Asento! Lepo! Olalle vie! – Kuinka selvitä ar­mei­jas­ta ja mitä pitäisi tietää va­rus­mies­pal­ve­luk­ses­ta?

Tuhannet nuoret aloittavat armeijan tulevana maanantaina. Vasa selvitti Lapin reservien poikkeavuuksia ja keräsi vinkkejä tuoreille varusmiehille.

-
Kuva: Kevät Sieppi

Varusmiespalvelus, intti, miehuuskoe. Rakkaalla vuodella on monta nimeä. Mutta mikä on tämä niin kuuluisa osa elämää, mikä odottaa 18 vuotta täyttänyttä?

Kyseessä on Puolustusvoimien varusmiespalvelus, jonka aloittavat 8. heinäkuuta yli tuhannet nuoret. Suurimmalla osalla nuorista on jo hyvä käsitys siitä, mitä varusmiespalvelus on ja miksi se käydään. Moni ei tiedä, mihin kaikkeen he voivat erikoistua tai mitä he voivat tehdä varusmiespalvelussa. Hyvin harvoin puhutaan myös siitä, että varusmiespalveluksen voi käydä esimerkiksi siviilipalveluksena, aseettomana palveluksena tai Rajavartioston alaisuudessa Ivalossa.

Niin mikä?

Varusmiespalvelus on pakollinen 18 vuotta täyttäneille miehille, vapaaehtoinen naisille. Varusmiespalvelus aloitetaan kutsunnoilla. Kutsunnat ovat koko päivän kestävä tapahtuma, joka järjestetään sinä vuonna, kun kutsunnanalainen on täysi-ikäinen. Kutsunnoissa selvitetään nuoren kuntoisuusluokka, terveydentila ja toivomukset palveluspaikalle.

Tällöin myös toivotaan erityisjärjestelyjä, kuten siviilipalvelusta tai aseetonta palvelusta. Lapissa on kolme palveluspaikkaa: Sodankylä, Rovaniemi ja Ivalo.

Rovaniemellä voi päästä jääkäriprikaatin kautta Lapin lennostoon. Ivalossa taas voi päästä rajajääkäriksi. Sodankylän toimipisteessä toimii vain jääkäriprikaatti.

Kun palveluspaikka ja saapumis-erä ovat selvillä, on aika odottaa lähtöä.

Itse armeijassa

Palvelusaika alkaa, ja varusmiehen pitää alkaa miettimään suorituspituutta. Varusmiespalveluksen voi suorittaa kolmeen eri aikaan: 165, 255 tai 347 vuorokauteen. Pituus riippuu siitä, mitä tekee tai tulee tekemään armeijassa.

Armeijan 165 vuorokauteen käyvät ovat normaaleja rivimiehiä.

255 päivään käyvät ovat miehistömiehiä. He ovat erityistehtävissä oman ammattinsa tai erityisosaamisensa vuoksi. Tähän kuuluvat esimerkiksi hoitajat, joista koulutetaan lääkintämiehiä.

Pisimpään armeijassa viettävät aikaansa ne, jotka lähtevät jatkamaan aliupseerikouluun (AUK) tai reserviupseerikouluun (RUK). Näistä kahdesta reserviupseerikoulu sijaitsee Haminassa ja aliupseerikoulu sijaitsee Lapissa sekä Sodankylässä että Rovaniemellä.

Kun intti on ohi

Kun päivät ovat laskettu, ja aamukampa kynitty, on armeija käyty. Mutta mitä sen jälkeen?

Mahdollisesti haetaan jatko-opintoihin, jos ei ole hakenut jo. Ehkä töihin. Ehkä välivuosi ja sitten haetaan opiskelemaan. Ovet ovat auki.

Monet jäävät myös Puolustusvoimille töihin, esimerkiksi upseeriksi tai sotalentäjäksi. Jos on käynyt palveluksensa Ivalossa, on mahdollisuus jäädä Rajavartiostolle töihin. Puolustusvoimien nettisivuilla on paljon tietoa työpaikkamahdollisuuksista.

Puolustusvoimat eivät kuitenkaan unohda ketään, sillä jokaista reserviläistä tullaan pyytämään kertausharjoituksiin, joita koko reserviaikana tulee olemaan 80-150 päivää, riippuen mitä teit varusmiesaikanasi.

Lähteet: Rajavartiolaitos ja puolustusvoimat

Armeijan ABC

Vasa kokosi armeijan käyneiden mielestä inttislangin tärkeimpiä sanoja ja vinkkejä, jotka pitäisi armeijaan mennessä ehdottomasti tietää.

-
Kuva: Kevät Sieppi

Aamukampa: Kampa, joka toimii kalenterina. Kammasta katkaistaan yksi piikki aina uutena aamuna.

Gines: Viikonloppu joka vietetään kasarmilla.

Gonahtaminen: Motivaation huomattava lasku.

Häväri: Häviämisilmoitus, joka tehdään, kun Puolustusvoimien varusmiehelle antanutta omaisuutta on kadonnut.

Nakki: Ylimääräinen tehtävä, jota kukaan ei halua

Nakittaa: Kun laitetaan joku tekemään nakki

Nakkikone: Henkilö, joka tekee aivan liikaa nakkeja.

Nakkisuoja: Ne, jotka eivät halua nakkeja, menevät nakkisuojaan, eli piiloon.

Smurffit: Intin sininen verryttelypuku, josta kukaan ei tunnu pitävän.

Sotku: Varusmiesten ruokala. Tunnettu munkeistaan.

Sotkuraketti: Sotkuun nakitettu varusmies.

Särmä: Motivoitunut varusmies, jonka pinkka ja punkka ovat aina priimakunnossa.

Tornari: Urbaanilegenda tai huhu, siirtyy saapumiserältä toiselle.

Veksi/Vegas: Varuskunnan terveysasema.

Vemppa: Varusmies, joka on saanut vapautuksen päivän töistä sairastelun vuoksi.

Toimi näin

Vinkkejä armeijan aloittaville

Tee kaikki aina kunnolla, ja tee tuplatarkistus aina kaikelle! Muuten ottaa päähän, jos pitää alkaa tekemään kaikki uudestaan.

Tarkista kaikkien varusteiden kunto ennen käyttöönottoa, häväreiden tekeminen ei ole mukavaa.

Jos nakki tulee, juokse. Piiloudu. Kukaan ei halua nakkeja. Muuten niitä alkaa satelemaan pitkin varusmiesvuotta.

Pidä aina käteistä taskussa. Sotkun munkit ovat parhaita ja leirin jälkeen ne katoavat savuna ilmaan.

Lähde: Vinkkien antajat ovat suorittaneet varusmiespalveluksensa Lapissa vuoden 2010 jälkeen.