Arctic Design Week jo kymmenennen kerran: Tänä vuonna kukaan ei voi tulla seminaariin selaamaan läppäriään

Arctic Design Week tarjoaa pohdittavaa yrityksille, opiskelijoille ja rovaniemeläisille jo kymmenennen kerran. Vuosien aikana on sparrattu satoja yrityksiä.

Pekka Aho
Arctic Design Week jo kymmenennen kerran: Tänä vuonna kukaan ei voi tulla seminaariin selaamaan läppäriään

Rovaniemi tarjoaa talviset puitteet Arctic Design -viiikon tapahtumille. Tuottaja Julius Oförsagd on hyvillään, että myös Rovaniemen strategiaan on kirjattu asema muotoilun arktisena pääkaupunkina.

Seija Lappalainen

Mitä on arktinen muotoilu? Sanaparia lähestytään arktisen pallonpuoliskon tiedeyhteisöissä tutkimuksin ja sisäisin dialogein. Ainakin kerran vuodessa teemaa tuodaan Rovaniemellä myös tiede- ja muotoiluyhteisöjen ulkopuolelle – jopa kansan pariin, vaikka päätavoite onkin avata muotoilun merkitystä yrityksille.

Kymmenes Arctic Design -viikko tuo muotoilua monin tavoin tavallisen kansalaisen ulottuville Rovaniemellä. Näyttelyitä on enemmän kuin koskaan, ja tarjolla on kansantajuista keskustelua muotoilusta mukavassa ravintolamiljöössä otsikolla Arctic Design Talks. Tuossa tilaisuudessa pohjoisen muotoilun asiantuntijat käyvät keskustelua suomen kielellä pareittain – tietämättä etukäteen keskustelukumppania tai aihetta.

Pakkaa on sekoitettu

Yrityksille tarjottavaa osuutta on tänä vuonna hämmennetty kunnolla.

–Kaikki on pantu nyt ihan sekaisin, kärjistää Mish Mash -tapahtuman tuottaja, Julius Oförsagd.

Viime vuonna yrityspäivä tunnettiin jo otsikolla Mish Mash, mutta seminaari oli vielä melko perinteinen.

–Tänä vuonna kukaan ei voi tulla salin perälle selailemaan läppäriään, Oförsagd vakuuttaa.

Aluksi ei ole edes tuoleja, ja näyttämöt vaihtuvat puhujan mukaan. Koska tapahtuma on kovin intensiivinen, se kestääkin vain puoli päivää. Tapahtumapaikkana on Tiedekeskus Pilke, josta seminaarin jälkeen suunnataan yrityksiin konkreettisia tehtäviä ratkomaan.

–Design-viikon tapahtumissa on sekä vakiintuneita peruselementtejä että uusia sisältöjä. Suuntana kaikessa on Out of Box eli pois omalta turvallisuusalueelta, Oförsagd virnistää.

Oletuksena on, että luovuutta ja hauskuutta tulee samalla lisää.

Ihan outoa

Uusiin sisältöihin lukeutuu Eko Design Sprint -työpaja Pilkkeessä. Se sopii kaikille, joita kiinnostaa tietää, mitä se eko tarkoittaa muotoilussa. Anne Raudaskosken vetämään työpajaan on vapaa pääsy, mutta ilmoittautuminen ennakkoon on pakollista.

Lapin taiteiden tiedekunnan Valo-galleriassa Arktikumissa on perinteinen opiskelijoiden ja alumnien näyttely otsikolla Käsittämätöntä. Näyttelyn teemana on outous ja se tuo esille muotoilua oho-elämysten kautta.

Toinen opiskelijoiden kokoama näyttely keskittyy arktiseen estetiikkaan.

Myös yliopistorakennuksen gallerioissa kampuksella on runsaasti näyttelyitä. Ystävänpäivän postimerkkisarjan suunnitelleen Leena Raappana-Luiron näyttely kertoo muotoilijan suunnitteluprosessissa.

Kalevala Korun muotoilujohtaja Kirsti Doukas pitää avoimen esitelmän Korundissa, jossa vielä muotoiluviikon ajan on esillä Kalevala Korun näyttely.

Yöpyminen metsässä

Yrityspäivä päättyy verkostoitumisiltaan Jääkäriprikaatin vieraana Rovaniemellä. Iltanuotiokeskustelun jälkeen pääsee kotiin yöksi, mutta puolijoukkueteltassa voi myös yöpyä aivan kasarmin tuntumassa.

–Mikäpä on arktisempaa kuin yö metsässä, Oförsagd houkuttelee.

Kymmenen vuoden aikana ADW-viikot ovat jättäneet monenlaisia, osittain vaikeasti mitattavia jälkiä ympäristöönsä.

–Ollaan sparrattu satoja yrityksiä luovuuden hyödyntämisessä. Rovaniemi on kirjannut strategiaansa tahtonsa olla muotoilun arktinen pääkaupunki. Helsingissä on huomattu tämä kaikki; ja siellä puhutaan nyt Rovaniemen hyvästä pöhinästä, tuottaja myhäilee.

–Arktinen muotoilu erottuu maailman design-viikkojen joukosta. Bostonin, Barcelonan ja Milanon design-viikot ovat keskenään hyvin samankaltaisia verrattuna Rovaniemen muotoiluviikkoon.

Arctic Design Week Rovaniemellä 19.2.–25.2.

Arctic Design Week

Arctic Design MISHMASH 21.–23.2. Tapahtumat eri puolilla Rovaniemeä.

Arctic Design Talks - kuusi vierasta 20.2. klo 19 Arctic Light Hotel.

Kalevala Koru -tapahtumat Korundissa 20.2. klo 16 ja 25.2. klo 14.

Kokeile kirjontaa -työpaja Hostel Cafe Kodissa 24.2. klo 12–15.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös