kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Vasa kysyi ro­va­nie­me­läi­sen lukion opis­ke­li­joil­ta, kuinka paljon ja min­kä­lais­ta sek­suaa­lis­ta häi­rin­tää he ovat koh­dan­neet – liian monelle se on tuttua, etenkin somessa

Seksuaalinen häirintä voi ilmetä nuorissa ahdistuneisuutena, uniongelmina ja itsetuhoisuutena. Vasan nuorille teettämän kyselyn vastaajista liki 80 prosenttia on kokenut häirintää.

Seksuaalinen häirintä
Kuva: Erica Niemelä

Huutelua, viheltelyä, kommentointia kadulla tai julkisella paikalla 58,7 prosenttia. Ei-haluttua koskettelua 39,7 prosenttia. Seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvää ehdottelua tai kommentointia 15,7 prosenttia. Sopimatonta ehdottelua tai kommentointia 49,6 prosenttia. Vastaanottanut ei-haluttuja alastonkuvia tai kuvia sukuelimistä sosiaalisessa mediassa 63,6 prosenttia. Tällaista seksuaalista häirintää nuoret ovat kohdanneet.

Vasa teetti loka-marraskuun vaihteessa rovaniemeläisen Ounasvaaran lukion opiskelijoille kyselyn nuorten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi