Pääkirjoitus: Mo­ni­puo­li­nen elin­kei­no­ra­ken­ne on paras turva ja tae Lapin kas­vul­le ja ke­hi­tyk­sel­le

Kalastus: Lo­hi­ke­sä Tor­nion­joel­la on alkanut – oletko saanut von­ka­leen, lähetä meille kuva

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ar­gen­tii­nas­sa mil­joo­nien fanien suur­juh­lat menossa – pää­kau­pun­ki kaaok­ses­sa

Buenos Aires
Lionel Messi ja valmentaja Lionel Scaloni marssivat ensimmäisenä koneeasta.
Lionel Messi ja valmentaja Lionel Scaloni marssivat ensimmäisenä koneeasta.
Kuva: epa10374424

Jalkapallon maailmanmestaruuden paluu Argentiinaan sekoitti maan sunnuntai-iltana, kun Lionel Messi ja kumppanit peittosivat Qatarin MM-lopputurnauksen hurjassa finaalissa Ranskan rangaistuspotkukisassa. Mestaruus on Argentiinalle ensimmäinen sitten kesän 1986, ja nyt maan jalkapallon kuninkuuspaikalle palauttaneita pelaajia juhlitaan kansanjuhlassa pääkaupunki Buenos Airesissa.

Kapteeni Messin johdattamaa mestarijoukkuetta on tarkoitus kuljettaa bussiparaatilla pääkaupungissa ja kaduille odotetaan jopa miljoonia ihmisiä, sillä tiistai on julistettu Argentiinassa kansalliseksi vapaapäiväksi. Noin 30 kilometriä kattavan paraatin kestoksi arvioitiin kahdeksan tuntia, mutta ihmispaljous hidastaa jo entisestään hidasta matkaa ja epäselvää on, saadaanko paraati vietyä läpi suunnitellusti.

Kultajuhlille esimakua saatiin jo joukkueen saapuessa kotimaahan Qatarista tiistaina aamuyöllä. Lentokentän ja joukkueen majapaikan välisellä väylällä oli kymmeniä tuhansia faneja.

– On upeaa kokea tämä ja jakaa tämä kokemus muiden argentiinalaisten kanssa, 18-vuotias opiskelija Fiorella Lavia kuvaili uutistoimisto AFP:lle.

– Tulin tänne intohimosta Argentiinaa kohtaan. Rakastan Messiä, rakastan koko joukkuetta, totesi puolestaan 55-vuotias Alejandra Diaz lentokentän ulkopuolella.

Messille, 35, mestaruus toi kirkkaimman kruunun huikealle uralle. Hän on vuoden 1986 mestaruuden taikoneen Diego Maradonan rinnalla Argentiinan ikuisia sankareita.

– Muistan tuon vuoden 1986, mutta tämä voitto oli paljon tunteikkaampi ja paljon stressaavampi, totesi 65-vuotias Ricardo Grunfeld viitaten tietysti siihen, että Argentiina hukkasi varsinaisella peliajalla 2–0-johdon viimeisellä kymmenminuuttisella ja jatkoajalla 3–2-johdon pari minuuttia ennen loppuvihellystä.

Rangaistuspotkukisassa Argentiina oli kuitenkin lyömätön, ja maa on juhlinut sen jälkeen jo täydet kaksi päivää. Joukkueen paraati saataneen jollain lailla loppuun, mutta juhlat jatkuvat, se on varmaa.