Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

ALS-tau­tia sai­ras­ta­va Börje Salming menetti pu­he­ky­kyn­sä

Tukholma
Ruotsin Kiirunasta lähtöisin olevan Börje Salmingin sairaus on edennut odottamattoman nopeasti.
Ruotsin Kiirunasta lähtöisin olevan Börje Salmingin sairaus on edennut odottamattoman nopeasti.
Kuva: Wikimedia

Ruotsalaisen jääkiekkosuuruus Börje Salmingin ALS-tauti on edennyt nopeasti huonoon suuntaan. Elokuussa sairaudestaan julkisesti kertonut Salming, 71, ei pysty enää puhumaan, ja suurimman osan ravinnostaan kiekkolegenda saa ruokintaletkun avulla.

Salmingin Pia-vaimo kertoi perheen vaikeasta tilanteesta ruotsalaislehti Expressenin maanantaina julkaistussa haastattelussa.

– Hänen sairautensa etenee todella nopeasti. On tuskallista nähdä joka päivä, miten heikossa kunnossa Börje on, Pia Salming sanoi Expressenille.

ALS-tauti rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja ja johtaa vähitellen lihasten surkastumiseen. Kiirunalaiskasvatti Salming kertoi aiemmin, että hänellä oli puhevaikeuksia jo viime keväänä.

Entiset pelitoverit ovat tukeneet lujasti Salmingia ja tämän perhettä.

– Hän oli kaikille Pohjois-Amerikkaan saapuneille pelaajille todellinen roolimalli. Uskomaton pelaaja ja uskomaton ihminen. Taistele Börje, entinen NHL-hyökkääjä ja Ruotsin maajoukkuevalmentaja Bengt-Åke Gustafsson sanoi Expressenille.

Salming pelasi NHL:ssä 16 kautta Toronto Maple Leafsissa ja yhden kauden Detroitissa. Puolustaja teki uransa 1 148 NHL-runkosarjaottelussa tehopisteet 150+637=787.