Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Anne An­ge­rial­ta teks­tit, Seppo Mä­ki­ta­lol­ta kuvat

Seppo Mäkitalo on intohimoinen lintuharrastaja.
Seppo Mäkitalo on intohimoinen lintuharrastaja.

Sosiaalinen media on oma maailmansa. Haaparantalainen kulttuurin moniottelija Anne Angeria ihasteli netissä kemiläisen luontokuvaajan Seppo Mäkitalon hienoja otoksia facebookin Kemi-ryhmässä ja sai idean yhteisestä kuvakirjan teosta. Se myös toteutui.

Koronarajoituksilla on ollut oma osansa kirjan synnyssä.

– Emme ole koskaan tavanneet Annen kanssa toisiamme muuten kuin etäyhteyksien kautta, Seppo Mäkitalo kertoo.

120-sivuisessa kirjassa on Seppo Mäkitalon valokuvaustaito pääosassa. Suurin osa kuvista on Meri-Lapin linnuista. Joukkoon mahtuvat hylje, kettu, kärppä, orava, perhosia, kasveja ja maisemiakin.

– Valitsimme yhdessä vaimoni Eijan kanssa kirjaan tulevat kuvat. Anne antoi mielipiteensä valituista kuvista ja laati niihin sopivia tekstejä. Kirjan teko oli mukava projekti, Mäkitalo sanoo.

Lumoava Luonto on Seppo Mäkitalon esikoisteos. Omista kuvistaan hän on aiemmin tehnyt omaksi ja tuttavien iloksi kuvakirjoja.

– Minulta on aiemmin kysytty halukkuutta kuvakirjan julkaisemiseen. Nyt se toteutuu. Annen tekstit antavat oman mukavan lisän kirjalle.

Seppo Mäkitalon luontokuvia on usein julkaistu eri lehdissä. Hän käy päivittäin vaimonsa ja kameransa kanssa kävelemässä luonnossa muutaman kilometrin reissun ja hakemassa kuvausaiheita.

– Lintukuvaus on haastava laji. Olen kuvannut yli kaksisataa lintulajia. Viime kesänä sain otettua Elijärvellä kuvan harmaahaikarasta. Se kuva on myös kirjassa. Tavoitteenani on jakaa luonnosta löytyvää iloa kaikkien kiinnostuneiden kesken, Mäkitalo sanoo.

Kirja on omakustanteinen ja siitä on otettu kolmensadan kappaleen painos. Koronan vuoksi kirjan julkistamista ei voi tehdä esimerkiksi kirjastossa.

Anne Angerialta taittuu meänkieli luontevasti.
Anne Angerialta taittuu meänkieli luontevasti.

Anne Angeria on kirjoittanut kuviin tekstejä sekä suomen että meänkielellä. Hän odotteli vielä viime viikolla kuumeisesti, että kirjat saapuisivat painosta.

– Me halusimme ajoittaa kirjojen julkaiseminen siten, että ne ehtisivät joulumyyntiin. Kirjat voisi paketoida valmiiksi joulupakettiin, niin ne olisi helppo ostaa joululahjaksi. Jokainenhan pitää kuvakirjasta, joka pitää sisällään taidokkaasti kuvattuja eläimiä, Anne Angeria kertoo.

Osa kuvista on tekstitetty meänkielellä, tekstiä on myös runomuodossa. Osassa on faktatietoa suomeksi ja osa on ilman tekstiä.

– Tässä kirjassa kuvat ovat pääosassa ja halusin rauhoittaa osan kuvista. Ne toimivat ilman tekstiäkin. Meänkieli on paikallista kieltä ja kaikki kuvat on otettu myös lähialueelta. Kun näin Sepon ottamia kuvia, niin olisin halunnut valita niitä enemmänkin, mutta Seppo halusi säästää niitä tulevaan teokseen. Kuvien valinta oli haasteellista, Anne Angeria kertoi.

Anne Angeria on itsekin luontoihminen.

Sinitiainen on osanen Lumoava Luonto -kirjaa.
Sinitiainen on osanen Lumoava Luonto -kirjaa.

– Haluaisin olla vielä enemmänkin luonnossa, sillä sieltä saa voimaa elämiseen. Kirjan tekeminen herätti entistä enemmän kiinnostustani luontoa kohtaan, sillä en voinut aavistaakaan, että kotiseudultani löytyy näinkin hienoja lintuja.

Angeria on aiemmin kirjoittanut teatterinäytelmien lisäksi satukirjan meänkielellä sekä historiankirjan Haaparannan Hermansonista.

– Nyt jännittää, miten meidän teos otetaan vastaan. Jos joku innostuu kirjan kautta luonnosta ja luonnon kuvaamisesta, niin olemme onnistuneet kirjan teossa.

Anne Angeria odottaa mielenkiinnolla, että hän pääsee fyysisesti tapaamaan Seppo Mäkitalon.

– Minulla on ollut onni tehdä yhteistyötä Sepon kanssa. Kun tapaamme toisemme, se on herkkä hetki. Tippa tulee varmasti silmään kun näemme toisemme, Anne Angeria uskoo.

Kari Hanhisuannolta kymmenes teos
Jouni Valikainen

Kemiläinen kirjailija Kari Hanhisuanto jatkaa kirjallista tuotantoaan rikosromaanilla. Miehen kymmenes teos Pakotetut on jatkoa Pelkopeli-romaanille. Romaanin tapahtumat sijoittuvat Kemiin ja tutkijat ovat samoja kuin Pelkopelissä.

Reunan kustantama teos ilmestyy ensi vuoden puolella.

– Kirjan toinen versio on käynyt kustantajalla. Se vaatii enää pientä muokkaamista ja alkaa olla valmis kustannustoimittajalle. Jos koronarajoitukset sallivat, niin olen kirjan kanssa mukana ensi kesän kirjamessuilla, eläkkeellä varsinaisesta leipätyöstään siirtynyt kirjailija kertoi.

Kirjoittaminen maistuu Kari Hanhisuannolle pienen tauon jälkeen.

– Kolmen vuoden aikana kirjoitin vain pari novellia. Innostuin politiikan teon ohella jälleen kirjoittamisesta. Myös yhdestoista teos on jo tekeillä, Kari Hanhisuanto kertoo.