Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Asian­tun­ti­jat ker­to­vat, mitä Iran-pa­kot­teis­ta seuraa – suo­ma­lai­sil­ta uhkaa jäädä jopa mil­jar­din hank­keet to­teu­tu­mat­ta

Yhdysvaltojen Iranille asettamat uudet pakotteet iskevät erityisesti Iranin talouden kivijalkaan öljyyn.

Helsinki

Yhdysvaltain Iranin-vastaiset pakotteet astuivat voimaan maanantaina.

Pakotteet ovat seurausta Yhdysvaltojen toukokuisesta päätöksestä, jonka mukaan maa vetäytyy Iranin ydinsopimuksesta.

Maanantain pakotteet kohdistuvat Iranin talouden kivijalkaan öljyyn sekä pankkeihin, satamiin ja noin 700 yksityishenkilöön ja yritykseen.

Lännen Media kysyi asiantuntijoilta, mitä pakotteista seuraa.

Iranin talous sukeltaa

Iranin talous on heikentynyt jo kuukausien ajan, vaikka uudet pakotteet astuivat voimaan vasta maanantaina.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa Iranin talouden supistuvan tänä vuonna 1,5 prosenttia, kun järjestö arvioi aiemmin, että maan talous kasvaa lähes 4 prosenttia.

Valuutta Rial taas on menettänyt arvostaan yli 70 prosenttia, inflaatio on yli 50 prosenttia ja tuontituotteiden hinnat ovat kolminkertaistuneet.

Juuri talouden horjuttaminen on USA:n ensisijainen tavoite, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kehittyvien talouksien asiantuntija Petri Vuorio sanoo.

– USA onnistunee painostamaan pakotteilla Iranin uusiin neuvotteluihin ydinsopimuksesta, mutta kovin äkkiä Iran ei voi lähteä neuvottelemaan, ettei se menetä kasvojaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo, että nykyinen ydinsopimus ei aseta riittävän tiukkoja ehtoja Iranille. Huolena ovat muun muassa pitkän kantaman ohjukset ja Iranin sotatoimet maan rajojen ulkopuolella.

Pakotteet osuvat kansalaisten kukkaroihin

Talouspakotteet vaikuttavat etenkin tavallisiin kansalaisiin, arvioi konfliktinratkaisujärjestö CMI:n ja saksalaisen Berghof-tutkimuskeskuksen vanhempi asiantuntija Ilkka Uusitalo.

– Se lisää poliittisia jännitteitä Iranin sisällä, Uusitalo sanoo.

Uusitalo uskoo, että kiristyvä taloudellinen tilanne voi johtaa kahteen suuntaan.

Kovaa linjaa kannattavat saattavat vaatia, että Iran vetäytyy ydinsopimuksesta ja jatkaa ydinaseen kehittämistä.

Kasvava työttömyys, tuontituotteiden hinnannousu, korkea inflaatio ja valuutan arvonlasku johtavat toisaalta tavallisen kansan tyytymättömyyteen presidentti Hasan Ruhanin hallintoa kohtaan.

– Hallinnon kaatumiseen on silti toistaiseksi vaikea uskoa, Uusitalo arvioi.

Todennäköisempi seuraus on Uusitalon mukaan se, että maastamuutto Iranista lisääntyy huomattavasti.

Suomalaisyritykset vetäytyvät

Suomalaisyrityksiltä uhkaa jäädä toteutumatta Iraniin suunniteltuja hankkeita lähivuosina jopa yli miljardin euron edestä, EK:n Petri Vuorio arvioi.

Viime vuonna Suomen vienti Iraniin oli arvoltaan noin 115 miljoonaa euroa.

– Kyse ei ole jättisummasta, mutta on huomattava, että kasvua edelliseen vuoteen oli 50 prosenttia eli maassa oli suurta kasvupotentiaalia ennen sanktioiden asettamista, Vuorio sanoo.

Vuorion mukaan yrityksiä ovat houkutelleet Iraniin etenkin suuret infrahankkeet ja maassa asuvat 80 miljoonaa kuluttajaa.

– Maksuliikenteen pysähtymisen jälkeen suomalaisten ja eurooppalaisten yritysten on vaikea tehdä bisnestä Iranissa, EK:n Vuorio sanoo.

Suuri osa Iranissa toimineista noin 70 suomalaisyrityksestä on vetäytynyt maasta jo toukokuun jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti irtautuvansa ydinsopimuksesta.

Talouspakotteet

Öljyhanat kiinni

Yhdysvaltojen Iran-pakotteet kohdistuvat öljykauppaan, pankkeihin, kuljetukseen, energiasektorille ja noin 700 yksityishenkilöön ja yritykseen.

Kahdeksan valtiota saa määräaikaisen poikkeusluvan öljyn ostamiseen Iranilta.

Lisäksi pakotteiden ulkopuolelle rajataan esimeriksi lääkkeiden, terveysteknologian ja elintarvikkeiden vienti.

Muut osapuolet, kuten EU, Venäjä ja Kiina sitoutuvat yhä Iranin ydinsopimukseen USA:n vetäytymisestä huolimatta.