Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Am­mat­ti­kor­kea­kou­luo­pis­ke­li­jat siir­ty­vät YTHS:n piiriin vuoden 2021 alussa – maksu muuttuu ve­ro­luon­tei­sek­si

Aiemmin AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastasivat kunnat.
Aiemmin AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastasivat kunnat.
Kuva: Veli-Jukka Mustajärvi

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS ja Kela ovat allekirjoittaneet sopimuksen, joka tuo kaikki korkeakouluopiskelijat YTHS:n palveluiden piiriin.

YTHS:n palvelut tulevat koskemaan myös ammattikorkeakouluopiskelijoita 1. tammikuuta 2021 alkaen. Aiemmin AMK-opiskelijoiden terveydenhuollosta vastasivat kunnat.

– Yhdenvertaisuus on ollut johtotähtenä palveluverkon rakentamisessa. Haluamme, että palvelut ovat kaikkien asiakkaidemme saatavissa ja saavutettavissa, sanoo YTHS:n toimitusjohtaja Katariina Poskiparta tiedotteessa.

YTHS:n asiakasmäärä kasvaa uuden sopimuksen myötä 125 000 tuhannesta 270 000 tuhanteen opiskelijaan.

Samalla uudistuu myös YTHS:n terveydenhoitomaksu, joka muuttuu veroluonteiseksi. Opiskelija maksaa maksun tästä lähtien Kelalle. Aiemmin ylioppilaskunnat ovat keränneet rahan jäsenmaksun yhteydessä.

YTHS: palveluverkko vuonna 2021.
YTHS: palveluverkko vuonna 2021.

Uusi sopimus määrittelee YTHS:n uuden palveluverkon. Vuoden 2021 alusta lähtien YTHS:n lähivastaanottopalveluita on saatavana 52 paikkakunnalla. YTHS:n omia palvelupisteitä on 21 paikkakunnalla.

– 95 prosenttia opiskelijoista on YTHS:n omien palvelupisteiden piirissä ja loput saavat lähivastaanottopalvelunsa yhteistyökumppaneilta. Kumppaneiden avulla pystymme takaamaan opiskelijoille yhdenvertaisen palvelutason: voimme esimerkiksi tarjota laajemmat aukioloajat kuin mitä pystyisimme tarjoamaan osa-aikaisella henkilöstöllä. Pieni palvelupiste on myös haavoittuvainen mahdollisissa muutostilanteissa, kertoo YTHS:n laajentumisen projektipäällikkö Tiina Andersén.

Kaikilla YTHS:n asiakkailla on käytössä sama palveluvalikoima opiskelupaikkakunnassa riippumatta ja YTHS vastaa keskitetysti kaikkien opiskelijoiden hoidontarpeen arvioinnista.

Hallituksen esitys korkeakouluopiskelijoiden opiskeluterveydenhuoltoa koskevaksi laiksi hyväksyttiin eduskunnassa 1. maaliskuuta 2019.