kolumni: Kan­nat­taa­ko päih­teis­tä kertoa lää­kä­ril­le?

pääkirjoitus: Saa­me­lais­pa­lis­kun­tien enem­mis­tön lähtö Pa­lis­kun­tain yh­dis­tyk­ses­tä on kova isku po­rol­lis­ten edun­val­vo­jal­le – mitä läh­ti­jät vies­ti­vät teol­laan?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Arja Havakka pal­kit­tiin: Kek­si-pal­kin­non saaja on keik­kail­lut 50 vuotta ja esiin­tyy yhä

50-vuotista taivaltaan kevyen musiikin ammattilaisena juhliva Arja Havakka nappasi tämänvuotisen Keksi-musiikkipalkinnon. Voittajan valitsi raati, joka äänesti kisassa toiseksi saamelaistaiteilija Niillas Holmbergin . Kolmanneksi tuli pajalalaisen kansanmuusikon Jan Johanssonin rajat ylittävä WAO-yhtye.

Keksi-musiikkipalkinto on huomionosoitus kevyen musiikin parissa ansioituneelle henkilölle, yhtyeelle, yhteisölle tai yritykselle, joka vaikuttaa Lapissa tai Tornionlaaksossa. Palkinto on ainoa laatuaan pohjoisessa ja sen jakaa vuosittain nettijulkaisu Väylän Pyörre Musiikkiuutiset.

Kymmenisen vuotta taiteilijaeläkkeellä ollut 73-vuotias Arja Havakka otti palkinnon vastaan hyvillä mielin kotonaan Keminmaassa. Havakka on hyvässä kunnossa ja keikkailee yhä. Tanssikeikat ovat vähentyneet, mutta hyväntekeväisyysesiintymiset vanhuksille ovat lisääntyneet. Hän laulaa myös paikallisessa Ämmiköörissä.

Marraskuussa Havakka piti Keminmaassa 50-vuotistaiteilijajuhlakonsertin ja myös sen lipputulot menivät hyväntekeväisyyteen.

”Konsertissa oli lähes 500 kuulijaa. Tuli kiitollinen mieli ja kyyneleet silmiin varsinkin, kun lapsikuoro esitti Lokki -valssin”, Havakka kertoo.

Havakan muusikonura alkoi maineikkaassa rovaniemeläisessä Tommi Lainkarin yhtyeessä, jonka muita levyttäneitä lappilaissolisteja ovat olleet myös Matti Hyvönen , Ritva Palukka ja Seppo Hanski . Havakan ensimmäinen keikka oli marraskuussa 1967 Pallas-hotellissa.

”Tulin etelästä tuuraamaan yhtyeen vakisolistia, joka lähti lomailemaan Amerikkaan ja jäi sille tielle. Lapista tuli minulle koti, ja tuuraus jatkuu yhä”, Havakka naurahtaa pohtien, mitä jos näin ei olisi käynyt: olisiko hänestä tullut iskelmä- ja tanssimusiikin esittäjän sijaan klassinen laulaja tai näyttelijä, joka oli hänen haaveammatti nuorena.

Koko Suomen kansan tietoon laulava basisti Havakka nousi 1995 Lokki-laulun myötä. Se oli hänen ensilevytyksenä, josta hän sai myös kultalevyn.

Platinakantaan hän iski muutamaa vuotta myöhemmin Laulava Sydän-tv-ohjelmasta tehdystä kokoelmasta. Suomi-kitaran mestari Esa Pulliainen oli valinnut ohjelmasarjaan naislaulajistamme Arjan lisäksi vain Eija Kantolan ja Paula Koivuniemen, ja parasta Havakkaa oli tunnuslaulun lisäksi ikivihreä Tuulella ei ole ystävää .

Levyjä Arja Havakka tekee yhä. Hänen järjestyksessä kuudetta pitkäsoittoa kasataan pikkuhiljaa Kime Klemettisen studiolla Kemissä. Edellinen levy Joki ja tuuli neljä vuotta sitten syntyi sekin tiiviissä yhteistyössä Kimen ja Men In Black -yhtyeen kanssa. Levyltä löytyvät muun muassa Havakan tummalle äänelle sopivat hienot versiot kappaleista Älä kiiruhda ja Tuska .