Pääkirjoitus: Suden kan­nan­hoi­dol­li­nen jahti on aloi­tet­ta­va Suo­mes­sa mah­dol­li­sim­man pian

Viikon kuva: Ruuhkaa Jää­me­ren­tiel­lä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ahneus valtasi Ro­va­nie­men Airbnb-ma­joit­ta­jat -Hal­vem­mal­la yöpyy Ber­lii­nin kes­kus­tas­sa kuin hel­mi­kuus­sa Ro­va­nie­mel­lä

Ulkomaalaisten matkailijoiden määrän kova kasvu Rovaniemellä on saanut Airbnb-majoitustoiminnan ylikuumenemaan.

Esimerkiksi ensi vuonna helmi-maaliskuun vaihteessa Rovaniemellä Airbnb-majoituksen hintapyyntöjen keskihinta on kaksinkertainen Berliinin keskustaan verrattuna. Perhe pääsee Berliinin historialliseen keskustaan uuteen, design-huonekaluilla kalustettuun asuntoon yöpymään 205 eurolla. Rovaniemellä 4-5 vuodepaikan omakotitalosta pyydetään 400 euroa yöltä.

–Hinnoittelulla pilataan Airbnb-markkina, sanoo matkailumedian kustantajana ja toimittajana yli 30 vuotta toiminut rovaniemeläinen Jorma Aula .

Aula on itsekin Airbnb-vuokraaja. Hän vuokraa suurta, liki 300 neliön omakotitaloa, jossa vuorokausikeskihinta samana helmi-maaliskuun vertailuajankohtana on 425 euroa yöltä.

Näytätkö esimerkkiä ahneelle hinnoittelulle?

–Siihen hintaan saa suuren luksushuoneiston, jossa on seitsemän vuodepaikkaa. Talossa on käytännössä pienoiskylpylä uima-altaineen, porealtaineen ja höyrysaunoineen, vastaa Aula.

Aulan omakotitalo on tiettävästi Rovaniemen ainoa Airbnb-toimintaan hyväksytty kohde. Hän sanoo olevansa samanlaisen viranomaiskontrollin kohteena kuin hotellit.

Rovaniemen 500 kohteen Airbnb-tarjonta on vuodepaikkamäärältään todella merkittävä. 2000 vuodepaikkaa on puolet virallisesti tilastoidusta majoituskapasiteetista.

Aulaa ihmetyttää se, että vuokrattavan Airbnb-majoituksen laatu ja pyydetty hinta ovat erkaantuneet Rovaniemellä käsittämättömän kauas toisistaan.

–Jos 400 euroa yöltä pyydetään normaalista omakotitalosta, eikö se ole ahneutta, sanoo Jorma Aula.

Lieveilmiöitä Airbnb-majoituksesta

Rovaniemellä Airbnb-markkinoilla on kuumentunut paitsi hintataso, myös tarjonta.

Matkailun koulutus- ja tutkimuskeskuksen (MTI) selvityksen mukaan vajaassa vuodessa Airbnb-kohteiden tarjonta nelinkertaistui. Marraskuussa niitä oli jo 500.

Se on valtava määrä, yli kaksi kertaa enemmän kuin asukasmäärältään paljon suuremmassa Oulussa. Vertailun vuoksi: Helsingissä on noin 3000 Airbnb-asuntoa.

–Kasvanut vertaismajoittaminen on tuonut Rovaniemelle myös suurkaupunkien kaltaisia lieveilmiötä, sanoo ilmiötä MTI:ssä tutkinut Lapin yliopiston tutkija Maria Hakkarainen.

Hakkaraisen mukaan joissakin asuntoyhtiöissä runsas ja satunnaisesta vuokrauksesta jo jatkuvaksi muuttunut vertaismajoitus häiritsee naapurustoa.

–Se on alkanut muistuttaa kaupallista majoitusta, toimien kuitenkin eri sääntöjen ja käytäntöjen mukaan. Kaupallisen majoitustoiminnan mahdollisuudesta kertoo se, että puolet (245) Rovaniemen tarjolla olevista kohteista kuului vuokraajalle, jolla oli listattuna useampia kohteita, sanoo Hakkarainen.

Rovaniemellä on kasvanut erityisesti Aasian maista tulevien matkailijoiden määrä. Kiinalaisten hotelliyöpymiset kasvoivat tammi-lokakuussa 77 prosenttia, intialaisten 71 prosenttia, Singaporesta tulleiden 129 prosenttia. Aasiasta tulevat yksittäismatkailijat ovat myös innokkaita Airbnb-majoituksen käyttäjiä.

–Eihän se hyvältä kuulosta, että Berliinistä saa halvemmalla Airbnb-yön kun Rovaniemeltä. Väärällä hinnoittelulla voidaan pilata Rovaniemen matkailun kasvunäkymiä, sanoo Jorma Aula.