Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ateismi on ju­ma­la­ton maail­man­se­li­tys

Kari Kannala väittää (LK 15.1.), ettei ateismi olisi maailmanselitys. Käsitys on melko yleinen, mutta harhaanjohtava.

Ateismi kiistää jumala(i)n olemassaolon ja siten selittää olevaisuuden jumalattomasti, siis ilman jumalaa. Se on maailmanselitys siinä missä esimerkiksi teismi. Maailmanselitysneutraalia on agnostismi.

Peräänkuulutan maailmankatsomusten yhteismitallisempaa arviointia julkisuudessa.

Havainnollistan asiantilaa vertauksella. Lähden ennalta siitä, ettei joulupukkia ole olemassa. Kun kotiin jouluaattona tullessani huomaan työhuoneeseeni ilmestyneen lahjasäkin eikä huoneistoni ovessa tai ikkunoissa näy murtojälkiä päättelen, että joku, jolla on hallussaan avain asuntooni, on käynyt sen tuomassa, mutta uskon huoneistossani käyneen jonkun muun kuin joulupukin, koska en usko hänen olemassaoloon.

Eikö tämä ole vaihtoehtoinen, joulupukiton selitys tapahtuneelle? Vastaavasti ateismi on jumalaton selitys olevaisuudelle.

Yleisellä tasolla peräänkuulutan maailmankatsomusten yhteismitallisempaa arviointia julkisuudessa. Esimerkiksi kouluista ei tule katsomusneutraaleja kaikkien Jumalan mainitsevien laulujen esittämisen kieltämisellä. Niistä tulee tiloja, joissa (humanismi)ateismi on ehdottoman hallitseva maailmankatsomus.

Mikko Heikkilä