jääkiekon mm: Jukka Jalonen luottaa Suomen pe­li­ta­van jau­ha­van lopulta voiton – "Kyllä me läh­de­tään siitä, että kun 60 minsaa on tau­lus­sa, me ollaan pa­rem­pia"

tulvat: Kaa­re­su­van­nos­sa tulviva Muo­nion­jo­ki saattaa kat­kais­ta Ruotsin ra­ja­tien maa­nan­tai­na tai tiis­tai­na

Äidin mik­ro­bis­to voi vai­kut­taa lapsen ke­hi­tyk­seen paljon ole­tet­tua aiemmin

Äidin mikrobisto voi vaikuttaa lapsen kehitykseen jo raskauden aikana, eli paljon oletetettua aikaisemmin. Asia ilmenee Juhani Aakon Turun yliopistoon tekemästä väitöstutkimuksesta, jossa hän vertasi suomalaisten ja malawilaisten lasten suolistomikrobiston kehittymistä.

– Tutkimustulokseni osoittavat, että sikiö saattaa altistua äidin mikrobeille tai mikrobien osille jo kohdussa. Syntymän jälkeen mikrobiston kehitykseen vaikuttavat muun muassa ravitsemus ja ympäristö, Aakko kertoo.

Suolistomikrobiston kehityksen häiriöt ovat yhteydessä moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja liikalihavuuteen. Aakon mukaan mikrobiston kehittymisen ja siihen vaikuttavien tekijöiden ymmärtäminen tarjoaa uusia ratkaisuja, joilla sairauksia voitaisiin tulevaisuudessa estää.