Leena Talvensaari

Konttisen kesäteatterissa matkustetaan tänä kesänä maailman ympäri. Koko perheelle suunnattu näytelmä perustuu Jules Vernen klassikkoromaaniin Maailman ympäri 80 päivässä, jonka tarina etenee Konttisella elokuvamaisen vauhdikkaasti.

– Yleisön kannattaa olla koko ajan vähän etukenossa, sillä koskaan ei tiedä, mitä näyttämöllä seuraavaksi tapahtuu. Yllätyksiä on luvassa, sanoo ohjaaja Joni Kuokkanen, joka on myös käsikirjoittanut näytelmän Vernen romaanin pohjalta.

Vernen romaani ilmestyi jo vuonna 1872, mutta sitä luetaan yhä. Monelle romaanin tarina on tuttu animaatiosarjasta, joka on esitetty televisiossa useaan otteeseen. Tarinan siirtäminen näyttämölle on kiehtonut Joni Kuokkasta jo parin vuoden ajan.

– Hienoa tarinassa on, että matkaa tehdään yksin mutta silti yhdessä. Siinä pidetään huolta ystävistä ja solmitaan uusia ystävyyssuhteita hyvinkin erilaisiin ihmisiin.

Tarina lähtee liikkeelle, kun englantilainen herrasmies Phileas Fogg lyö vetoa siitä, pystyykö hän matkustamaan maailman ympäri 80 päivässä. Matkakumppanikseen Fogg ottaa uuden palvelijansa Passepartout'n. Kaksikon tielle tulee monenlaisia esteitä, ja rakkauskin viivyttää matkan tekoa, mutta lopulta Fogg voittaa vedon.

Konttisella matkan mutkia on hieman oikaistu, mutta käänteitä ja henkilöitä matkan varrella silti riittää. Rooleja näytelmässä on nelisenkymmentä, mutta näyttelijöitä vain kahdeksan.

Pääosissa Phileas Foggina nähdään Risto Olenius ja Passepartout'na Olli Halttu – kaikki muut näyttelevät useita rooleja, joten vauhtia riittää myös kulissien takana.

Näytelmää höystää Antti Lindholmin säveltämä musiikki. Musiikin lisäksi Lindholm on rakentanut näytelmään myös muuta äänimaailmaa, joka kuljettaa tarinaa eteenpäin. Koreografi Atte Herd on puolestaan tuonut tarinaan rytmiä.

– Jos olisimme tekemässä elokuvaa, se olisi vauhdikas road movie, jossa äänimaailmalla, rytmityksellä ja leikkauksella on iso merkitys, ohjaaja kuvailee.

Jussi Leinonen

Koreografi Atte Herd (vas.), ohjaaja Joni Kuokkanen ja tuottaja Eino Hantula iloitsevat siitä, että Konttisella on saatu tänä kesänä harjoitella suhteellisen kuivassa säässä. Säiden toivotaan suosivan myös esityksiä, sillä Konttisen katsomo on edelleen kattamaton.

Konttisen kesäteatterin työryhmä on tänä kesänä suurempi kuin pariin viime vuoteen. Tuottaja Eino Hantulan mukaan viime kesä meni sen verran rohkaisevasti, että tämän kesän produktioon uskallettiin satsata hiukan enemmän.

– Viime kesänä meillä kävi vajaat 5 000 katsojaa. Nyt katsojamäärän pitäisi nousta, jotta selviäisimme kuiville.

Konttisen esitykset tuottaa Neljäntuulentie ry, joka juhlii ensi vuonna jo 25-vuotista taivaltaan Konttisen rannassa. Se tekee kesäteatteria ammattimaisesti: kaikille tuotantoon osallistuville maksetaan palkkaa.

Ammattimaisuuden lisäksi Konttisen linjana on, että esitykset sopivat koko perheelle. Niin myös tänä kesänä – harjoituksissa on jo huomattu, että esitys kiinnostaa pieniäkin katsojia.

– Minulta kysytään usein, minkä ikäisten lasten kanssa esitykseen voi tulla. Vastaan, että kesäteatteri on hyvä tilaisuus harjoitella teatterissa käyntiä ja paikoillaan istumista. Ei haittaa, vaikka keskittyminen välillä herpaantuu, sillä silloin voi mennä vaikka puistoon leikkimään, Hantula sanoo.

Perheet on otettu huomioon myös lippujen hinnoissa, joita Hantula pitää edullisina.

– Teatterin talouden kannalta hintoja olisi aiheellista korottaa, mutta sitä emme ole halunneet tehdä. Toivomme, että mahdollisimman moni perhe pääsisi katsomaan esityksen eikä se jäisi rahasta kiinni.

Maailman ympäri 80 päivässä, ensi-ilta to 27.6. klo 18 Konttisen kesäteatterissa. Liput 13/15 e, perhelippu 45/50 e.

Maailman ympäri 80 päivässä

Ensi-ilta to 27.6. Konttisen kesäteatterissa.

Esityksiä on kaikkiaan 26 ja ne jatkuvat elokuun alkuun saakka.

Näytelmän on Jules Vernen romaanin pohjalta käsikirjoittanut Joni Kuokkanen, joka on myös ohjannut esityksen.

Koreografiasta vastaa Atte Herd, musiikista ja äänisuunnittelusta Antti Lindholm.

Lavastuksen ja puvustuksen on suunnitellut Elina Vasko.

Rooleissa nähdään Risto Olenius, Olli Halttu, Seppo Rintamäki, Venla Sandgren, Kaisu Karvinen, Ville Määttä, Aarni Harvala ja Miikka Saraniemi.

Lisätietoja konttisenkesateatteri.rovaniemi.fi


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös