Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

”Aika on tehnyt teh­tä­vän­sä” – Lei­jo­nat jättävä Jukka Jalonen tähtää huip­pu­ta­son seu­ra­jouk­kuee­seen val­men­ta­jak­si

Mestarivalmentajan NHL-unelma elää yhä.

Helsinki
Jukka Jalonen toimii Leijonien päävalmentajana vielä ensi kauden.
Jukka Jalonen toimii Leijonien päävalmentajana vielä ensi kauden.
Kuva: KIMMO BRANDT

Jukka Jalosen huikea ura Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana päättyy viimeistään ensi kauden jälkeen, sillä mestarivalmentaja on ilmoittanut työnantajalleen Jääkiekkoliitolle, ettei hän ole käytettävissä valmentajana enää ensi kauden jälkeen. Jalonen on valmentanut Suomea kahdessa pätkässä: ensin 2008–2013 ja sitten vuodesta 2018 lähtien.

Jalonen avasi päätöksensä taustoja STT:lle:

– Aika on tehnyt tehtävänsä. Minulla on kuitenkin menossa toinen jakso Leijonissa. Ensimmäinen jaksokin kesti kuusi vuotta, ja tässäkin jaksossa tulee kuusi vuotta täyteen ensi kauden päätyttyä. Takana on pitkä rupeama yhdelle henkilölle. Uskon, että erilaiset näkemykset ja ideat ovat tarpeen sekä itselleni ja myös Leijonille. Itsekin haluan oman motivaationi säilyttämiseksi jotain erityyppistä ärsykettä, vaikka onhan tämä hieno paikka tehdä töitä, Jalonen sanoo.

Päätös on muhinut Jalosen ajatuksissa jo pidemmän aikaa.

– Kun tein viimeksi jatkosopimuksen, ajattelin, että kiintiöni on varmasti sen jälkeen täynnä.

Vaikka 60-vuotiaan Jalosen ajanjakso Leijonissa on tulossa päätökseen, niin hän ei halua sulkea ovia maajoukkueen valmentamiselta lopullisesti.

– Eihän sitä koskaan tiedä, mitä tapahtuu omalla valmentajanuralla tai Leijonissa. Todennäköisempää on kuitenkin se, että en valmenna Suomea enää, mutta ei sitä mahdollisuutta kannata kuitenkaan poissulkea.

Jalonen kertoo olevansa mukana hänen seuraajansa kartoittamisessa.

– Olen siinä mukana esimerkiksi niin, että ketkä valmentajat ovat vapaana ja ketkä voisivat sopia Leijoniin. Koska olen 12 vuotta hommassa ollut, minulla on aika hyvä näkemys, minkälainen ihminen siihen voisi sopia. Minä en kuitenkaan tee mitään päätöksiä. Jäävään itseni siinä vaiheessa, hän sanoo.

– Uskon, että Suomelle löytyy hyvä valmentaja. Suomessa on paljon hyviä valmentajia. Lisäksi liitto pohtii varmasti myös ulkomaista valmentajaa, mutta heitä en niin hyvin tunne.

Jalonen on voittanut Leijonissa kolme maailmanmestaruutta ja lisäksi olympiakultaa, joten kysyntää hänelle taatusti valmentajamarkkinoilla riittää seurajoukkueissa.

– Vielä ei ole tiedossa mitään, mutta verkot ovat vesillä. Seurajoukkuevalmentaminen ulkomailla kiinnostaa minua erityisesti. Unelmoida voi aina. Jos saisin itse päättää, menisin NHL:ään valmentamaan. Se unelmani elää yhä, mutta sinne on kuitenkin eurooppalaisen valmentajan äärimmäisen vaikeaa päästä, Jalonen sanoo.

– Jos NHL:ssä valmentaminen ei toteudu, olisi hienoa saada valmentajasopimus johonkin eurooppalaiseen huippuseuraan. Niissä on kuitenkin huippuluokan pelaajia. Luottavaisin mielin odottelen, että jotain löytyy. KHL:ssä valmentaminen on poissuljettu ajatus, mutta kovatasoisia sarjoja löytyy muualtakin.

Jalonen toivoo jättävänsä seuraajalleen maajoukkueeseen positiivisen ilmapiirin, jossa on hyvä tekemisen meininki.

– Toiveena on se, että uudella valmentajalla olisi kivaa jatkaa Leijonien valmentamista. Meillä on siellä hyvä ilmapiiri ja voittamaan tottunut kulttuuri, mikä on luotu yhdessä pelaajien ja johtoryhmän kanssa. Jos sellaisen pystyisi säilyttämään vuoden verran, silloin uuden koutsin olisi kiva jatkaa siitä.

Jääkiekkoliitossa on jo alkanut Jalosen seuraajan etsintä.

– Jukka on tehnyt hienoa työtä. Kiitos ja kunnia hänelle siitä. Hänen seuraajansa hakuprosessi on alkutekijöissään. Jukan asiantuntemusta ja verkostoa hyödynnetään hakuprosessissa. Tarkoitus on löytää paras mahdollinen vaihtoehto valmentajaksi kansallisuudesta riippumatta, sanoo Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Sami Kauhanen.