Aamu toimii yrit­tä­jä­nä, Markus siistii kau­pun­kia – monen nuoren kesä kuluu töiden mer­keis­sä: "On mu­ka­vam­pi lo­mail­la sitten, kun on palkka ti­lil­lä"

Nuorella on monta mahdollisuutta työllistyä kesäksi. Rovaniemen kaupunki toimii paitsi työnantajana, myös tukee yritteliäisyyttä kesätyösetelillä. Jutussa yrittäjä Aamu Saraste sekä kaupungin kesätyöntekijä Markus Heino kertovat omista kesätöistään.

16-vuotiaan Markus Heinon vastuulla on Lappia-talon, pääkirjaston, kaupungintalon ja virastotalon pihojen siisteys.
-
Kuva: Anni Happonen

Aamu alkoi yrittäjäksi ja varmisti itselleen työpaikan

Lastenhoitaja Aamu Saraste istahtaa lautapeli sylissään karvalankamatolle. Hän viettää tänään päivänsä neljän lapsen perheessä.

Perheen lapset Adanna, Jadelin, Jooa ja Jasper kerääntyvät matolle järjestelemään lautapelin palasia. Pian peli voi alkaa.

15-vuotias Saraste työllistää itsensä tänä kesänä yrittäjänä. Aamuparkki-niminen yritys tarjoaa lastenhoitopalveluita lähiseudun perheille.

– Tarjoan perheille myös muuten apukäsiä. Yhdessä paikassa käyn kerran viikossa auttamassa siivoamisessa, Saraste kertoo.

Saraste viettää asiakasperheidensä luona muutaman tunnin perheen toiveesta ja tarpeesta riippuen.

Idea yrityksen perustamiseen syntyi, kun Saraste ei tullut valituksi hakemiinsa kesätyöpaikkoihin. Niinpä hän päätti luoda itselleen työpaikan omaan yritykseen.

15-vuotias Aamu Saraste työllistää itsensä lastenhoitopalvelun yrittäjänä. Hänellä on yli kymmenen asiakasperhettä, joissa hän työskentelee eri päivinä muutaman tunnin ajan. Kuvassa keskellä istuva Aamu viettää tällä kertaa päivänsä Jasperin (vas.), Jooan, Jadelinin ja pienimmän Adannan luona.
15-vuotias Aamu Saraste työllistää itsensä lastenhoitopalvelun yrittäjänä. Hänellä on yli kymmenen asiakasperhettä, joissa hän työskentelee eri päivinä muutaman tunnin ajan. Kuvassa keskellä istuva Aamu viettää tällä kertaa päivänsä Jasperin (vas.), Jooan, Jadelinin ja pienimmän Adannan luona.
Kuva: Anni Happonen

Yrityksen toimenkuva oli Sarasteelle selvä alusta asti. Hän on aikaisemmin työskennellyt 4H-kerhossa ohjaajana ja kaitsenut sekä omia pikkusisariaan että tuttavaperheiden lapsia.

–  Lapset ovat aivan ihania ja tuntuu, että tässä työssä tekemään jotain oikeasti hyödyllistä, Saraste kertoo.

Saraste loi yritykselleen nimen ja hankki itselleen y-tunnuksen 4H-kerhon kautta. Sen jälkeen hän alkoi mainostaa palveluitaan muun muassa sosiaalisessa mediassa, julisteilla ja jakamalla pieniä mainoksia kaupunkilaisten postilaatikoihin.

Nyt asiakasperheitä Sarasteella on jo yli kymmenen, vaikka yritys on ollut pystyssä vasta hieman yli kuukauden.

– Minulla on ollut aivan hirveästi töitä, jopa niin paljon, että olen joutunut kieltäytymään osasta ajanpuutteen vuoksi, Saraste kertoo.

Oman yrityksen perustaminen tuntui aluksi Sarasteesta pelottavalta. Mielessä kummittelivat etenkin kirjanpito sekä muut yrityksen paperityöt.

– Paperihommat eivät ole todellakaan minun juttuni. Ajattelin, että se on niin vaikeaa, etten tule millään pärjäämään.

– 4H-kerhossa minut saatiin kuitenkin ylipuhuttua. Sieltä on saanut paljon apua, ja olen käynyt itsekin varmaan tuhat kertaa kysymässä eri asioihin neuvoa, Saraste nauraa.

Nyt Saraste tekee tarkkaa kirjanpitoa kuittivihkoon, johon hän merkitsee yrityksen tulot ja menot. Toiseen vihkoon hän pitää kirjaa siitä, kuinka kauan on työskennellyt kerrallaan missäkin paikassa.

– Paperitöitä on hyvä harjoitella jo nuorena. Sitten selviää aikuisenakin helpommin esimerkiksi laskuista, Saraste pohtii.

”Aamun kanssa ei tule tylsää”, kertoo pikkusiskoaan Adannaa sylissä pitävä Jadelin Heikkilä.
”Aamun kanssa ei tule tylsää”, kertoo pikkusiskoaan Adannaa sylissä pitävä Jadelin Heikkilä.
Kuva: Anni Happonen

Nuori 4H-yrittäjä on oikeutettu kaupungin myöntämään kesätyöseteliin. 300 euron kesätyösetelin lisäksi yrittäjä saa pitää itsellään yritystoiminnasta saadut tulot.

Saraste on tyytyväinen, että otti ohjakset työllistymisestä omiin käsiinsä. Töitä hän on saanut tehdä niin paljon, kuin on jaksanut.

– On kiva tehdä sitä työtä, mistä oikeasti tykkää. Silloin jaksaa tehdä pitkääkin päivää.

Tähän mennessä Saraste on tarjonnut apukäsiä eri perheille lähes päivittäin, jopa viikonloppuisin.

– Kesäkuussa aion tehdä paljon töitä, mutta heinäkuussa aion pitää vähän lomaakin. Sinne on jo sovittu pari reissua perheen kanssa.

Sarasteen mielestä yrittäjyyden vahvuuksia on muun muassa se, että hän pääsee tekemään työtä monessa eri perheessä ja saa suunnitella työviikkonsa itse.

– Voin myös jatkaa töitä kesän jälkeenkin, oikeastaan niin pitkään kuin itse haluan, hän kertoo.

Tänä keväänä Korkalovaaran peruskoulusta valmistunut Saraste toivoo aloittavansa syksyllä liikuntaneuvojan opinnot. Hän haaveilee myös tulevaisuudessa töistä lasten ja nuorten parissa, ja aikoo jatkaa yrityksen toimintaa vielä syksylläkin opintojen ohella.

– Minusta on mahtavaa, että saan yrityksen kautta arvokasta työkokemusta jo tässä vaiheessa.

Vaikka alku tuntui Sarasteesta haastavalta, hän kannustaa myös muita nuoria tutustumaan yritysmaailmaan.

– Aivan ehdottomasti kannattaa alkaa yrittäjäksi. Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa ja apua kyllä varmasti saa.

Markus pitää nurmikot siistinä

Rovaniemeläinen Markus Heino työntää ruohonleikkuria Rovaniemen kirjaston nurmella. Hän on yksi kaupungin palkkaamista kesätyöntekijöistä ja vastaa kesäkuun aikana pääkirjaston, Lappia-talon sekä virastotalon ympäristön siisteydestä.

– Joka aamu pitää käydä kiertämässä alueet ja kerätä roskat pois. Nurmikko leikataan joka toinen viikko, Heino kertoo.

Ulkona on hieman päälle kymmenen astetta lämmintä ja viileähkö tuuli. Ulkona ahkeroiva Heino ei silti valita.

– Nurmikko on helpompi leikata kylmällä säällä kuin helteellä. Jos kauheasti sataa, niin jatkamme huoltotöitä sisällä, hän toteaa.

Heino työskentelee kesäkuun ajan maanantaista perjantaihin pienten huoltotöiden parissa. Hänen työpäivänsä starttaavat jo seitsemältä aamulla.

– Aikaisin herääminen on ollut vähän hankalaa, Heino myöntää.

Markus Heinon työpäivät alkavat jo seitsemältä aamulla. Hän aikoo paiskia töitä kesäkuun ja lomailla heinäkuun.
Markus Heinon työpäivät alkavat jo seitsemältä aamulla. Hän aikoo paiskia töitä kesäkuun ja lomailla heinäkuun.
Kuva: Jouni Porsanger

Aikaisempina kesinä Markus Heino on työskennellyt muun muassa talonmaalaushommissa.

Tänä kesänä hän haki kaupungin kiinteistöpalveluihin, jossa hänen veljensä oli ollut töissä aikaisempina kesinä. Veljellä oli paikasta hyviä kokemuksia, joten Heinokin päätti hakea kaupungille töihin.

– Sitten ei auttanut kuin istua sormet ristissä ja toivoa, että saan paikan. Hakijoita oli todella paljon, Heino kertoo.

Heino tuli lopulta valituksi yli 500 hakijan joukosta. Hän kertoo, että ainakin heidän koulussaan Napapiirillä opastettiin, miten kaupungin töitä haetaan.

– Jos en olisi saanut paikkaa, olisin ottanut kesätyösetelin ja mennyt jonnekin muualle.

16-vuotias Heino päätti Napapiirin peruskoulun tänä keväänä. Ensi syksyksi Heino toivoo pääsevänsä opiskelemaan logistiikka-alaa ammattikouluun.

– Töissä oleminen on paljon rennompaa kuin koulunpenkillä istuminen, Heino kertoo

Heino kertoo, että useimmat hänen kavereistaan on hakenut kesäksi töitä. Hänen mielestään monet nuoret haluavat tehdä töitä ja tienata kesällä.

Kesäkuu menee Heinollakin työn merkeissä, mutta heinäkuun hän aikoo pyhittää kesälomalle.

– Onhan se mukavampi lomailla sitten, kun on palkka tilillä, hän nauraa.

Faktanvinjetti

Kesätyöntekijät

Rovaniemen kaupunki työllistää tänä kesänä 170 nuorta. Paikkoja haki 572 nuorta.

Lisäksi kaupungin kesätyöseteleitä haki 390 nuorta.

Kesäsetelin arvo on 300 euroa. Nuori voi hyödyntää setelin haluamassaan yrityksessä tai yhteisössä.

Kesätyösetelin voi käyttää myös oman 4H-yrityksen perustamiseen tai jo olemassa olevan 4H-yrityksen pyörittämiseen.

4H-yrityksen voi perustaa 13-28-vuotias nuori.