Juuri nyt: Lapin pe­las­tus­lai­tok­sel­la monta teh­tä­vää: Kaa­ma­ses­sa paloi oma­ko­ti­ta­lo ja Kit­ti­läs­sä ko­koon­tu­mis­ra­ken­nus, Ro­va­nie­mel­lä ih­me­tel­lään lasit he­läyt­tä­nyt­tä pa­maus­ta

Päätös: Ho­vi­oi­keus piti en­nal­laan Kuopion vuoden 2018 bus­si­tur­man tuomion – Kalixin ka­rao­ke­ker­ho­lai­sia kul­jet­ta­neen bussin tur­mas­sa kuoli neljä ihmistä ja useita louk­kaan­tui

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Ana­lyy­si: Per­he­va­pai­den uu­dis­tus jää seu­raa­val­le edus­kun­nal­le, mikä ei ole de­mo­kra­tian kan­nal­ta huono asia

Äidinpalkka on keskustan ja SMP:n luomus 1980-luvun puolivälistä, josta maailma on muuttunut.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat maanantaina iltapäivällä käsittelemään perhevapaauudistuksen kohtaloa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) twiittasi illalla puoli seitsemältä, että strategiaistunnossa on pitkä lista. Niissä hän ei erikseen maininnut perhevapaauudistusta.

Kahdeksan jälkeen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) twiittasi, ettei uudistusta toteuteta tällä vaalikaudella, koska yhteistä mallia ei valitettavasti löytynyt.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ilmoitti perjantaina yllättäen, että hän keskeyttää perhevapaauudistuksen valmistelun. Hänellä on täytynyt olla jo silloin Sipilän tuki näin merkittävälle ratkaisulle.

Saarikon mukaan uudistus kaatui lisärahan puutteeseen ja liian tiukkoihin reunaehtoihin. Hallitus oli asettanut uudistuksen ehdoksi, ettei uusi järjestelmä saa maksaa nykyistä enemmän, lasta pitää voida hoitaa kotona kolmivuotiaaksi saakka ja uudistuksen pitää vahvistaa työllisyyttä.

Kaavailuista tihkuneiden tietojen mukaan isille kiintiöity osuus perhevapaista olisi tuplattu, mutta äidin osuutta olisi jouduttu lyhentämään noin 30 päivää, jotta uudistus ei olisi lisännyt kustannuksia.

Tasa-arvo vastaan vanhoillisuus

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan uudistuksen rahoituksesta oli jo suunnitelma, mutta keskustan eduskuntaryhmä ei ollut valmis uudistukseen. Kokoomuksessa keskusta leimattiinkin vanhoilliseksi tasa-arvon vastustajaksi.

Keskustan eduskuntaryhmän mielestä uudistus olisi ollut suurimmalle osalle perheistä heikennys toimeentuloon. Esillä ollut malli olisi leikannut kotihoidon tukea lapsen varttuessa, ja kotihoidon sisarkorotuskin olisi poistunut tukijakson loppupuolella. Tämä olisi voinut joissain tapauksissa merkitä pienituloiselle lapsiperheelle jopa satojen eurojen menetystä kuukaudessa.

Se olisi antanut eittämättä oppositiolle taas yhden vaaliaseen keskustaa vastaan ensi vuoden eduskuntavaaleissa.

Äidinpalkka on SMP:n ja keskustan luomus

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kirjoitti sunnuntaina plokisaan, että perhevapaauudistus voidaan pelastaa vain turvaamalla kotihoidontuki. Hän korosti, että uudistusta ei tehdä kotihoidontukea leikkaamalla ja perheiden itsemääräämisoikeutta sortamalla.

Soinin ja keskustan kanta voitti. Se ei ole ihme, kun muistelee lähihistoriaa.

Lasten kotihoidon tuki säädettiin ensi kertaa vuonna 1985 SMP:n ja keskustan ollessa hallituksessa. Silloin ainakin SMP:n ministerit puhuivat siitä suurena saavutuksena, jonka nimi oli äidinpalkka. Se hyödytti myös keskustan ydinkannattajiin kuuluvia maatilan emäntiä, joilla oli pieniä lapsia.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Nyt uudistuksen tarpeellisuutta perusteltiin halulla parantaa naisten asemaa työelämässä ja sitä kautta työllisyyttä. Tämä nähtiin myös tasa-arvokysymyksenä.

Saarikon vetämässä työryhmässä esillä olleilla malleilla vaikutus olisi kuitenkin ollut kuitenkin melko vähäinen, noin tuhat henkilötyövuotta.

Perhevapaauudistus jää nyt seuraavalle hallitukselle, jossa jarruttajat eivät välttämättä ole mukana eikä tiukkoja reunaehtoja ole.

Demokratian kannalta on eduksi, jos uudistuksesta tulee yksi keskeinen eduskuntavaaliteema. Erilaisista malleista ei varmasti tule puutetta.

Korjattu 12.2. kello 22.02: Timo Soini on sin., ei ps.