Mainos

Arvi Ojan­pe­rä jää va­paal­le – jatkaa Au­to­pal­ve­lu Ojan­pe­rän yh­tiöi­den pu­heen­joh­ta­ja­na ja men­to­ri­na

Varaosakauppaa harjoittavan Autopalvelu Ojanperän perustaja ja pääomistaja Arvi Ojanperä siirtyy eläkkeelle kuluvan vuoden aikana. Matka on ollut 70 vuotta täyttävälle yrittäjälle pitkä, mutta sitäkin ikimuistoisempi.

Pekka Angeria (vas.) jatkaa Autopalvelu Oy:n toimitusjohtajana ja tulee vastaamaan kaikkien Ojanperä-konsernin myyntiyhtiöiden operatiivisesta ohjauksesta.
Pekka Angeria (vas.) jatkaa Autopalvelu Oy:n toimitusjohtajana ja tulee vastaamaan kaikkien Ojanperä-konsernin myyntiyhtiöiden operatiivisesta ohjauksesta.

Vaihderikas matka yrittäjänä tulee pian päätökseensä. Ojanperä yhtiöiden pitkäaikainen kehittäjä ja pääomistaja Arvi Ojanperä siirtyy eläkkeelle operatiivisesta toiminnasta kuluvan vuoden aikana. Ojanperä jatkaa kuitenkin yhtiöiden puheenjohtajana ja mentorina.

Torstaina 70 vuotta täyttävä yrittäjä on nauttinut matkasta kaikin rinnoin. Omien sanojensa mukaan yrittäjyys tuli eteen elämässä kuin hieman vahingossa. Ojanperä oli vasta 27-vuotias nuori mies, kun hän siirtyi yrittäjäksi Teboil-huoltoasemalle kotikylässään Karungissa.

– Siitä se innostus yrittäjyyteen sitten lähti. Bisnes lähti pyörimään hyvin ja nautin myyntityöstä ja ihmisten kanssa olemisesta, muistelee Ojanperä hymyillen Tornion Autopalvelu Ojanperän työpisteellään.

Uskallusta katsoa pidemmälle

Karungin huoltoasematoiminnan ohessa mies päätti hypätä uusiin saappaisiin, ja perusti uuden yrityksen Autotarvike Ojanperän Tornioon vuonna 1984. Huoltamo toiminta vuokrattiin ulkopuoliselle yrittäjälle 1995.

– Tällöin yrityksemme konsepti otti ensiaskeleet tulevalle toimialalle. Uudesta liikkeestämme löytyi huoltoasema tuotteiden lisäksi autotarvikkeita, varaosia ja työkaluja. Liityimme myöhemmin myös valtakunnalliseen Fixus varaosa- sekä IKH-työkaluketjuun, kertoo Ojanperä.

Liiketilat vaihtuivat Torniossa perustamisen jälkeen pariinkin otteeseen. Tänään yritys toimii omissa tiloissa niin Kemissä, Luulajassa ja Torniossa. Myös uusia yrityksiä on perustettu, kuten sisaryhtiö Auto Ojanperä Bildelar Ab Luulajaan vuonna 1999 ja Bodeniin vuonna 2016. Lisäksi konserniin kuuluu franchising-myymälä Arvidsjaur Bildelar Ab, sekä Ojanperän vävyn Vesan ja tyttären Mervin hallinnoima Lapin Varaosapalvelu Oy Rovaniemellä.

– Teimme kauppaa myös Murmanskiinkin asti 90-luvulla, mutta emme onneksi lähteneet viemään yritystä sen vahvemmin itään päin. Aina on kuitenkin löytynyt uskallusta kokeilla ja lähteä yrittämään, toteaa Ojanperä hymyillen.

”Nyt ennen eläkkeelle lähtöäni, toivon ja luotan, että firman toiminta jatkuu tulevina vuosina vähintään yhtä palvelevana ja kehittyvänä”, toteaa Arvi Ojanperä.
”Nyt ennen eläkkeelle lähtöäni, toivon ja luotan, että firman toiminta jatkuu tulevina vuosina vähintään yhtä palvelevana ja kehittyvänä”, toteaa Arvi Ojanperä.

Hyvien työntekijöiden tärkeys

Yhtiöissä työskentelee tällä hetkellä yli 30 autotarvikealan ammattilaista. Ojanperä on onnellinen, että on saanut luotua vuosikymmeniä kestäviä työsuhteita yrittäjyytensä aikana.

– Meillä on kolme työntekijää, jotka ovat työskennelleet yrityksessä koko toiminnan ajan. Myös muidenkin osalta vaihtuvuus on ollut erittäin vähäistä. Liikkeissämme palvelee kokenut ja ammattitaitoinen varaosamyyjätiimi, kertoo Ojanperä ylpeänä.

Vuosien menestyksen salaisuus löytyy Ojanperän mukaan asiakaspalvelusta. 43 vuotisen yrittäjän uran aikana Ojanperä on kohdannut tuhansia asiakkaita ja muotoilee kaupan tärkeimmäksi hetkeksi asiakkaan ja myyjän kohtaamisen, jonka tulee päätyä molempia tyydyttävään ratkaisuun.

– Edullinen, palveleva ja osaava imago ei synny sloganeilla eikä mainoslauseilla, vaan asiakaslupaukset on lunastettava jokaisen omalla osaavalla työllään. Kun onnistut myös yrittäjänä rekrytoinnissa, on tärkeää antaa työntekijälle eväät, vapautta sekä tilaa toimia, muistuttaa Ojanperä.

Merkittävä rooli yritysten kehittämisessä on ollut myös Ojanperän vaimolla Anjalla. Pariskunta tapasi, kun Ojanperä oli vielä armeijassa. Nyt heillä on yhteensä kaksi lasta ja viisi lastenlasta.

– Puolisoni Anjan analyyttiset ja realistiset kannanotot ovat panneet monet lennokkaat ideani uudelleen harkintaan. Olemme yhdessä löytäneet turvallisemman tien edetä tai luopua koko ajatuksesta. Kun Anja luopui vuosituhannen vaihteessa pankkityöstään, hän siirtyi täysipäiväisesti perheyhtiöiden taloushallinnon hoitajaksi. Anjasta kehkeytyi todellinen taloushallinnon kehittäjä. Hänen panoksensa ollut sillä saralla todella merkittävä, toteaa Ojanperä hymyillen.

Koko konsernin toiminta on ollut koko historian ajan kannattavaa, josta osoituksena yhtiöiden saavuttama korkein mahdollinen luottoluokitus AAA. Suomen ja Ruotsin yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto ylitti 10 miljoonan rajan vuonna 2015.

– Nyt ennen eläkkeelle lähtöäni, toivon ja luotan, että firman toiminta jatkuu tulevina vuosina vähintään yhtä palvelevana ja kehittyvänä, summaa Ojanperä.

Tervetuloa tapaamaan ja porisemaan 70v. syntymäpäivieni kunniaksi kakkukahvien kera Tornion liikkeeseemme perjantaina 31.5. klo 10-17.

Kuka?

Arvi Ojanperä

• Syntynyt Karungissa 30. toukokuuta 1949.

• Ojanperä-yhtiöiden pitkäaikainen kehittäjä ja pääomistaja.

• Autopalvelu Ojanperän liiketilat sijaitsevat Torniossa ja Kemissä sekä sisaryhtiö Auto Ojanperä Bildelar Ab Luulajassa ja Bodenissa. Lisäksi konserniin kuuluu franchising myymälä Arvidsjaur Bildelar Ab sekä perheen vävyn Vesa Ruokostenpohjan ja tyttären Mervin hallinnoima Lapin Varaosapalvelu Oy Rovaniemellä.

• Autopalvelu Ojanperä kuuluu kahteen valtakunnan merkittävimpään varaosa- ja tarvikeketjuun FIXUS ja IKH.