"Hulivili hummeripoika se torpan tytön kihlas" – Vasa kysyi ikäihmisiltä, kuinka he nuoruudessaan juhannusta viettivät

Lauri Liimatainen kotialbumi
Lauri Liimatainen ystävineen juhannuksen vietossa vuonna 1956

Lauri Liimatainen ystävineen juhannuksen vietossa vuonna 1956

Eveliina Lahtinen, Julia Laiho

Vasa kiinnostui ikäihmisten nuoruuden juhannuksesta ja kysyi rovaniemeläisiltä palvelutalo Caritaksen asukkailta keskikesän juhlasta.

Näitä kysyimme: 1. Missä vietit juhannusta? 2. Mitä söit? 3. Teitkö juhannustaikoja? 4. Löytyikö tansseista juhannusheilaa? 5. Mikä on paras nuoruuden juhannusmuistosi?

"Reidar oli kyllä taideteos ihmisenä"

Lauri Liimatainen, 73

1. Juhannuksena tehtiin töitä kuten arkipäivinä. Vietin kymmeniä juhannuksia järvellä nuottaamassa keskiyön aurinkoa ihaillen.

2. Ei meillä sellaisia erityisempiä juhannusruokia ollut. Normaali elämä oli yhtä juhlaa, ja päinvastoin juhla oli normaalia elämää.

Jouluna ja pääsiäisenä ehkä oli jotain erityisiä ruokia. Muistan kuitenkin paistaneeni nuotiolla tuoreita muikkuja.

3. Juhannustaiat olivat enemmän naisten hommia, mutta meidän perheemme tapa oli tuoda taloon juhannuskoivu. Lisäksi kaikki paikat pestiin mäntysuovalla.

4. Juhannustansseihin puettiin parhaat päälle. Tyttöjen kellohameet heilahtelivat upeasti rock’n roll-musiikin soidessa.

5. Mielenkiintoisin juhannukseni oli vuonna 1980, kun juhannusaattona kävelin Ounastunturin autiotupaan ja samana yönä Reidar Särestöniemi liittyi seuraan.

Kämpän nurkasta tuli hiiriä sisään, ja hän kertoi meille osaavansa puhua niiden kanssa. Reidar oli kyllä taideteos ihmisenä. Vaikutti siltä, kuin hän olisi melkein voinut katsoa ihmisen lävitse.

"Leivoimme leetapullaa ja keppostelimme"

Elvi Lahti, 88

1. Työskentelin kotiaskareiden parissa ja navetassa. Aikaa vietettiin muiden nuorten kanssa Ounaskosken tukkilaiskisoja ja juhannusyön autokilpailuja seuraten.

Ounasvaaran juhannuskallio oli suosittu kokoontumispaikka, jossa juhlittiin iltaa tanssien ja keskustellen.

2. Rieskan lisäksi söimme keitettyjä kananmunia ja leivoimme leetapullan.

3. Taikojen sijaan keppostelimme. Kerran vedin navetan venttiilit auki ja syytin tästä tihutyöstä poikia. He saivat siitä kunnon läksytyksen.

4. Minulla ei ollut kesäheiloja.

5. Perheemme vuokrasi maatalohuoneistoja matkailijoille ja heidän kanssaan sattui jos jonkinlaisia kommelluksia.

Kerran olin sopinut erään vieraan kanssa neljäksi ruokailun, mutta hän ei ilmoittanut myöhästymisestään. Minä lämmitin ruokia monta tuntia turhaan. Kun hän lopulta ilmestyi paikalle, heitin hänet ulos huoneistostaan.

“Hulivili hummeripoika sen torpan tytön kihlas”

Toivo Kestilä, 88

1. Keskiyön aurinko otettiin milloin missäkin vastaan. Vietin monta juhannusta Ounasvaaralla, Aavasaksalla ja Rukalla.

2. Perheemme perinneruokaa oli kuivalihakeitto, jota valmistimme joka juhannus. Jälkiruoaksi maistuivat harmaja eli kirnupiimä ja pannari.

3. Juhannustaikoihin ei riittänyt uskoa, mutta teimme kyllä kepposia.

Myin 17-vuotiaana tervasjuurakkoa kuivalihana ihmisille. Paikalle tulleet lehtimiehet eivät menneet lankaan, vaan kyselivät, että olivatko joutuneet piilokameraan.

4. Kuvaisin kesäillan huumaa parhaiten seuraavalla laululla: Aseman kello löi kaksi kertaa, niin sillon se juna vislas, ja sillon se hulivili hummeripoika sen torpan tytön kihlas. Aseman kello löi kolme kertaa, niin sillon se juna lähti, ja sillon se hulivili hummeripoika sen torpan tytön jätti.

5. Paras juhannusmuistoni on, kun 14-vuotiaana sain veljeni kanssa Luukkosen lammesta 99 haukea.

“Vaelsin monet juhannusyöt”

Pirkko Vitikka, 80

1. Nuoret kokoontuivat katsomaan päivällä Ounasjoen tukkilaiskisoja ja illalla juhannusyön autokilpailuja.

2. Oli helpotus, kun ei tarvinnut laittaa mitään erikoisuuksia. Söimme tavallista ruokaa.

3. En tehnyt taikoja.

4. Menin naimisiin jo 17-vuotiaana. Vaelsin monet juhannusyöt mieheni kanssa Lemmenjoen maastossa.

5. Lauri herätti Reidarin minunkin mieleeni. Muistan yhtenä iltana olleeni kävelyllä Saarenkylässä, kun yhtäkkiä Reidar nousi Ounasjoesta ilkoalasti. Laitoin silmät kiinni ja ohitin hänet.

Vaihtoehtoista tekemistä mökkijuhannukselle

Levin juhannus, Kittilä

20.6. – 22.6. Liikunta-aktiviteetteja, rantasauna, lauttaristeily, juhannusgrilli, Wanhan Poron juhannusbileet ja paljon muuta.

Rukan ja Kuusamon juhannus

20.6. – 23.6. Juhannuskoivujen pystyttämistä, juhannuskokko, ilmainen juhannussauna, maisemahissi, benjitrampoliini ja kiipeilyseinä, seitsemän kukan jalkakylpy ja runon lausuntaa sekä paljon muuta tekemistä.

Harrinivan juhannusbileet, Muonio

21.6. – 22.6. klo 21 alkaen Molempina päivinä, luvassa keskiyön juhannuskokko sekä livemusiikkia Bar Northissa: Ilmari Piippola & Palaava Komeetta

Kilpisjärven liikuntajuhannus

21.6. – 23.6. Juhannushiihto, Kilpis-pisterastit/rogaining, Saanan vuorijuoksu

Suomen Tivoli, Rovaniemen Ounaspaviljonki

21.6. – 8.7.

Rovaniemen Yötön Yö -festivaali

24.6. klo 18–24 Keskustan liikkeet ja kauppakeskukset ovat avoinna, lisäksi järjestettyä toimintaa kuten pentuparaati sekä tanssi- ja musiikkiesityksiä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös