Koti

Tällainen on burleskitaiteilijan vintage-koti: "Ehkä vähän mauton, mutta luovuus saa kukkia ja näkyä"

Burleskitaitelija Olivia Rougena tunnettu Mona Kiuru ei voisi asua ultramodernissa valkopesussa.

Eriika Ahopelto
Tällainen on burleskitaiteilijan vintage-koti: "Ehkä vähän mauton, mutta luovuus saa kukkia ja näkyä"

Pauli ja Mona Kiurun olohuoneessa on moderni sohva, joka istuu hyvin sisustukseen. Kiurut yhdistelevät eri tyylejä ennakkoluulottomasti. Visiona olohuoneessa on ollut kauhukartanon kirjastohuone.

Outi Suoranta

Orivedellä oli myynnissä mintunvihreä talo. Kuinka sattuikaan, että Mona ja Pauli Kiuru etsivät juuri joko vaaleanpunaista tai mintunvihreää omakotitaloa. Pohjaratkaisu olisi toimiva ja 3-vuotias poika saisi oman huoneen ja niin ikään Mona Kiurun työssään tarvitsemat burleskitavarat.

–Väri oli kuitenkin piste iin päällä ja viimeinen sysäys ostolle.

Talossa oli aiemmin Mona Kiurun sanoin kuvailemat silakkatapettihuoneet eli harmaata harmaan perään. Perhe on asunut talossa puoli vuotta eikä sitä enää uskoisi samaksi. Huone kerrallaan tyyli rakentuu omanlaiseksi. Kiurun perheen elämänohjeena onkin ”mielummin överit kuin vajarit”, ja se pätee kaikkeen.

–En halua olla kylässä omassa kodissa, vaan teen siitä oman näköiseni. Aiemmassakin kodissa oli samankaltaista mutta pienemmässä mittakaavassa. Täällä tyyli on saanut päästä lopullisesti valloilleen, ei tarvitse himmailla.

Eriika Ahopelto
Pojan huoneessa on pääosassa seinälle maalattu pikselihahmo. Isän ja pojan yhteinen peliharrastus sopii hyvin talon monipuoliseen tyyliin.

Pojan huoneessa on pääosassa seinälle maalattu pikselihahmo. Isän ja pojan yhteinen peliharrastus sopii hyvin talon monipuoliseen tyyliin.

Kirpputoreja kiertäessään Mona Kiuru hiplailee vanhoja krumeluurisohvia, mutta järkisyistä niistä kaikki eivät pääse kotiin asti. Aina ei voi myös odottaa, että sopiva vintage-kaluste tulee vastaan. Hankintoja on tehtävä joskus nopeasti.

–Ulkonäöllisesti ne ovat hienoja ja voisin ostaa ne kaikki, mutta ei niissä löhötä ja katsella lapsen kanssa televisiota. Moderni sohva uppoaa yllättävän hyvin hieman tunkkaiseen maailmaan.

Burleskitaiteilijana työskentelevä Kiuru on työssään vahvasti visuaalisuuden äärellä, eikä voisi kuvitella asuvansa kliinisessä valkopesussa. Moni pitkään haaveissa ollut tyylisuuntaus toteutuu nyt 140 neliömetrin omakotitalossa.

–Pitkään haaveilin pinkistä keittiöstä ja olohuoneesta, joka olisi kuin kauhukartanon tunkkainen kirjastohuone. Nyt minulla on molemmat.

Kiuru löysi flamingo-tapettiseen keittiöön täydelliset verhot. Hän rakastui mintunvihreisiin kissaverhoihin, ja laittoi ystävilleen uhka vai mahdollisuus-kyselyn.

–Osa sanoi, että jos jonnekin niin teille. Eräs ystäväni tokaisi, että oksentaa silmät päästään jos nuo laitat.

Yllättävän monella on kärkäskin mielipide Kiurun tyylistä

–Tämä on ehkä vähän mauton, mutta mitä sitten. Itse en jaksa rajoittaa tai lokeroida luovuutta, olemista ja elämistä.

Mona Kiuru toteaa, ettei sisustamisen tarvitse olla vakavaa. Hän nimeää keittiön pastelliluolaksi, eikä voisi aamuisin istua mörrimöykkynä kaiken pinkin keskellä. Sisustaminen on koko elämän kestävä prosessi, eikä Kiurujenkaan koti ja tyyli tule valmiiksi ehkä koskaan.

–Sitä paitsi, on erikoista, että moni seuraa trendejä niin vahvasti, että on valmis muuttamaan kaiken sen mukaan kahden vuoden välein. Samat ihmiset kuitenkin arvostelevat minun tyyliäni. Eikö kaikkien kukkien tarkoitus ole kukkia?

Eriika Ahopelto
Keittiössä leikitellään pastellisävyillä.

Keittiössä leikitellään pastellisävyillä.

Turkulainen vintage-alan yrittäjä Marika Fagerholm määrittelee tyylisuunnan yksiköllisenä menneen ajan havinana. Pimee Vintti Oy on iso, vanhan maatilan yhteydessä oleva vintageparatiisi. Neliöitä on 600 ja tavaroita on noin 100 000. Fagerholm itse hurahti vintageen ostettuaan vanhan talon.

Talossa oli paljon vanhaa tavaraa, ja tyyli alkoi miellyttää yrittäjää niin paljon, että hän perusti alan yrityksen. Myyntiartikkelit ovat pääasiassa 1900–1970-luvuilta, suosituimmat 1960–1970-luvulta.

–Monella kalusteella on yksilöllinen ja pitkä tarina. Monesti saattaa käydä niin, ettei toista samanlaista tavaraa välttämättä löydy koskaan. Vintage on myös yleensä jopa halvempaa kuin uudet tavarat ja kestää pidempään.

Erityisen haluttu myyntiartikkeli on esimerkiksi tiikkinen 60-luvun liinavaatekaappi. Fagerholm toteaa, että erimerkiksi juuri liinavaatekaappi on monesti mummilassa nähty. Moderni tyyli saa haluamaan ja kaipaamaan mennyttä ja pysähtynyttä aikaa.

–Samaa aikakautta edustavat vihreät ja keltaiset huonekalut sekä pinnatuolit, tiikkiset hyllyt ja senkit. Muun muassa Amigo- kalusteet, 70-luvun sohvat, tv-tasot, kiltatuolit ja retroverhot ovat suosittuja. Pitkään nämä eivät herättäneet muuta kuin inhoa, mutta nyt erikoisuus tuo tyyliin persoonallisen leiman.

Fagerholm myöntää, että monesti kuluttajat sortuvat lokeroimaan tyylejä liian tiukkoihin määritelmiin. Tämä saa kuluttajan pelkäämään vintage-valintoja.

–Ei aina tarvitse kaikkea uudistaa kerralla. Aloita pienestä: kahvikuppi, perunakappa, jakkara, puinen kaljakori tai jokin pieni tekstiili toimii hyvänä katseenkohteena ja alkusysäyksenä.

Turun seudulla vintagen myyntitilanne on haastava. Yrittäjä itse uskoo, että Paattisiin tulee jatkossakin vintage-tyylin kannattajia.

–Kesä on monesti vilkkainta aikaa. Itse uskon jatkossakin vintagen voimaan.

Eriika Ahopelto
Mona Kiuru etsii sisustukseensa esineitä kirpputoreilta.

Mona Kiuru etsii sisustukseensa esineitä kirpputoreilta.

Aikakautensa kuva

Vintage-tyylisessä sisustamisessa tuodaan esiin menneiden aikakausien esineitä, joita sisustaja kokee miellyttäviksi.

Vintageen lisämielenkiintoa tuovat muodot, materiaalit ja valmistustavat.

Taustalla saattaa olla myöskin esineen historia tai omakohtaiset muistot.

Alkuperäinen merkitys ”vintage”-sanalle on aikakautensa laadukas valio.

Vintage-tuotteet ovat aina alkuperäisiä ja ajalta ennen antiikkia eli alle 100 vuotta vanhoja.

Karkeasti ottaen vintageksi luetaan 1920–70-luvut, mutta myös 80-luvun ja 90-luvun alun ikonisimpia tuotteita lasketaan mukaan joukkoon.

Termi liitetään usein esimerkiksi autoihin, viiniin ja pukeutumiseen sekä nykyään yleisesti vintage-tyyliseen sisustukseen.

Elämäntapa

Ääripäätä edustaa ”vintage lifestyle”, joka on yhdistelmä vanhojen asioiden, esineiden ja tapojen ihannointia.

Tällöin henkilö niin sanotusti elää vintagen keskellä ja tekee arkipäivän valintoja tyyli mielessä.

Tämän kaltaisissa tapauksissa kiinnostuksen aikasektori on usein hyvin kapea ja vain laadukas originaali on kyllin hyvää.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös