Vilperi-Box -tunnilla nyrkkeily tutuksi leikin varjolla

Ilkka Koivula
Vilperi-Box -tunnilla nyrkkeily tutuksi leikin varjolla

Vilperit. Maria Helminen pitää pistehanskoja, Rene Aho ja Antti Väntänen harjoittelevat lyöntejä.

Hannu Raasakka

Nyrkkeilyseura Lapin Lukko aloittaa tammikuussa 4–7-vuotiaille lapsille suunnatut Vilperi-Box -tunnit. Vilperi-Boxissa nyrkkeilyyn tutustutaan leikin varjolla ja tavoitteena on antaa lapsille mahdollisuus olla energisiä ja vilkkaita. Samalla lapsi oppii, mitä vaikutuksia toisen lyömisellä voi olla.

Vilperi-Box -idean äidin on porilainen Kati Collander, jonka kotipaikkakunnalta käynnistynyt toiminta on sittemmin laajentunut muun muassa Vaasaan. Vilperi-Box pohjautuu Collanderin vuonna 2011 Satakunnan ammattikorkeakoululle tekemään opinnäytetyöhön, jonka tavoitteena oli selvittää, soveltuuko nyrkkeily pienille lapsille, miten nyrkkeilyä tulee soveltaa ja mitä taitoja ohjaajan pitää hallita tunnin läpiviemiseksi, jotta se soveltuisi energisille ja vilkkaille lapsille.

Rovaniemellä Vilperi-Box -ryhmää vetää Maria Helminen, jota avustavat tarpeen mukaan Lapin Lukon nyrkkeilijät ja valmentajat. Helmisellä on kuntonyrkkeilytausta, ja Vilperi-Box -toimintaan hän kouluttautui tänä syksynä.

"Kiinnostus lähti siitä, kun oma poika kyseli parin vuoden ajan, koska hän pääsee salille", Helminen kertoo.

"Rovaniemellä ei ollut vastaavaa toimintaa, mutta seurasta vinkattiin, että Porissa on. Innostuin asiasta ja otin yhteyttä Collanderiin, joka päätti järjestää syksyllä koulutuksen. Siihen sitten seuran kannustamana osallistuin."

Ilkka Koivula
Treeneissä. Saaga Kallojärvi harjoittelee lyöntejä nyrkkeilysäkkiin.

Treeneissä. Saaga Kallojärvi harjoittelee lyöntejä nyrkkeilysäkkiin.

Nyrkkeilysalilla lapset voivat purkaa energiaansa ohjatusti. Vilperi-Boxin yksi tavoite onkin, että ohjattu riehuminen salilla rauhoittaisi elämää salin ulkopuolella.

arjoituksissa toimitaan Kamppailija ei kiusaa -ohjelman mukaisesti, ja vilperit sitoutuvat olemaan kiusaamatta niin salilla, kotona, hoidossa kuin koulussakin.

Harjoitukset ovat osallistujille kirjaimellisesti lasten leikkiä, sillä pääpaino on nimenomaan leikissä ja mukavassa yhdessäolossa.

"Kokeilutuntien jälkeen juttelin lasten kanssa siitä, mikä oli kivaa ja mitä toiveita lapsella olisi tuntien suhteen jatkossa. Kritiikkiä tuli lähinnä siitä, että tunti kului liian nopeasti", Helminen naurahtaa.

Tarkoituksena ei siis ole, että vilperit opettelisivat kaikki nyrkkeilyn hienoudet, vaan Vilperi-Boxissa käydään läpi nyrkkeilylle ominaisia harjoitteita ja termistöä leikkien ja pelien avulla. Nyrkkeilyhanskojakin käytetään, mutta lyönnit kohdistetaan ainoastaan säkkeihin ja pistehanskoihin.

Ohjattu toiminta antaa kuitenkin mahdollisuuden siihen, että lapsi saa luvan kanssa riehua ja koetella voimiaan.

"Aikoinaan Porin vilpereissä aloittanut poika voitti tänä vuonna nuorten SM-kultaa, joten on semmoinenkin polku toki jo tehty tällä saralla", Helminen huomauttaa.

Lapin Lukko on esitellyt Vilperi-Boxia parilla tutustumistunnilla, joiden pohjalta harjoitusten rakennetta hiotaan vielä. Tunneilla myös huomioidaan lasten toiveita.

Vilperi-Box

Leikin varjolla tapahtuva nyrkkeilyharjoitteluohjelma.

Pohjautuu Kati Collanderin vuonna 2011 Satakunnan ammattikorkeakoulussa tekemään opinnäytetyöhön "Oikeus olla vilkas, oikeus olla energinen".

Lapin Lukko aloittaa 4–7-vuotiaiden Vilperi-Box -ryhmän 9.1.2018.

Harjoitukset tiistaisin klo 17–18 kamppailukeskus Ounaksessa.

Kevätkausi maksaa 45 euroa.

www.lapinlukko.fi/nyrkkeily


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös