Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ark­ti­set maa­han­muut­ta­jat jär­jes­tää on­gel­man­rat­kai­su­työ­pa­jo­ja: Maa­han­muut­ta­ja­nai­set jäävät liian usein ko­ti­rou­vik­si

Maahanmuuttajanaiset jäävät liian usein huolehtimaan kodista ja lapsista.

Lauantaina kirjastolla puhutaan naisten oikeuksista ja siitä, miten miestenkin tulee niitä edistää. Asiaa edistävät Intisar Mushaileh, Nafisa Yeasmin ja Olivia Kumpula.
Lauantaina kirjastolla puhutaan naisten oikeuksista ja siitä, miten miestenkin tulee niitä edistää. Asiaa edistävät Intisar Mushaileh, Nafisa Yeasmin ja Olivia Kumpula.

Kolme naista kokoaa kulttuurisen pläjäyksen pääkirjastolle lauantaina 1.12. He haluavat ravistella perinnettä, jossa Rovaniemelle muusta maasta muuttanut nainen on ensimmäisinä asuinvuosina vain aktiivinen kotiäiti, kun pitäisi päästä kotoutumaan. Ongelmana kuitenkin on, kuinka naiset voivat päättää omasta elämästään.

Päivän aikana on kaksi työpajaa, joista ensimmäinen on kello 11.30–13 ja toinen kello 13.30–15.

Rovaniemeläinen Nafisa Yeasmin kokoaa yhteen naisten vahvuuksia, jotka pitäisi ottaa Rovaniemellä käyttöön. Intisar Mushaileh on puolestaan koonnut kävijöille tietopaketin naisten oikeuksista. Olivia Kumpula taltioi naisten tarinat päivän kuviksi ja videolle.

Yeasminin mukaan maahanmuuttajanaiset tarvitsevat lisää tukea kotoutumiseen pohjoiseen kulttuuriin, jotta he voivat auttaa omia lapsiaankin kotoutumaan. Aihetta on käsitelty Arktisten maahanmuuttajien tämän vuoden tilaisuuksissa ja toiminnassa.

– Tärkeänä asiana olemme puhuneet myös tyttöjen silpomisesta, tyttöjen koulussa syrjäytymisestä ja ylipäätänsä ihmisoikeuksista.

Intisarin mukaan maahanmuuttajia auttava sosiaalityö ei kuule naista muuta kuin miehensä kautta.

– Tämä on väärin. Naisille annetaan näin jo alussa malli, että et ole täällä mitään muuta kuin perheesi kautta. Monella naisella ensimmäiset vuodet kuluvat kotihoidontuella ja lasten hankintaan, kun pitäisi päästä sisään uuteen yhteiskuntaan ja maan tavoille.

Ajatusseikkailupäivä tarjoaa maistiaisia ja myytäviä herkkuja neljästä eri maasta. Pakistanilaista ruokaa tekee Shaista Tasneem, Pakistanista tuo tuulahduksen Mousa Abu-Hamba, Somaliasta tuttua tulisuutta tarjoaa Zeinab Mohamed ja Uzbekistanilaista lautasella on Firuza Samarkandilla.

Lasten ohjelmasta päivän aikana huolehtii Saika Hasnat. Tilaisuuden järjestää Arktiset maahanmuuttajat AMA osana oman toimintansa kehittämistä. Tilaisuus on kaikille avoin.