pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ve­nä­läis­ten sal­li­taan kil­pail­la Pa­rii­sin pa­ra­lym­pia­lai­sis­sa

Pariisi
Venäläisurheilijoiden sallitaan kilpailla Pariisin paralympialaisissa neutraaleina urheilijoina.
Venäläisurheilijoiden sallitaan kilpailla Pariisin paralympialaisissa neutraaleina urheilijoina.
Kuva: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Venäläiset paraurheilijat saavat kilpailla ensi vuoden Pariisin kesäparalympialaisissapäätti kansainvälinen paralympiakomitea IPC yleiskokouksessaan Bahrainissa äänestyksen jälkeen. IPC asetti jäsenmaidensa äänestyksen jälkeen Venäjän paralympiakomitean osittaiseen toimintakieltoon, joka IPC:n mukaan merkitsee sitä, että venäläisurheilijoiden sallitaan kilpailla Pariisissa neutraaleina urheilijoina eli ilman Venäjän lippua, maan edustusvärejä tai tunnuksia.

IPC äänesti ensin Venäjän paralympiakomitean asettamisesta täyteen toimintakieltoon, ja kun tuo esitys äänestettiin nurin, seurasi äänestys osittaisesta toimintakiellosta. Tuota eli neutraalien urheilijoiden mukaan oton sallimista tuki äänestyksessä 90 IPC:n jäsenmaata, vastustajia oli 65 ja poissa oli kuusi.

IPC sulki venäläiset ja valkovenäläiset paraurheilijat Pekingin viime vuoden talviparalympialaisista, kun Venäjä oli edellisessä kuussa hyökännyt Ukrainaan. IPC:n puheenjohtaja Andrew Parsons kuitenkin kuvaili perjantaina, että järjestö "uskoo hyvin vakaasti siihen, että urheilua ja politiikkaa ei tule sekoittaa".

Pohjoismailla yhteinen linja

Suomen Paralympiakomitea äänesti Venäjän hyllyttämisen jatkamisen puolesta ja neutraalien urheilijoiden mukaan ottoa vastaan. Näin tekivät myös muut Pohjoismaat.

– Kyllä, muitakin sotia on maailmalla meneillään, mutta niissä ei ole kyse toisen maan valloituksesta ja sen omistamien alueiden varastamisesta. Venäjän käytöksen hyväksyminen avaisi sotien Pandoran lippaan, jyrisi Norjan olympia- ja paralympiakomiteoiden varapuheenjohtaja Arne Bård Dalhaug Bahrainissa pitämässään Pohjoismaiden yhteisessä puheenvuorossa ennen äänestystä.

Suomen Paralympiakomitean pääsihteeri Riikka Juntunen kuvaili IPC:n päätöstä "surulliseksi".

– Järjestäytynyt vammaisurheilu on toden teolla käynnistynyt toisen maailmansodan jälkeen sodassa vammautuneiden henkilöiden kuntoutuksen pohjalta. Koko vammaisurheilun taustalla on ajatus siitä, että ei koskaan enää sotaa. Tämänpäiväinen päätös osoittaa surullisella tavalla, miten lyhyt on ihmiskunnan muisti, Juntunen totesi tiedotteessa.