12-vuo­tias poika kaahasi po­lii­sia pakoon Tor­nios­sa – auto päätyi il­ma­len­non jälkeen tai­mik­koon ja kolme tei­ni-ikäis­tä mat­kus­ta­jaa kul­je­tet­tiin sai­raa­laan

Auton suistuminen tapahtui Ruonajärventiellä.
Auton suistuminen tapahtui Ruonajärventiellä.
Kuva: Katja Lehto

Neljä nuorta loukkaantui, kun 12-vuotiaan pojan kuljettama auto suistui rajusti ulos tieltä Torniossa Ruonajärventiellä sunnuntain vastaisena yönä, kertoo Lapin poliisi.

Kuljettaja menetti auton hallinnan tiukasti vasemmalle kaartuvassa mutkassa, ennen Kromitien risteystä. Auto törmäsi tien penkassa olevaan noin kaksi metriä korkeaan hiekkavalliin ja jatkoi törmäyksen jälkeen matkaa edessä olevaan taimikkoon noin 10–15 metriä.

Autossa olleet 16-vuotiaat tyttö ja poika jouduttiin irrottamaan ajoneuvosta. 14-vuotias poika löytyi loukkaantuneena noin 20 metrin päässä autosta. 12-vuotias poika otettiin puolestaan kiinni Kromitiellä. Rikoskomisario Miska Sillanpää Lapin poliisilaitokselta kertoo, että henkilöiden etsinnässä oli mukana poliisikoira.

Sillanpään mukaan auton omistaja kuuluu nuorten lähipiiriin.

Nuorin poika sanoi poliisille kuljettaneensa autoa, ja poliisi teki hänelle huumepikatestin ja puhalluskokeen. Kummankin tulos oli negatiivinen.

Kaikki neljä nuorta vietiin sairaalaan. 16-vuotiaat kuljetettiin Oulun yliopistolliseen sairaalaan ja nuoremmat Länsi-Pohjan keskussairaalaan Kemiin. Poliisilla ei ole tietoa nuorten saamien vammojen tarkasta laadusta. Sunnuntaiaamuna saatujen tietojen mukaan vammat eivät ole hengenvaarallisia.

Raju takaa-ajo sateisessa yössä

Tapahtumat saivat alkunsa hieman ennen kello kahta, kun poliisi suoritti liikennevalvontaa Hallituskadulla Torniossa. Valvonnan yhteydessä partio huomasi, että henkilöauton kuljettajaksi nousee nuori mies. Poliisipartio ajoi auton viereen ja oli aikeissa tarkastaa kuljettajan ajo-oikeuden, mutta hän kaasutti poliiseja pakoon. Poliisi lähti seuraamaan autoa ja laittoi päälle pysäytysvalot, mutta kuljettaja ei piitannut niistä.

Pakomatkan aikana satoi voimakkaasti, ja ajo-olosuhteet olivat erittäin huonot. Kuljettaja meinasi menettää ajoneuvon hallinnan tiellä olleiden vesilammikoiden ja liian suuren tilannenopeuden vuoksi. Poliisiauton nopeus oli 150 kilometriä tunnissa, mutta pakoauto jätätti poliisia. Tien nopeusrajoitus oli 80 kilometriä tunnissa.

Takaa-ajoon osallistui yhteensä neljä poliisipartiota. Ulosajo tapahtui noin seitsemän kilometrin päässä Hallituskadusta, josta takaa-ajo alkoi.

Poliisi ei ota kantaa tutkinnallisiin seikkoihin kuten teon motiiviin.

– Asia ei etene syyteharkintaan. Kyseessä on 12-vuotias henkilö, ja hän ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Vahingonkorvausvastuu eli vastuu vammoista ja autosta hänelle jää, Sillanpää sanoo.

Auto vaurioitui lunastuskuntoon.

Poliisi jatkaa asian selvittämistä törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena, vammantuottamuksena, liikennerikkomuksena, kulkuneuvon kuljettamisena oikeudetta ja moottorikulkuneuvon käyttövarkautena.

Näin poliisi kertoi tapahtuneesta:

Uutista päivitetty poliisin lisätiedoilla 8.9. klo 12.36, lisätty poliisin kommentit kello 15.49.