Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen ja pal­kan­saa­ja­jär­jes­tö­jen yh­teen­ot­to näyttää väis­tä­mät­tö­mäl­tä

Kolumni: Ur­baa­ni­suo­ma­lais­ten li­han­syö­jien it­se­pe­tos etsii ver­tais­taan kaupan li­ha­tis­kil­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Antti Aalto on vankka ar­vo­ki­sa­suo­rit­ta­ja – "Olen hyvä kil­pai­li­ja"

Arvokilpailujen säännöt helpottivat Suomen mäkikvartetin lentoa normaalimäen MM-kilpailuun.

Planica
Antti Aalto hyppää normaalimäen MM-finaalissa.
Antti Aalto hyppää normaalimäen MM-finaalissa.
Kuva: Jussi Väätäinen

Suomen mäkihyppymaajoukkueen nestori Antti Aalto on ollut aina valmentajan luottamuksen arvoinen, kun hän on hilannut itsensä lähtöpuomille arvokilpailuissa. Kiteeläislähtöinen urheilija ei ole koskaan jäänyt arvokilpailujen karsintaan.

– En ole tainnut ikinä karsiutua, 27-vuotias Aalto hämmästeli itsekin eilisen normaalimäen karsinnan jälkeen.

Vilkaisu Kansainvälisen hiihto- ja lumilautailuliiton tilastoihin vahvisti asian. Aalto kilpailee Slovenian Planicassa neljänsissä MM-kilpailuissaan, on osallistunut kaksiin olympialaisiin ja kolmiin lentomäen MM-kilpailuihin.

Kaikissa arvokilpailuissaan hän on hypännyt kaikki henkilökohtaiset kilpailut. Normaalimäen karsinnan hän hoiteli 96 metrin siivulla ja oli 27:s.

– Normisiivu. Paha sanoa, mihin riittää kilpailussa. Riippuu siitä, miten muut hyppäävät. Toivottavasti riittää mahdollisimman pitkälle, Aalto toivoi.

– Olin aika varma, että hyppy riittää kilpailuun, mutta aina pitää hypätä. Mieluummin jo karsinnassa saa hyvän hypyn, kuin että olisi täpärällä. Hyvästä hypystä saa itseluottamusta tulevaan kilpailuun.

Mitä tasainen karsintojen läpäiseminen kertoo kilpailuhermoistasi?

– Olen hyvä kilpailija. Kunhan vaan saisin vielä suoritukset oikealle tasolle kilpailuissakin.

Toistaiseksi Aallon uran paras henkilökohtainen arvokilpailusijoitus lasahti vuosi sitten Pekingin olympialaisissa. Hän oli normaalimäessä 12:s ja alleviivasi hyvää kisavirettä suurmäen 17. sijalla.

Pekingissä hän oli Suomen ainoa miesmäkihyppääjä, mutta Planicassa reissussa on joukkuemäkeenkin riittävä kvartetti.

– Nyt ei tarvitse olla yksin. Peking oli poikkeuksellinen, koska olin siellä yksin. Hyvä, kun on porukkaa ympärillä.

Nousiainen kyttäili hetken

Kello 18 Suomen aikaa alkavassa miesten normaalimäen kilpailussa hyppäävät myös 97,5 metriä venyttänyt Niko Kytösaho (karsinnan 20:s), Vilho Palosaari (42:s) ja Eetu Nousiainen (45:s).

Palosaari on aikuisten arvokilpailujen ensikertalainen. Mitä ajattelit, kun liu'uit puomille?

– En oikein mitään. Ajoitus pitää saada kuntoon ja malttia hyppyyn. Sitten se lentäisi eri mitoille, karsinnassa 90 metriin jäänyt, mutta heti kisapaikan varmistanut Palosaari tuumi.

Karsinta on ollut Suomen miehille usein pääkilpailu maailmancupissa, mutta arvokilpailuissa kilpailuun eteneminen on helpompaa. Jokainen maa saa asettaa kilpailuun vain neljä hyppääjää ja hallitseva mestari yhden lisää. Maailmancupissa esimerkiksi Keski-Euroopan mailla on laajat ja tasokkaat kansalliset ryhmät.

– Ei karsinnan läpäisemisen pitäisi olla mikään ongelma näissä kisoissa. Puolet vähemmän kärkijätkiä on paikalla, Nousiainen sanoi.

– Välillä maailmancupissa on 70 jätkää karsinnassa, ja 40 heistä voi hypätä topkymppiin. Siinä on ahdasta.

Nousiainen hyppäsi karsinnassa ensimmäisenä kelpo 91-metrisen, mutta kisapaikka varmistui varttia myöhemmin kesken haastattelun.

– Alkupäässä joutuu kyttäilemään, että riittääkö kisaan, levollisen oloinen hyppääjä mietiskeli.

Herola, Hirvonen, Niskanen ja Pärmäkoski täkyinä

Mäkimiehet eivät lukeudu mitalistisuosikkien joukkoon, mutta tänään hyviä suomalaissijoituksia voi povata yhdistetyn miehille Ilkka Herola ja Eero Hirvonen sekä yhdistelmäkilpailussa maastohiihtäjänaisille Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.

Yhdistetyn normaalimäen kilpailun mäkiosuus alkaa kello 11 ja kymmenen kilometrin hiihto 16.30. Herolan ja Hirvosen lisäksi suomalaisista ovat mukana myös Waltteri Karhumaa ja Arttu Mäkiaho.

Niskanen, Pärmäkoski, Anne Kyllönen ja Eveliina Piippo käyvät 7,5 kilometrin perinteisen hiihdon kimppuun kello 15. Perinteisen osuuden jälkeen naiset hiihtävät vapaalla 7,5 kilometriä.

Kello 13.15 alkavassa naisten joukkuemäen kilpailussa Suomella ei ole joukkuetta.