Ainakin yksi on tar­jou­tu­nut os­ta­maan pu­nai­sen tuvan – "Ei voida myydä ennen kaa­va­muu­tos­ta"

Katajarannan vanhalle päiväkotirakennukselle on ollut ainakin yksi ostajaehdokas, ilmenee Uuden Rovaniemen haltuun saamista sähköpostiviesteistä.

Toistaiseksi nimettömänä pitäytyvä henkilö kertoo lähettäneensä vuonna 2013 Tilaliikelaitoksen johtajalle Pekka Latvalalle kysymyksiä mahdollisesta hinnasta ja kaavoituksesta. Niihin Latvala vastasi, että asiaan palataan pian, mutta sen jälkeen viestejä ei enää tullut.

Ostajaehdokkaan mukaan hän on edelleen kiinnostunut ostamaan ja kunnostamaan kiinteistön, kunhan kaavoitus järjestetään kuntoon. Se, että alue on yleiskaavassa varattu matkailupalvelulle, kuulostaa hänen mukaansa hyvältä.

"Olen vanhojen rakennusten spesialisti ja olen ilmoittanut kiinnostukseni ostaa, mutta en ole hinnasta tai muusta sellaisesta saanut tietoa."

Tilaliikelaitoksen johtaja Pekka Latvala ei muista kuvailtua yhteydenottoa. Hänen mukaansa mahdolliset ostoehdotukset kaatuvat käytännössä siihen, että paikka on kaavoitettu puistoksi ja rakennus on osittain liikennealueella.

"Mikäli kaupunki myy kiinteistöjä, niihin täytyy määritellä tontti. Nyt kun sitä ei ole määritelty, käsitykseni on, että myynti edellyttää kaavamuutoksen."

Kaupunki tekee kiinteistökauppoja, joihin liittyy kaavamuutos. Miksi se ei ole edennyt tässä?

"Käsitykseni on se, että kaavamuutos on vireillä. Se on hieno paikka ja se on yleiskaavassa määritelty, että se olisi matkailurakentamista, mutta varmasti täytyy ensin ratkaista, että mikä tämän rakennuksen kohtalo on. Onko järkevää korjata ne rakennukset tuohon paikkaan? Siitä kai tässä on kysymys. Mutta sitä pitää kysyä niiltä, jotka vastaavat kaavoituksesta. Me vain omistamme sen kiinteistön ja se on siinä."

Miksi kysymyksiin ei vastattu?

"Kyllä jos joku haluaa jotakin ostaa, niin kyllähän se ostaja on aktiivinen osapuoli. Sähköposteja tulee jatkuvasti. Eihän yksi sähköpostiviesti tarkoita sitä, että syntyy kaupat."

"Toisaalta syy siihen, miksi ei ole vastattu, voi olla se, että meillä ei ole siihen tonttia. Kaupunginhallitus ei ole määritellyt tontinluovutusehtoja. Tämä se ongelma juuri on."

Pekka Latvalan mukaan rakennuksen purkulupahakemuksesta uutisointi on poikinut lisää yhteydenottoja. Talon hirsikehikko kiinnostaa.

"Nyt kun tämä asia on ollut esillä, on tullut pari kiinnostunutta yhteydenottoa, mutta emmehän me voi myydä sitä rakennusta pois siirrettäväksi, ennen kuin meillä on purkulupa", Latvala sanoo.

Uusi Rovaniemi ei tavoittanut kaupungin kaavoituksesta vastaavia viranhaltijoita haastatteluun.