Arvio: Yh­tei­nen seik­kai­lu maail­man ympäri

Matkalla riittää vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita.
Matkalla riittää vauhtia ja vaarallisiakin tilanteita.
Kuva: Tatu Kantomaa

Tänä kesänä ei tarvitse mennä ”Änkkäripuistoa” kauemmaksi lähteäkseen ulkomaille, kun Konttisen kesäteatteri tarjoaa matkan maailman ympäri Jules Vernen klassikkotarinan mukaisesti. Tarinassa englantilainen herrasmies Phileas Fogg (Risto Olenius) ja hänen ranskalainen matkakumppaninsa Passepartout (Olli Halttu) lähtevät kiertämään maailman ympäri 80 päivässä. Matkan aikana tulee esteitä, joista selvitään yhdessä ystävän tuella.

Esitys Konttisen kesäteatterin ympäristössä tuo mieleen nostalgisia lapsuusmuistoja 1990-luvulta. Silloin meillä oli tapana käydä perheen kanssa useasti katsomassa Konttisen kesäteatteriesityksiä.

Samalla vuosikymmenellä Vernen klassikkotarina tuli televisiosta lasten piirrettynä. Piirretystä on jäänyt erityisesti mieleen jännittävä kohtaus, jossa prinsessa Aouda on joutumassa uhrialttarille. Konttisen esitys ja miljöö sitovat kivasti yhteen lapsuuden muistot.

Legendaarinen matka alkaa, kun Foggin globaali ajatus maailman pienentymisestä saa aikaan vedon, jossa hänen pitää kiertää maailman ympäri vain 80 päivässä. Matkasta muodostuu seikkailu, jossa kohdataan useita eri hahmoja kuuden näyttelijän toteuttamana.

Kaksikon mukana seuraavat myös salapoliisi Fix (Seppo Rintamäki) sekä matkan sabotoimista yrittävä Wilson (Kaisu Karvinen). Lisäksi matkan aikana kohdataan muun muassa prinsessa Aouda (Venla Sandgren), Suomi-filmin klassikot Pekka (Ville Määttä) ja Pätkä (Aarni Harvala) sekä lainsuojaton Jesse James (Miikka Saraniemi).

Seikkailun edetessä lavastus luo esiin niin pariisilaisen juna-aseman kuin Villin Lännen saluunan. Myös elefantti ja lauma biisoneita ovat jännästi mukana esityksessä.

Joni Kuokkasen selkeästi etenevä ohjaus, Atte Herdin koreografiat, Elina Vaskon ajanmukainen puvustus ja mielikuvituksellinen lavastus sekä Antti Lindholmin ja muiden työryhmän jäsenten esitystä tukeva musiikki rakentavat onnistuneen kokonaisuuden seikkailulle. Esityksessä on panostettu näyttelijöiden fyysiseen heittäytymiseen, yleisön mukaan ottamiseen ja mielikuvituksen käyttöön.

Myös äänentoisto toimii, kun puhe ja laulut kuuluvat selkeästi myös takariviin asti. Joissakin kohdissa katsoja sai käyttää kunnolla mielikuvitusta, mutta se on osa esityksen hauskuutta ja katsojan mukaan tempaamista.

Eritysmainintana haluan tuoda esiin hauskasti toteutetun väliaikatarjoilun, jossa näyttelijä tuo etukäteen tilatut jätskit suoraan tilaajalle katsomoon.

Lisäksi väliajan kioski ja vessa ovat aivan näyttämön backstagella, jossa pääsee samalla viettämään taukoa yhdessä esityksen näyttelijöiden kanssa. Se viimeistään luo tunnelman, että tässä ollaan kaikki samalla matkalla maailman ympäri.

Näytelmä

Maailman ympäri 80 päivässä

Ensi-ilta to 27.6. Konttisen kesäteatterissa.

Käsikirjoitus Jules Vernen romaanin pohjalta ja ohjaus Joni Kuokkanen.

Koreografia Atte Herd.

Musiikki ja äänisuunnittelu Antti Lindholm.

Lavastus ja puvustus Elina Vasko.

Rooleissa Risto Olenius, Olli Halttu, Seppo Rintamäki, Venla Sandgren, Kaisu Karvinen, Ville Määttä, Aarni Harvala ja Miikka Saraniemi.

Seuraavat esitykset la 6.7. klo 18, su 7.7. klo 15 ja ma 8.7. klo 13.

Lisätietoja konttisenkesateatteri.rovaniemi.fi