olla hieno tulevaisuus, Tapio Perttunen arvioi.

Suomenhevosten montén SM-finaali ajetaan 8 000 euron ykköspalkinnolla kahden viikon päästä Kouvolan Kuninkuusraveissa. Sinne on karsittu toukokuun puolivälistä saakka, ja Joensuussa ajettiin toiseksi viimeinen karsinta. Paras siinä oli kolmen kuukauden tauosta huolimatta Teija Ratisen omistama, Martti Ratisen valmentama ja Elina Pakkasen ohjastama Mäen Eino, joka on nyt voittanut kahdeksasta monte-lähdöstään kuusi.