Uusi Rovaniemi

Vapepa partioi jälleen jokirannassa

Kaupunkilaiset haastetaan mukaan: soita 112, jos näet matkailijan heikoilla jäillä.

Jussi Leinonen
Jäätynyt joki kiehtoo matkailijoita. Turvallisuussyistä pääsyä rantaan rajaa nyt aita kieltomerkkien kera.

Jäätynyt joki kiehtoo matkailijoita. Turvallisuussyistä pääsyä rantaan rajaa nyt aita kieltomerkkien kera.

Veera Vasara

Rovaseudun vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) aloittaa jälleen partioinnin jokirannassa Rovaniemen keskustassa. Toiminta aloitettiin viime talvena Kemijoen jäällä tapahtuneiden vaaratilanteiden vuoksi.

– Jätkänkynttiläsillan alapuolinen sula ja joen heikko jää vetävät matkailijoita puoleensa. Aidat ja kyltit hidastavat, mutta eivät estä jäille menoa, Tanja Sälevä Vapepasta kuvaa tilannetta.

Vapaaehtoisilla on yllään huomioliivi ja mukanaan pilli. Lisäksi varustukseen kuuluu eri kielillä kirjoitettuja tiedotteita heikkojen jäiden vaarallisuudesta.

– Jos yhteistä kieltä ei ole, valmis käännös on hyvä apu, Sälevä selventää.

Vapaaehtoiset eivät partioi paikalla vuorokauden ympäri, vaan 20–30 henkilön porukka ulkoilee rantareitillä heille sopivina aikoina. Joulukuun alussa alkanut partiointi jatkuu näillä näkymin maaliskuulle saakka.

Viime talvena vapaaehtoiset kohtasivat muutamia tilanteita, joissa matkailijoita kehotettiin pois jään reunalta. Huomattavasti enemmän tehtiin kuitenkin havaintoja jalanjäljistä jäällä.

Hyytävä virtaava vesi on erittäin vaarallista ihmisille. Jos sinne joutuu, on hyvin vaikea päästä pois omin avuin.

Tanja Sälevän mukaan paikalliset tuntevat melko hyvin vaaranpaikat Kemi- ja Ounasjoen jäällä, mutta matkailijalla ei tällaista tuntumaa ole.

– Eri ilmastosta tullut ihminen ei välttämättä edes hahmota että jää on jäätä, vaan näkee edessä avautuvan tasaisen lumikentän.

Toisaalta turisti saattaa hakeutua jäälle valokuvaamaan, esimerkiksi ottamaan selfietä eksoottisessa ympäristössä.

Sälevä haastaakin mukaan kaikki jokirannassa liikkuvat rovaniemeläiset: jos heikoilla jäillä tai sulan reunalla näkee ihmisen, tulee soittaa välittömästi hätänumeroon.

– Toki jäälle menevän ihmisen voi pyrkiä itsekin pysäyttämään kertomalla vaarasta.

Vapepan partiointi on aloitettu hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa. Lokakuussa tilanteesta keskusteltiin yhdessä Lapin pelastuslaitoksen ja Rovaniemen kaupungin kanssa.

Rovaniemen kaupungin turvallisuuspäällikkö Jani Brännare pitää Vapepan toimintaa tärkeänä.

– On selvää ettei pelastuslaitoksella tai kaupungilla ole resursseja vastaavaan päivystämiseen.

Viime talvena kaupunki pystytti puista aitaa rantaosuudelle sekä lisäsi varoituskylttejä. Ne laitetaan paikoilleen täksikin talveksi.

Lisäksi Rovaniemen matkailuyrittäjille on toimitettu tiedotusmateriaalia ja pyydetty heitä informoimaan asiakkaitaan.

– Hotellit ja matkanjärjestäjät tiedottavat tahoillaan asiakkaitaan. Haasteena meillä on kasvanut omatoimimatkailu ja Airb'n'b-majoitus: kuinka tavoittaa myös heidät.

Asiaa on käsitelty myös joen pintaa säätelevän vesivoimayhtiö Kemijoki oy:n kanssa. Se pyrkii ajoittamaan juoksutukset siten, että jääpeite voisi muodostua mahdollisimman lujaksi.

Lisätietoa Vapepan toiminnasta: tanjasaleva@gmail.com, p. 044 330 7427.


Kommentit (2)

 • Nimetön

  Ensimmäisen kommentin kirjoittaja on tyypillinen suomalainen. Kaikki hyvin kun minun elämääni ei häiritä millääntavoin. Mietippä sitä kuinka monta työpaikkaa matkailu antaa, mitkä ovat välilliset vaikutukset . Uskon että sinun tuttavapiirissä on monta jotka saavat leipänsä matkailun avulla.
  Ohjelmapalveluyritykset tekevät enemmän turvallisuuden eteen kun kukaan muu. Ohjeistetaan matkailijat, rakennetaan lumiaidat ym.
  On aivan mahtavaa kun on tällainen vapaehtoisjoukko joka haluaa edistää matkailijoiden turvallisuutta ja kehittää matkailua. Sinulla kommentin kirjoittajalla ja kaupunkin päättäjillä olisi paljkon opittavaa heiltä.

 • Surkiahomma

  Miksi ihmeessä tavallisten kaupunkilaisten pitää tämäkin asia hoitaa ?
  Matkailusta elantonsa saavat ei pane tikkua ristiin rahankiilto silmissä, tavallisille kaupunkilaisille matkailusta ei ole kuin haittaa ja riesaa.
  Nyt meidän pitäisi vielä alkaa kiinalaisia paimentamaan – paimentakoot ne jotka niitä tänne haaliikin ja rahat kerää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös