Ak­ku­ko­bolt­tia La­pis­ta? Kai­vos­yh­tiö aikoo etsiä tek­no­lo­gia­mi­ne­raa­le­ja, alue le­vit­täy­tyy Ro­va­nie­mel­le, Ter­vo­laan, Ra­nual­le ja Ke­mi­jär­vel­le

Geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana.
Geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana.
Kuva: Jussi Leinonen

Latitude 66 Cobalt -yhtiö kertoo jättäneensä Tukesille 2070,22 neliökilometriä aluetta koskevan varausilmoituksen.

Alue, jolta Latitude 66 Cobalt haluaa selvittää geologista rakennetta ja suorittaa teknologiamineraaleihin liittyvää malminetsintää, levittäytyy Rovaniemen, Tervolan, Ranuan ja Kemijärven alueille.

Yhtiö tekee parhaillaan laajaa geologista tutkimusta Posion, Kuusamon ja Sallan alueilla ja valmistelee kobolttikaivoksia Kuusamoon ja Posiolle.

Varausilmoituksen alue kuuluu Peräpohjan liuskevyöhykkeen itäiseen alueeseen. Latitude 66 -yhtiön hallituksen jäsen, geologian professori Steffen Hagemann pitää Peräpohjan liuskevyöhykettä geologisesti kiinnostavana ja toistaiseksi hyvin vähän tutkittuna alueena.

– Alue muistuttaa rakenteeltaan Kuusamon liuskevyöhykettä, molemmat alueet ovat syntyneet maankuoren historian näkökulmasta samoihin aikoihin ja ne ovat mineraaliesiintymiltään saman tyyppisiä. Tämä antaa olettaa tiettyjä asioita, jotka haluamme nyt tieteellisesti selvittää, Hagemann toteaa.

Vuonna 2017 perustettu Latitude 66 Cobalt etsii Suomen maaperästä erityisesti akkuteknologiaan tarvittavaa kobolttia.

Oikaisu 23.8. kello 16.50. Korjattu hehtaarit neliökilometreiksi. Aluevarauksen koko on siis 2070,22 neliökilometriä eikä hehtaaria, kuten jutussa aiemmin luki.