hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

Pääkirjoitus: Pakko on hyvä kan­nus­tin hy­vin­voin­ti­alueil­le

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Antti Aalto pyrkii mä­ki­vii­kol­la ta­kai­sin ta­sol­leen

Joulukuun harjoitusjakso voi kääntää alkukauden vaikeudet menestykseksi. Kauden tärkeimmät kilpailut ovat vielä hyppäämättä.

Helsinki/Kuopio
Antti Aalto puolustaa Suomen mainetta Keski-Euroopan mäkiviikolla.
Antti Aalto puolustaa Suomen mainetta Keski-Euroopan mäkiviikolla.
Kuva: Mikko Halvari

Mäkiviikolle valmistautuva Antti Aalto istui joulunpyhinä Kuopiossa ruokapöytään levollisin mielin. Mäkihypyssä painoa on pakko tarkkailla valppaasti, mutta Aalto osaa jo keskittyä olennaiseen. Päivän tai kahden herkuttelu ei horjuta kokonaisuutta.

– Joulupöydässä kärsii olla vapaammin, kun homma on muuten kunnossa, Aalto vahvisti tapaninpäivän aamuna.

– Tykkään muutenkin joskus herkutella. Ei se jokapäiväistä tietenkään ole, mutta silloin tällöin ihan ok, sillä en hirveästi tykkää kieltää itseltäni asioita. Välillä voi nauttia, jos ruokapuoli on muuten pääpiirteittäin kunnossa.

Aalto vietti joulun rauhallisesti tyttöystävänsä kanssa. Aatto ja joulupäivä olivat lepoa, tapanina alkoi valmistautuminen maanantaiaamun lennolle Müncheniin ja keskiviikkona Oberstdorfista alkavalle mäkiviikolle. Neljän kilpailun tiivis rupeama päättyy Garmisch-Partenkirchenin ja Innsbruckin jälkeen Bischofshofenissa loppiaisena 6. tammikuuta.

Tukevasti parhaalle tasolle

Aallon, 26, kausi on alkanut hankalasti. Hän ei saanut uusia välineitään säätöihin ja hypystä katosi tuntuma Rukan maailmancupissa marraskuun lopulla. Aalto lopetti räpeltämisen siihen, keskittyi kuukaudeksi harjoitteluun ja otti käyttöön viime kaudelta tutut monot.

– Hyppy on mennyt taas parempaan suuntaan. Olen saanut tuntumaa takaisin, vauhtimäen asennon paremmaksi ja sitä kautta ihan hyviä suorituksia. Parhaat hypyt ovat olleet tosi hyviä, ja tavoite on saada sellaisia nyt lisää, Aalto kertoi viime viikkojen harjoituksista.

– Kausi on vielä nuori ja olen ajatellut, että tästä saa vielä hyvää aikaan. Koko kautta ajatellen saattoi olla hyvä asia, että kerkesin nyt harjoitella vähän eri tavalla kuin tavallisesti, vaikken olisi tällaista alkua kaudelle halunnutkaan.

Mäkiviikolla tavoite on palata parhaalle tasolle ja selvittää, mihin sellaisilla hypyillä yltää kuutisen viikkoa ennen Pekingin olympialaisten koitoksia.

– Pitää nähdä, mihin taitotaso riittää, kun en ole hetkeen kilpaillut maailmancupissa. Kyse on ennen kaikkea siitä, että pystyy tekemään hommaa tasonsa yläpäässä ja toistamaan sitä, Aalto tarkentaa.

Ankara kilpailu hypyistä

Mäkiviikko on paluulle ankara ympäristö. Aallon pitäisi päästä kartuttamaan hyppy- ja kilpailutuntumaa kisojen molemmilla kierroksilla, mutta hyppääminen on joka kierroksella säälimätöntä karsintaa seuraavalle kierrokselle, eikä mieli pääse juuri lepäämään kisojen välissä.

– Onhan se tiivis rupeama. Toisaalta siinä on se hyvä puoli, että on monta näytönpaikkaa. Jos jossain kisassa ei onnistu, pystyy heti yrittämään uudestaan.

Ylimääräisenä huolena on paheneva koronatilanne.

– Saa nähdä, miten menee sen suhteen, Aalto pohdiskeli asiaa.

– Saksassa ja Itävallassa ollaan tosi tarkkoja kaikissa tapahtumissa. Testejä on toistuvasti, mutta eihän se tietenkään takaa, ettei tule tartuntoja.

Urheiluväkeen Aalto luottaa joka tapauksessa.

– Porukka suhtautuu koronaan aika vastuullisesti. Hyppääjien kesken kaikki on toiminut hyvin ainakin toistaiseksi, Aalto kiitteli.

Suomen toisena edustajana mäkiviikolla kilpailee Niko Kytösaho, joka on maailmancupissa sijalla 37. Hänen paras sijoituksensa kauden cupissa on 18:s tila.