Arvio: Mu­siik­ki vie mu­ka­naan – Repan elä­män­ta­ri­na viih­dyt­tää, vaikka sen mie­hi­nen huumori on sa­moil­ta vuo­si­kym­me­nil­tä kuin Irwinin tuo­tan­to

En tiedä, olenko ainoa kun luulin, että Valdemarin kesäteatterin tämän vuoden teemana olisi Vain elämää -televisio-ohjelma. Sitten luin, että nimi viittaakin Irwin Goodmanin Vain elämää -lauluun. Ajattelin, että pääsen vihdoin tutustumaan legendaarisen laulajaan, joka ehti kuolla ennen kuin itse olin täyttänyt yhden vuoden.

Eihän se nyt niinkään mennyt. Vain elämää… ei sen enempää -kesäteatteriesitys kertoo tavallisen miehen tavallisesta elämästä. Eli ei siis Irwin Goodmanista. Hänet toki mainitaan mutta ainoastaan sivulauseessa.

Päähenkilö onkin Repa, joka on naimisissa oleva rovaniemeläinen mies. Hänen lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden tapahtumia muistellaan pitkälti Goodmanin musiikin tahdissa ja kantavana teemana on lausahdus ”Se on elämää, ei sen enempää”.

Musiikkinäytelmä nojaa yksinkertaiseen käsikirjoitukseen ja tarinaan. Myös lavastus on jätetty pelkistetyksi ja puvustus vaikuttaa siltä, että kirpparilta on haettu vain oleellisimmat vaatekappaleet.

Henkilöhahmoja ei ole kovin monta, ja Repaa lukuun ottamatta muihin rooleihin ei päästä käsiksi kovin syvällisesti. Nämä eivät kuitenkaan vähennä esityksen laatua ja tunnelmaa.

Ulkoiset puitteet menettävät merkityksen, kun Jarno Jokiharjun esittämä Repa laulaa komeasti etenevän ja ihokarvat nostattavan Kirkossa-laulun. Käsikirjoitus on rakennettu laulujen ympärille, ja simppeli ulkoasu antaa lauluille ja näyttelijöiden työlle tilaa loistaa.

Myös muut lauluesitykset ovat koko Vain elämää -teatteriesityksen parasta antia. Pelkästään niiden vuoksi voisin viettää toisenkin illan Goodmanin musiikin parissa.

Tarinassa nojataan melko perinteiseen huumoriin. Mukana on niin pervo pappi kuin alkoholisoitunut muusikko. Myös avioliiton ihanuuksia ja kauheuksia tuodaan hyvin perinteisesti esiin. Kolmekymppisen naisen näkökulmasta vaikuttaa siltä, että esityksen miehinen huumori on lähtöisin samoilta vuosikymmeniltä kuin Irwin Goodmanin tuotanto.

Jos näytelmän käsikirjoitus, lavastus ja puvustus ovat simppeleitä, niin on myös näyttelijöiden kokoonpano. Laatu korvaa määrän, ja kolme näyttelijää viihdyttävät yleisöä ammattitaitoisesti ja onnistuneesti.

Hannu Friman on pitkän linjan ammattinäyttelijä ja toimii nyt myös käsikirjoittajana. Vain elämää -musiikkinäytelmä on hänen esikoiskäsikirjoituksensa. Jarno Jokiharju on tuttu aikaisemmista kesäteatteriesityksistä ja laulukeikoistaan. Henna Linné on vielä tuntemattomampi kasvo kesäteatterilavoilla, mutta hän ei häviä yhtään näyttelemisessä Frimanille ja Jokiharjulle.

Timo Rehtonen on sovittanut esityksen musiikin ja tekniikasta huolehtii Hare Tuohimaa. Laura Kallas-Herdin koreografiat näyttävät mielestäni saaneen inspiraation 1960- ja 1970-lukujen diskotanssista ja siksi sopivat hyvin teemaan.

Esitys on viihdyttävä ja hauska eikä tuottanut pettymystä, vaikka en päässyt vieläkään tutustumaan Irwin Goodmaniin. No, se on elämää, ei sen enempää.

Näytelmä

Vain elämää ...ei sen enempää

Ensi-ilta 3.7. Valdemarin kesäteatterissa.

Komediallinen musiikkinäytelmä perustuu Irwin Goodmanin tuotantoon.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Hannu Friman

Näyttelijät: Jarno Jokiharju, Henna Linné ja Hannu Friman

Musiikin sovitus: Timo Rehtonen

Koreografia: Laura Kallas-Herd

Seuraavat esitykset 10.–14.7. klo 19.