Mustaa sarkasmia ja #metoo-henkeä – yhdessä maalaava taiteilijapariskunta pystytti näyttelyn Kemiin

Minä ja taiteilija on kahden oululaisen taiteilijan, Anssi Hanhelan ja Erja Kärkkäisen taidenäyttely Kemin taidemuseossa.

Tuulikki Kourilehto
Mustaa sarkasmia ja #metoo-henkeä – yhdessä maalaava taiteilijapariskunta pystytti näyttelyn Kemiin

Kuvataiteilija Anssi Hanhelan maalauksia on esillä Kemin taidemuseossa. Taiteilija Puutarhassa-teoksen äärellä.

Tuulikki Kourilehto

Kemin taidemuseossa on esillä oululaisten kuvataiteilijoiden Anssi Hanhelan ja Erja Kärkkäisen teoksia. Näyttelyn teemana on minä ja taiteilija.

Näyttely on retrospektiivinen. Hanhelan teoksia on 1980–2018. Kärkkäisen työt ovat vuosina 2017–2018.

Anssi Hanhelan taiteilija ura on alkanut 1980-luvulla, jolloin hän maalasi ekspressiivisiä maisemamaalauksia. Myöhemmin työt olivat konstruktiivisia jumalkuvia ja seksuaalisuutta käsitteleviä piilokuvia.

Hanhela on vuosituhannen vaihteessa palannut ekspressiivisten maalausten pariin. Värikkäät maalaukset kuvaavat miehen elämää naisen rinnalla, miehen maalaisidyllistä sielunmaisemaa sekä karvalakkilähetystökritiikkiä markkinataloutta kohtaan.

Kärkkäisen kirjoittaman esittelytekstin mukaan Hanhelan huumori on mustaa ja sarkastista. Ilkikurisuus ei ole tarkoitettu kuolemanvakavaksi, vaan se on päättyy aina uuteen. Kuvien tekeminen on työkalu analysoida tunteet ja ajatukset järjestykseen ja nauraa päälle railakkaasti.

Erja Kärkkäinen on tehnyt yli 30 vuotta teatteria ja sanataidetta eri ryhmien parissa sekä käsikirjoittanut, ohjannut ja opettanut teatteri-ilmaisua. 2010-luvun alusta lähtien hän on opiskellut kuvataiteita Lapin yliopistossa ja tehnyt siitä lähtien myös kuvataideprojekteja, joissa hän on hyödyntänyt teatterin keinoja.

Kärkkäinen maalaa omia tunteitaan ja käsittelee niitä osin eläinten ja luonnon kautta. Teos Asetelma on kuitenkin kasvottomia naisia. Sen Kärkkäinen kertoo maalanneensa #metoo-kampanjan hengessä ja vastapainoksi näyttelyn muiden teosten naiskuvalle.

Koska kyseessä on taiteilijapariskunta, molemmat ovat minä ja molempien kumppanina on taiteilija. Taiteilijat työskentelevät samassa tilassa Oulun Kulttuurikasarmilla Hiukkavaarassa. Kumpikin luo kankaalle omia erilaisia maailmojaan.

–Työskentely on hyvin hiljaista. Välillä Anssi äyskäröi tai minä perfektionistina itken, jos työni ei toteudu niin kuin haluan, Erja Kärkkäinen kuvailee työntekoa.

Kärkkäinen toimii Hanhelan näyttelyiden kuraattorina ja assistenttina. Näin myös Kemin taidemuseon näyttelyssä, jossa Kärkkäinen on vastannut näyttelystä ripustusta myöten.

Hanhelan maalausten fantasioihin ja unelmiin on tullut vuoden 2014 jälkeen aiheita pariskunnan yhteisestä elämästä.

Hanhelan mielestä Kärkkäisen töitä olisi saanut olla näyttelyssä enemmän. Kärkkäinen puolestaan on katsonut lukumäärien sijaan kokonaisuutta ja ripustanut maalaukset niin, että hänen omat maalauksensa rytmittävät Hanhelan maalausten kirjoa.

–Muutamia väliintuloja abstrakteilla teoksilla. Anssilla on esittävää, minulla tasoittavaa, Kärkkäinen kuvailee sopusointua.

Hanhela uskoo, että hänen teoksensa ovat huomiota ja ristiriitaisia mielipiteitä herättäviä.

–Toisia miellyttää, toisia ei, hän arvioi näyttelyn vastaanottoa ja kertoo, että positiivista palautetta on yleensä ollut enemmän.

Tartossa perustettiin Hanhelan funclub, rovaniemeläinen kahvila puolestaan poisti seinältään Markkinavoimat-teoksen. Sitä Hanhela ei ymmärtänyt lainkaan, miten se oli mahdollista.

Tuulikki Kourilehto
Kuvataiteilija Erja Kärkkäinen on toinen Taiteilija ja minä -näyttelyn taiteilijoista. Taiteilijan taustalla teos Asetelma.

Kuvataiteilija Erja Kärkkäinen on toinen Taiteilija ja minä -näyttelyn taiteilijoista. Taiteilijan taustalla teos Asetelma.

Raitapaitaiset miehet ilman housuja ovat kuitenkin Kemin taidemuseon seinällä.

Taidemuseon intendentti Tanja Kavasvuo kelpuutti maalauksen museon näyttelyyn varauksetta.

–Täällä ei ole mitään, mitä ei olisi nähtävillä kello viiden jälkeen televisiossa.

Hanhelan haavena on ollut saada näyttely Kemiin, jossa hän on myös asunut. Taidemuseon kutsu oli erityisen mieluinen.

–Taidemuseoon haluttiin värikkäät ekspressiiviset taulut. Ne sopivat hyvin näyttelytilaan. Olemme seuranneet Hanhelan uraa ja se on nyt nousussa, Kavasvuo sanoo.

Kavasvuo arvioi, että näyttely on suosittu ja ajatuksia herättävä. Kärkkäisen ripustus saa kiitosta intendentiltä.

Monet ovet ovat avautuneet viimeaikoina Hanhelalle. Työt puhuvat puolestaan ja osatekijänä on Kärkkäisen markkinointi.

Hanhelan maalauksia on menossa näyttelyihin Berliiniin, New Yorkiin ja Helsinkiin sekä Taidemaalariliiton juhlanäyttelyyn Lappeenrantaan.

Kärkkäisen töitä on menossa Pink October näyttelyyn New Yorkiin ja Helsinkiin. Kärkkäinen pohtii jatkoaan. Kuvataiteilija ja teatteriohjaajalla on mietinnässä, kuinka paljon hän antaa työssään tilaa kuvataiteelle.

Minä ja taiteilija

Minä ja taiteilija. Anssi Hanhelan ja Erja Kärkkäisen taidenäyttely Kemin taidemuseossa 23.9. saakka.

Anssi Hanhela

Syntynyt 1962 Alajärvellä

Koulutus: Taidemaalari, Kankaanpään taidekoulu 1986. Kuvataiteilija AMK, Kemi-Tornion amk 2001. 2006–2007 opintoja Uumajan yliopistossa. Opintoja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa 2005 alkaen.

Yksityisiä ja yhteisnäyttelyitä koti- ja ulkomailla.

Erja Kärkkäinen

Syntynyt 1957 Rovaniemellä

Koulutus: 1983–1984 Turun yliopiston humanistinen tiedekunta, kirjallisuustiede, teatterin ja elokuvan linja. 1984–1992 Tampereen yliopiston humanistinen tiedekunta, dramaturgian laitos. 2012–2015 Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, soveltava kuvataide, taidehistoria, markkinointi ja yrittäjyys. Maisterin tutkinnosta gradu tekeillä.

Yksityisiä ja yhteisnäyttelyitä kotimaassa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös