Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Mielipidekirjoitus

Alue­vaa­lit­ko kuntien pe­las­tus

Tammikuussa valitaan ensimmäiset päättäjät aluevaaleilla (alueet myöh. maakunnat). Valitaanko joukko uusia väliportaan kihoja, vai mikä heidän toimenkuvansa tulee olemaan? Valitaanko valtuutetut, jotka puolustavat sinnikkäästi omien kuntien etuja muun maakunnan jäädessä varjoon? Varmaankin tämä vaara on olemassa erityisesti pinta-alaltaan suurissa maakunnissa, kuten Lapissa. Aluksi maakunnille tulee järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista. Tämä on hyvä alku. Jatkoa pitäisi seurata ja seuraavana maakunnille tulisi lisätä kokonaisuudessaan koulutuksen järjestämisvastuu ja kuntien tekninen toimi. Meillähän on jo nyt monia kuntia, joissa on yksi alakoulu, yksi yläkoulu ja lukio, eli vähennettävää ei juuri ole. Maakuntatasolla opettajien resurssien parempi hyödyntäminen olisi kuitenkin tehokkaampaa kuin yksittäisissä kunnissa, ja onhan eri asia maakunnan hakiessa henkilöä virkaan kuin yksittäinen kunta.

Tekniikan osalta kunnissa olemme nyt korona-aikana voineet todeta, että rakennusluvat, tarkastukset ym. hoituvat, vaikka kunnantalon ovet ovat olleet suljettuna pitkiäkin aikoja. Kuntalaiselle riittää, että palvelua saa, kun sitä tarvitsee. Suuremmat yhteiset organisaatiot pystyvät monesti vastaamaan paremmin palveluista, joissa palvelun tarve vaihtelee. Pienissä kunnissa pelkästään päivystys organisaatioiden pyörittämiseksi 24/7 sitoo liiaksi väkeä ja tulee kalliiksi. Sama koskee kilpailutuksia teknisen puolen hankinnoista ja lähes kaikkia muita teknisen puolen tehtäviä. Meille kaikille oma itsenäinen kunta ja identiteetti ovat kaikki kaikessa. Laajoilla maakuntatason järjestämisvastuilla voimme säilyttää kuntamme myös jatkossa itsenäisenä.

Millä sitten saadaan kunnan ääni kuulumaan maakunnissa, jos maakunnille lisätään järjestämisvastuita? Tässä voidaan ottaa oppia niistä maista, joissa maakunnat hoitavat suuren osan kuntien tehtävistä. Aluevaaleissa on merkitystä ketä valtuustoon valitaan. Valtuutettujen pitää nähdä kokonaisuus, antaa arvoa ja kannustaa eri kuntien elinkeinorakenteita kehittymään omilla ehdoillaan.

Sauli Martimo
Suuremmat yhteiset organisaatiot pystyvät monesti vastaamaan paremmin palveluista, joissa palvelun tarve vaihtelee.