Yötön yö -fes­ti­vaa­lis­ta startti Ro­va­nie­men ydin­kes­kus­tan elä­vöit­tä­mi­sel­le – yri­tyk­set ha­lua­vat kau­pun­gin mukaan täyt­tä­mään kes­kus­tan ta­pah­tu­ma­tyh­jiö­tä

Kauppakeskusten ostostapahtuma kasvaa kaupunkifestivaaliksi. Järjestelyissä mukana myös Likiliike ja Rovaniemen kehitys.

Pasi Hiukka (vas.), Hanne Martimo ja Mika Pohjantähti sanovat, että kaupunkilaisten pitäisi tuntea Rovaniemen keskusta omakseen. Tapahtumat ovat yksi                keino lisätä keskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta.
Pasi Hiukka (vas.), Hanne Martimo ja Mika Pohjantähti sanovat, että kaupunkilaisten pitäisi tuntea Rovaniemen keskusta omakseen. Tapahtumat ovat yksi keino lisätä keskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta.
Pasi Hiukka (vas.), Hanne Martimo ja Mika Pohjantähti sanovat, että kaupunkilaisten pitäisi tuntea Rovaniemen keskusta omakseen. Tapahtumat ovat yksi keino lisätä keskustan viihtyisyyttä ja elinvoimaisuutta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Rovaniemen kauppakeskusten perinteinen yötöntä yötä juhlistava ostostapahtuma kasvaa ensi kesäkuussa kaupunkifestivaaliksi. Festivaalin toteuttamiseen halutaan mahdollisimman laajasti mukaan niin yritykset, yhteisöt kuin tavalliset kaupunkilaisetkin.

– Tavoitteena on luoda koko kaupunkikeskustan alueelle levittäytyvä vapaamuotoinen juhla, jossa kaupunkilaiset voivat nauttia ohjelmasta ja ehkä itsekin järjestää jotain tekemistä, kertoo Revontulen kauppakeskuspäällikkö Hanne Martimo.

Rovaniemi yötön yö -festivaali järjestetään juhannuksen jälkeisenä maanantaina 24. kesäkuuta. Sen taustavoimina ja rahoittajina ovat Revontulen lisäksi myös Sampokeskus ja Rinteenkulma sekä Rovaniemen Kehitys. Myös Likiliike on vahvasti mukana järjestelyissä.

– On kaikkien etu, että keskustassa on elämää ja kaupunkilaiset liikkuvat siellä, sanoo Likiliikkeen johtoryhmän puheenjohtaja Pasi Hiukka.

Ydinkeskustan elävöittäminen kuuluu kaupungin strategiaan

Yötön yö -festivaalissa ei ole kyse vain yksittäisestä tapahtumasta, vaan yritykset toivovat siitä vihdoin konkreettista alkua Rovaniemen keskustan elävöittämiselle. Ydinkeskustan elävöittäminen kuuluu Rovaniemen kaupungin keskeisiin strategisiin tavoitteisiin ja sen tarve tunnustetaan, mutta asian eteen ei ole tehty paljonkaan.

– Suunnitelmia on, mutta syystä tai toisesta niitä ei ole toteutettu, sanoo Mika Pohjantähti, joka on työskennellyt yrityskehittäjänä Rovaniemen Kehityksessä viime syksystä lähtien.

Yritysten mielestä elävöittäminen pitäisi aloittaa kaupunkilaisille suunnatuista tapahtumista, joita myös matkailuala toivoo Rovaniemelle lisää varsinkin kesäaikaan. Kaupungin pitäisi olla järjestämässä tapahtumia yhdessä muiden toimijoiden kanssa.

– Näin tekevät monet kaupungit Suomessa, mutta Rovaniemeltä tällainen kaupunkivetoinen yhteistyömalli puuttuu, Hanne Martimo sanoo.

Festivaali toimii pilottina hankkeelle

Kesäkuun festivaali toimiikin eräänlaisena pilottina, jossa testataan eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja hankitaan siitä kokemuksia. Niitä aiotaan hyödyntää hankkeessa, johon Lapin ammattikorkeakoulu hakee rahoitusta. Rovaniemen kaupunki toimisi hankkeessa osatoteuttajana.

Kolmivuotisen hankkeen on tarkoitus alkaa ensi vuoden alussa, ja siinä etsitään Rovaniemelle soveltuvaa keskustan elävöittämisen yhteistyömallia tapahtumajärjestämiseen ja yhteismarkkinointiin.

– On selvää, että jonkinlainen organisaatio tarvitaan, jotta yhteistyöstä saadaan suunnitelmallista ja budjetoitua. Organisaatio voisi olla esimerkiksi yhdistys tai osuuskunta, mutta kaikki muutkin vaihtoehdot ovat mahdollisia, Pohjantähti sanoo.

Organisaation lisäksi tarvitaan rahaa ja henkilöstöresursseja. Hanne Martimo on laskenut, että noin 150 000 eurolla voitaisiin jo tuottaa muutama tapahtuma vuosittain. Kaupungin osuus tästä voisi olla 60 prosenttia, kuten se monissa kaupungeissa on.

Mika Pohjantähti sanoo, että kaupungin pitäisi nähdä tämä sijoituksena, ei vain kuluna.

– Tapahtumat tuovat Rovaniemelle rahaa. Pienellä panostuksella kaupunki saa paljon takaisin.

Yritykset eivät ole kerjuureissulla

Hiukka ja Martimo korostavat, että yritykset eivät ole kerjuureissulla, vaan ojentamassa kaupungille yhteistyön kättä. He muistuttavat, että kauppakeskukset ja paikalliset yritykset ovat tähän saakka täyttäneet keskustan tapahtumatyhjiötä omin avuin. Rovaniemellä ei esimerkiksi aiemmin ollut minkäänlaista kaupunkilaisia kokoavaa vapputapahtumaa, kunnes Rovaniemen yrittäjien yhdistys alkoi järjestää koko perheen Rollovappua.

Yritykset aikovat edelleenkin hoitaa oman osansa tapahtumien tuottamisesta. Ne kuitenkin haluavat, että myös kaupunki ottaa vastuuta strategiastaan ja hoitaa oman osuutensa.

– Meillä on hyvä pöhinä päällä ja motivaatiota tehdä töitä sen eteen, että nyt vihdoin saadaan aikaan jotain konkreettista. Myös kaupungin pitää siirtyä puheista tekoihin.

Yritykset toivovat, etteivät Lordinaukion ja kävelykadun kaavamuutokset estä kaikkia kehittämistoimia vuosiksi eteenpäin. Kaupunkilaisten pitäisi tuntea keskusta omakseen ja viihtyä siellä.

– Myös tapahtumia järjestetään ennen kaikkea kaupungin omia asukkaita varten. Turistit tulevat sitten perässä, jos tapahtumat ovat tarpeeksi vetäviä.

Uusi tapahtuma

Rovaniemi yötön yö

Kaupunkifestivaali maanantaina 24.6. klo 18–24.

Yritykset, yhteisöt ja kaupunkilaiset järjestävät matalan kynnyksen ohjelmaa ympäri Rovaniemen keskustaa.

Festivaalin rahoittavat kauppakeskukset Revontuli, Rinteenkulma ja Sampokeskus sekä Rovaniemen kehitys.

Myös Likiliike, Rovaniemen kaupunki ja Visit Rovaniemi ovat mukana järjestelyissä.

Kuka tahansa voi ilmoittautua ohjelmanjärjestäjäksi festivaaliin. Yhteismarkkinointi hoidetaan veloituksetta.

Festivaali toimii pilottina hankkeeseen, jossa etsitään Rovaniemelle soveltuvaa keskustan kehittämisen yhteistyömallia.

Ohjelman järjestämisestä kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Hanne Martimoon hanne.martimo@trevian.fi.