Mestarin hienoinen melankolia

Richard Kautto
Mestarin hienoinen melankolia

Alajärven verstaan seinältä irtisahattu kuva.

Richard Kautto

Näyttely

Aaten potretteja. Museo-Galleria Alariestossa 31.3. saakka. Jäämerentie 3 Sodankylässä. Avoinna: ma-pe klo 9-16, muina aikoina tilauksesta.

Mies ja elämä ottavat toisistaan mittaa Erkki Alajärveä muistelevassa näyttelyssä. Edesmennyt Erkki Alajärvi eli Aate oli monipuolinen tekijä. Alajärvi oli kuvanveistäjä, kirjailija, pilapiirtäjä, runoilija, lavastaja sekä kulttuurivaikuttaja. Virallista taidemaailmaa Alajärven tyyli ei aina miellyttänyt. Lisäksi Alajärvi oli myös painija.

Elämä on aina jonkinlaista painimista, suhtautui siihen miten päin tahansa. Aatella oli vahva ironian taju. Tekijä huikentelee maailmanlopun ponnahduslaudalla käsillään seisten ja hauiksiaan esitellen. Teoksen nimi on Taiteilija lomailee Garda-järvellä.

Aaten ajattelumallissa maailma ei ollut voittamaton paha. Humanistina hän kärsi maailman epäoikeudenmukaisuudesta.

Museo-Galleria Alarieston näyttelyssä Aatea tarkastellaan persoonana. Tämä tapahtuu sekä taitelijan omien, että kanssaihmisten silmien kautta. Lähtökohta on hiljaisella tavalla lempeä.

Päällimmäisenä jää mieleen Aatelle tyypillinen hieman surumielinen ja toteava ilme. Alajärvi ei antanut todellisuuden masentaa. Silti teoksessa Niskalenkki suuri musta hahmo yrittää nujertaa taiteilijan.

Syntymä, seksuaalisuus ja kuolema hallitsevat ihmisen elämää. Kaikki muu on jonkinnäköistä kohellusta. Näiden ilmiöiden myötäelävän humoristinen tarkastelu oli Aaten tärkein ohjenuora.

Tekevälle sattuu, joten moralisointi ei kuulu elämää nähneen ihmisen tehtäviin. Moralisointinsa Alajärvi kohdisti vain valtaapitäviin ja poliittisiin päättäjiin. Ei pieni ihminen toilailuineen voinut olla kaikesta vastuussa.

Tuntemattoman tekijän tekemässä muotokuvassa nuori Alajärvi on yllättävän seesteinen. Kasvoilla on rauhallinen ja itseensä keskittynyt ilme.

Jukka J. Pohjolan maalaamassa Noidan Pojan muotokuvassa mietteliäs mies tuijottaa katsojaa. Yksi näyttelyn mielenkiintoisimpia töitä on Aaten ateljeen seinästä irti sahattu muotokuva.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös