lumivyöry: NRK: yksi kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa – ­hen­ki­löl­li­syys ei vielä sel­vil­lä

huoltoasemat: Säh­kö­au­to­jen ke­hit­tyes­sä py­säh­tyä tar­vit­see yhä har­vem­min – tar­koit­taa­ko se kuo­le­maa huol­toa­se­mil­le?

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Äidin sa­non­nan ja­los­tui­vat kir­jak­si – suomen kieli on tärkeää esi­kois­kir­jai­li­ja Inkeri Hi­man­gal­le

Inkeri Himanka  kuunteli nuorempana tarkasti jo nyt edesmenneen äitinsä puhetta. Hän poimi puheesta mieleen jääneet sanonnat paperille ja niistä ilmestyi Himangan esikoisteos Nyt ei olla jäniksen selässä.

– Kirjaan on koostettu noin 260 sanontaa. Ne kaikki olivat oman äitini sanomia. Ikävimmät sananparret jätin kirjasta pois, Inkeri Himanka kertoi.

Kemiläisellä Inkeri Himangalla ei ollut mielessä kirjan teko kerätessään äitinsä sanontoja muistiinpanoihinsa. Hänelle oli tärkeämpää  suomen kielen vaaliminen. Kirja-ajatus nousi pintaan pari kolme vuotta sitten, kun äiti meni huonompaan kuntoon. Myös äidin sisko odotteli kirjaa.

– Kun äitini kuoli elokuussa 2019, niin mieleen tuli, että kirja olisi kunnianosoitus hänelle. Toimin myös isäni omaishoitajana ja vanhassa kodissa ollessani aloin miettiä entistä enemmän kirjan tekoa. Koronavirus aiheuttaa paljon pahaa, mutta ilman viruksen aiheuttamia rajoituksia minulle ei olisi jäänyt aikaa kirjan koostamiseen, Inkeri Himanka sanoo.

Inkeri Himangan kirjoittamassa teoksessa on lukuisia sananlaskuja, jotka avautuvat lukijalle vasta pienen miettimisen jälkeen.
Inkeri Himangan kirjoittamassa teoksessa on lukuisia sananlaskuja, jotka avautuvat lukijalle vasta pienen miettimisen jälkeen.
Kuva: Jouni Valikainen

Himanka liittyi facebook-ryhmään, missä bloggaajia jalostettiin kirjailijoiksi. Hän osallistui myös AK-kustannuksen  Anne Lukkarilan Kirjoita oma kirja -kurssille.

– Opin kurssilla ymmärtämään kirjanteon koko prosessin e-kirjan tekoa myöten. Siskoni Hannele Mathlin on ammatiltaan julkaisugraafikko ja hänen käsialaansa on kirjan taitto. Kirjan kuvituksesta ovat vastanneet minun lisäkseni sisarukseni ja kaksi lastani.

Sananlaskut ja aforismit on jaoteltu aihepiireittäin. Himanka on itse kirjoittanut sivuille saatteet, jotka ohjaavat lukijan kyseessä olevaan aiheeseen. Teksteissä on myös murretta mukana. Valitut kuvat tukevat tekstiä.

Nyt ei olla jäniksen selässä -teos ei välttämättä jää Inkeri Himangan viimeiseksi.

– Isäpuolen tädin sanonnat ovat olleet pikkuisen kaksimielisiä. Myös maahanmuuttajilla ja Ruotsissa asuvilla sukulaisillani on uuteen teemaan sopivia sanontoja. Niistä voisi syntyä seuraava teos, Inkeri Himanka mietiskelee.

Käymillä kursseillaan Himanka oppi perustamaan myös omat kotisivut. www.maikkimoon.fi sivustolta voi tilata Inkeri Himangan esikoisteoksen.