Uusi Rovaniemi

Yksi tango muutti Saana Sassalin elämän – "Ihan sama vaikka asuisin Timbuktussa, olen lappilainen ja tulen aina olemaan"

Lapin oma tangokuningatar esiintyy lauantaina Pohjanhovissa. Hänen uudessa Aika velikultia -bändissään soittaa myös Tenavatähtenä tunnetuksi tullut isoveli Matias.

Tangokuningatar Saana Sassali on ammatiltaan myös sairaanhoitaja. Voitto mahdollisti päätoimisen uran muusikkona.

Tangokuningatar Saana Sassali on ammatiltaan myös sairaanhoitaja. Voitto mahdollisti päätoimisen uran muusikkona.

Veera Vasara

Heinäkuussa tangokuningattareksi kruunattu Saana Sassali esiintyy lauantaina Rovaniemellä kahteenkin otteeseen. Sodankyläläislähtöinen laulaja vastaili Keikalla-palstan kysymyksiin sähköpostin välityksellä.

Sinut kruunattiin viime kesänä tangokuningattareksi. Mitä voitto sinulle merkitsi?

– Olen haaveillut aina tekeväni musiikkia työkseni. Osallistumiseni Tangomarkkinoille odotti kuitenkin oikeaa hetkeä. Vasta nyt koin olevani musiikillisesti valmis kilpailuun ja elämäntilannekin oli sopiva. Valmistauduin koitokseen kuuntelemalla paljon tangoja – voitosta uskalsin juuri ja juuri haaveilla. Kun voitto sitten tulikin, toi se mukanaan suuren elämänmuutoksen: musiikista tuli pääammattini. Sosiaalisen median aktiivinen käyttö on työssäni tärkeää ja joudun matkustamaan paljon, ne molemmat ovat minulle uusia asioita.

Millä mielin saavut keikalle Rovaniemen Pohjanhoviin? Entä millainen keikka on luvassa?

– Odotan Pohjanhovin keikkaa innolla. Joulukuussa esiinnyin siellä Toni Jaatinen Bandin kanssa, meininki oli silloin huikea ja porukkaa paljon. Nyt esiinnyn uuden orkesterini Aika velikultia kanssa. Luvassa on vauhdikas, mutta tunteellinen ja jokaista tanssittava keikka. Ohjelmistomme on monipuolinen ja moderni, mutta perinteitä kunnioittava.

Aikaisemmin lauantaina esiinnytte Näsmänkiepin palvelutalossa. Mistä on kyse?

– Tapahtuma on tarkoitettu yksikön asukkaille ja heidän omaisilleen. Esiintymiset ovat osa valmistelemaani kampanjaa joka kantaa työnimeä: Musiikilla liikkeelle! Tarkoituksena on tiedottaa tanssin ja musiikin terveyttä edistävistä vaikutuksista ja saada kaikenikäiset harrastamaan lavatansseja. Pääkohderyhmänä ovat seniorit ja fokus ennaltaehkäisevässä terveystyössä. Haluan haastaa muitakin artisteja viemään tanssimusiikin ilosanomaa ja sen tuomaa hyvää oloa esimerkiksi palvelukeskuksiin, joiden asukkailla ei muuten ole mahdollisuutta osallistua lavatanssi-toimintaan.

Mikä on suosikkitangosi ja miksi?

– Niitä on paljon, mutta voiton myötä suosikki-tangokseni on muotoutunut Matti Paatelman säveltämä ja Mirkka Paajasen sanoittama Kell onni on. Tämä kuningatarfinaalissa viimeisenä esittämäni tango muutti elämäni.

Millainen on ollut polkusi tangokuningattareksi?

– Olen laulanut ja esiintynyt pienestä asti. Musiikki on ollut vahvasti läsnä lapsuudessa monin eri tavoin. Olen valmistunut Tornion pop-jazz-konservatoriosta sekä opiskellut musiikkipedagogiikkaa parin vuoden ajan Savonia AMK:ssa. Bänditouhuissa olen ollut mukana 16-vuotiaasta asti, laulanut mitä erilaisemmissa kokoonpanoissa hevistä iskelmään ja kaikkea siltä väliltä. Helsingissä asuessani olen laulanut kahdessa eri bilebändissä satunnaisesti keikkaillen.

Olet perheenne toinen tv:stä tuttu laulajasuosikki, isoveljesi Matias muistetaan Tenavatähdestä ja hän soittaa nykyisin bändissäsi. Tango- ja iskelmämusiikki taitaa olla teillä verissä?

– Näin voi sanoa, sillä äitimme Terttukin on laulanut aikoinaan tanssiorkesterissa. Meillä ei kotona juuri koskaan laulettu lastenlauluja vaan iskelmää. Yhteinen orkesteri ja ura musiikin parissa ovat minun ja veljeni pitkäaikainen haave. Kun osallistuin tangomaratonille toukokuussa 2018, päätimme että alamme tehdä yhdessä musiikkia, kävi kilpailussa miten tahansa.

Olet kotoisin Sodankylästä, mutta asut Helsingissä. Tuotko artistina esiin lappilaistaustaasi vai onko asialla mitään merkitystä?

– Lappilaistaustani kyllä kuuluu puheessani jo ensimmäisestä lauseesta alkaen ja näkyy minusta kilometrin päähän. Lappi näkyy ja kuuluu myös artisti-logossani sekä kappalevalinnoissani. Ihan sama vaikka asuisin Timbuktussa, olen lappilainen ja tulen aina olemaan. Esittelen itseni aina sodankyläläisenä. Koen, että Etelä-Suomessa asuminen on urani kannalta tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, jo logistisistakin syistä.

Millaisia musiikillisia suunnitelmia lähitulevaisuuteesi kuuluu?

– Keikkatahti kiihtyy kesää kohti. Teemme parhaamme ja toivomme että keikat poikivat uusia keikkoja tulevaisuuteen. Olen myös säveltänyt ja sanoittanut uutta tanssimusiikkia, jota menemme kevään aikana nauhoittamaan studioon bändini kanssa. Tavoitteeni on julkaista uutta musiikkia kesään mennessä.

Saana Sassali ja Aika velikultia la 16.3. Pohjanhovissa. Liput 15 e.

(Muokattu 14.3. klo 14.10, Aika velikullat korjattu muotoon Aika velikultia.)


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Orkesterin nimi on: Aika VeliKultia

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös