Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Armand Dup­lan­tis teki uuden miesten sei­väs­hy­pyn ME:n ylit­tä­mäl­lä 623 – Tsegay juoksi häm­mäs­tyt­tä­vän ME:n naisten 5 000 met­ril­lä

Wanyonyi, Mahutshih ja Olyslagers hurjastelivat kauden kärkitulokset.

Eugene
Ruotsin Armand Duplantis hyppäsi korkeammalta kuin kukaan koskaan.
Ruotsin Armand Duplantis hyppäsi korkeammalta kuin kukaan koskaan.
Kuva: STEVE DIPAOLA

Ruotsin Armand Duplantis on tehnyt yleisurheilun Timanttiliigan finaalitapahtumassa uuden miesten seiväshypyn maailmanennätyksen ylittämällä 623. Uusi ennätyslukema syntyi sunnuntaina Yhdysvaltain Eugenessa.

Duplantis kohensi omissa nimissään ollutta aiempaa maailmanennätystä sentillä. Hallitseva maailman- ja olympiamestari oli tehnyt aiemman ennätyksensä helmikuussa Ranskan Clermont-Ferrandissa.

Duplantis on nyt rikkonut seiväshypyn maailmanennätyksen seitsemän kertaa. Näistä ennätysmerkinnöistä viisi on sisätiloista, kun taas kumpikin ulkokentällä tehty ennätys on Eugenesta Hayward Fieldiltä.

Etiopian Gudaf Tsegay puolestaan juoksi sunnuntaina naisten 5 000 metrin maailmanennätyksen 14.00,21. Tsegay paransi Eugenessa kenialaisen Faith Kipyegonin ME-aikaa peräti 4,99 sekunnilla ja oli vähällä alittaa 14 minuutin haamurajan.

Tsegay paransi omaa ennätystään reilulla 12 sekunnilla. Etiopialainen oli elokuussa Budapestin MM-kisojen 5 000 metrillä vasta 13:s ajalla 15.01,13.

MM-Budapestin 10 000 metrillä Tsegay tosin voitti kultaa. Etiopialaisjuoksija tuntuu viihtyvän Eugenessa, sillä viime vuonna hän nappasi Oregonissa 5 000 metrin maailmanmestaruuden.

ME-juoksussa toiseksi sijoittunut kenialainen Beatrice Chebet teki myös hirmuajan 14.05,92.

Wanyonyi kukisti Aropin

Kenian Emmanuel Wanyonyi kiri miesten 800 metrin tämän kauden kärkitulokseen 1.42,80 ja paransi omaa ennätystään 0,40 sekunnilla. Wanyonyi kukisti Budapestissä matkan MM-kultaa juhlineen Marco Aropin viidellä sadasosalla.

Juoksun kovaa tasoa alleviivaa se, että Aropin aika 1.42,85 on uusi Kanadan ennätys. MM-Budapestissä Wanyonyi jäi Aropin taakse hopealle.

Myös naisten korkeudessa tehtailtiin kauden kärkitulos, kun Ukrainan Jaroslava Mahutshih nappasi voiton tuloksella 203. Australian Nicola Olyslagers sijoittui samalla tuloksella toiseksi parantaen Oseanian ennätystä yhdellä sentillä.

Matthew Denny otti yllätysvoiton miesten kiekkofinaalissa, kun australialainen paiskasi maansa ennätyksen 68,43. Slovenian Kristjan Ceh (67,64) ja Ruotsin Daniel Ståhl joutuivat (67,36) tyytymään himmeämpiin sijoihin ja pienempiin palkintorahoihin.

Eugenessa kisataan myöhemmin vielä muun muassa miesten seiväshypyssä, miesten kuulassa, pika-aidoissa ja 200 metrin juoksuissa.