lautapelit: Etsi kar­tal­ta mur­haa­ja, tai syötä kis­san­pen­tu­ja – pukin kont­tiin voi löytää mui­ta­kin lau­ta­pe­le­jä kuin vanhoja klas­si­koi­ta

leikkipuisto: Se­vet­ti­jär­ven lapset saivat äkäisen nä­köi­sen jou­lu­lah­jan koulun pihalle

Am­nes­ty: Siir­to­työ­läi­set Qa­ta­ris­sa kuu­kau­sia ilman palkkaa – MM-ki­so­jen ra­ken­nus­töi­den kuo­lo­nuh­rit ja boi­ko­tit eivät ole vai­kut­ta­neet epä­koh­tiin

Amnesty International tutkimuksen mukaan sadat siirtotyöläiset irtisanottiin kuukausien työn jälkeen ilman korvausta. Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen isäntä Qatar on luvannut parantaa siirtotyöläisten oloja, mutta tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen logo heijastettiin rakennuksen seinään Qatarin pääkaupungissa Dohassa 3. päivä syyskuuta. Ihmisoikeusrikkomukset ja ulkomaalaisten työntekijöiden työolot ovat puhuttaneet, kun Qatariin on rakennetut kisoja.
Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen logo heijastettiin rakennuksen seinään Qatarin pääkaupungissa Dohassa 3. päivä syyskuuta. Ihmisoikeusrikkomukset ja ulkomaalaisten työntekijöiden työolot ovat puhuttaneet, kun Qatariin on rakennetut kisoja.
Kuva: Noushad Thekkayil

Sadat siirtotyöläiset Qatarissa ovat tehneet kuukausia töitä ilman palkkaa, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Internationalin tuore tutkimus.

Qatarin ihmisoikeusrikkomukset ja siirtotyöläisten työolot ovat saaneet osakseen paljon kritiikkiä ja huomiota, kun maassa on rakennettu vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja. Loppuvuodesta ammattiyhdistysliikkeen maailmanjärjestö ITUC arvioi, että MM-kisojen rakennustöissä oli kuollut noin 1 200 työntekijää vuoden 2017 loppuun mennessä.

Tammikuussa HJK:n hyökkääjä Riku Riski kieltäytyi Suomen jalkapallomaajoukkueen Qatarin otteluleiristä eettisten syiden takia, mistä uutisoitiin ympäri maailmaa.

Vuoden 2022 jalkapallon MM-kisojen lisäksi Qatarissa järjestetään tänä vuonna yleisurheilun MM-kisat, jotka alkavat ensi viikolla. Mediahuomion luoman paineen alla Qatarin viranomaiset ovat luvanneet puuttua epäkohtiin, mutta Amnestyn tiedotteen mukaan tulokset ovat jääneet laihoiksi.

Qatarissa työskentelee yli kaksi miljoonaa siirtotyöläistä. Siirtotyöläiset päätyvät Qatariin usein paremman elämän toivossa, mutta moni joutuu palaamaan kotiin tyhjin käsin.

Potkut palkattoman työn jälkeen

Amnestyn tutkimus paljastaa, miten sadat siirtotyöläiset ovat joutuneet taistelemaan kuukausia saadakseen palkkaa jo tehdystä työstä.

Tutkimuksessa seurattiin kolmea eri rakennus- ja siivousalan yritystä sekä yli 2 000 siirtotyöläistä. Kyseiset yritykset eivät tehneet jalkapallon MM-kisoihin liittyviä rakennustöitä.

Tutkimuksessa seuratut yritykset pitivät työmaat käynnissä, vaikka niillä ei ollut varaa maksaa työntekijöilleen palkkaa. Siirtotyöläisten sopimukset irtisanottiin kuukausien palkattoman työn jälkeen, ilman korvausta tehdystä työstä.

1620 työntekijää teki valituksen komitealle, jonka Qatar perusti vuonna 2018 ratkomaan työehtokiistoja. Amnestyn tietojen mukaan yksikään valittaneista ei saanut kompensaatiota komitean kautta.

Painostusta ja odotusta työleirillä

Siirtotyöläiset saavat tehdä valituksia erilliseen komiteaan esimerkiksi maksamattomista palkoista. Komitea sai ainakin 6 000 valitusta vuoden 2018 aikana.

Osaa työntekijöistä painostettiin jättämään valitusprosessi kesken. Heille maksettiin murto-osa palkasta ja lentolippu kotiin.

Lain mukaan komitean pitäisi käsitellä valitukset kuuden viikon kuluessa. Amnestyn mukaan työntekijät joutuivat odottamaan käsittelyjä kolmesta kahdeksaan kuukautta. Tämän ajan he elivät ilman tuloja työleireillä, jossa puhdasta vettä ja ruokaa oli saatavilla rajallisesti.

Lokakuussa 2018 Qatarin viranomaiset perustivat säätiön, jonka kautta voi hakea kompensaatiota maksamattomista palkoista. Nyt, lähes vuotta myöhemmin, säätiö on varaton, eikä yksikään siirtotyöläinen ole saanut korvauksia sen avulla.

Amnesty vaatii parannuksia

Amnestyn mukaan yksi syy siirtotyöläisten vaikeaan tilanteeseen on Qatarissa laajasti käytetty kafala-systeemi, joka sitoo siirtotyöläiset työnantajaansa. Pahimmillaan työnantaja voi estää työntekijää irtisanoutumasta tai lähtemästä maasta. Amnesty on jo vuosia vaatinut Qatarin viranomaisia lakkauttamaan kafala-systeemin.

– Siirtotyöläiset ovat Qatarin talouden selkäranka. Heillä on oikeus saada reilua kohtelua työmailla ja mikäli heidän oikeuksiaan loukataan, jokaisella täytyy olla mahdollisuus saada apua valitusten tekemiseen ja kompensaation saamiseen, Amnesty Internationalin Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson toteaa tiedotteessa.

Amnesty vaatii Qatarin viranomaisia turvaamaan kompensaatiosäätiön rahoituksen. Lisäksi komiteaan pitää palkata riittävästi tuomareita, jotta siirtotyöläisten tekemät valitukset käsiteltäisiin lain velvoittamassa ajassa. Amnestyn mukaan viranomaisten täytyy varmistaa myös se, että siirtotyöläisten oikeuksia polkevat yritykset päätyvät oikeuden eteen.