Maria Paldanius

Uunokortit, lauluvihko, muistipeli, värityskuvia, Nätti-Jussin kirja ja niin edelleen. Napapiirin omaishoitajat ry:n vapaaehtoistyöntekijä Kaisu Kortelaisen mukana kotitoiminnassa kulkeva puuhapussi on kuin viihdykkeiden ja virikkeiden aarresammio.

Kortelainen lukee pätkän Nätti-Jussin seikkailuista ja 80-vuotias, Alzheimerin taudin ja syövän kanssa kamppaileva Erkki Auvinen hörähtää nauruun. Ja siinä samassa yltyy jo lauluun: ”Sun on mun sydämein...”

”Meillä on aina ihan valtavan hauskaa ja tuntuu kuin kotonaan olisi. Pelaamme, juttelemme, laulamme ja keitämme kahvit. Tekemistä ja juteltavaa piisaa niin, ettei muutama tunti tahdo riittää”, vuodesta 2017 lähtien Auvisen pariskunnan kotona vapaaehtoisena käynyt Kortelainen kertoo.

Napapiirin omaishoitajien kouluttamat vapaaehtoiset saapuvat sinne, missä apua ja läsnäoloa eniten tarvitaan: omaishoitajien ja hoidettavien omaan kotiin. Kotitoiminta on yksi esimerkki yhdistyksen tarjoamista, omaishoitajien tukemiseen tähtäävistä toimintamalleista.

”Kotitoiminnan, ja muunkin vapaaehtoistoimintamme tarkoitus on, että usein pitkiä päiviä tekevät omaishoitajat pääsevät rentoutumaan ja tekemään omia juttujaan. Se voi tarkoittaa vaikka teatterissa tai konsertissa käyntiä. Sillä aikaa me vapaaehtoiset huolehdimme omaishoidettavasta”, Kortelainen havainnoi.

Käytännössä kotitoiminta tarkoittaa muutaman tunnin mittaisia yhteisiä hetkiä, joiden sisältö muotoutuu yksilöllisesti kunkin vapaaehtoisparin ja omaishoidettavan kesken. Tärkeintä on luottamus ja aito läsnäolo. Silloin myös omaishoitaja voi lähteä vapaalle huolettomin mielin.

Puolisonsa omaishoitajana vuodesta 2017 lähtien toiminut, 78-vuotias Elvi Auvinen kokee saaneensa vapaaehtoisilta enemmän kuin olisi osannut toivoa.

Hänen kokemuksensa on, että välittömät, pirteät ja asiansa osaavat naiset mahdollistavat hengähdystauon ja vapaahetken, jonka voi hyödyntää itse hyväksi katsomallaan tavalla.

”Yleensä tilaan vapaaehtoisen kuitenkin vain silloin, kun minulla on kokouksia tai muita tärkeitä yhdistystehtäviä, joita täytyy hoitaa”, Auvinen toteaa ja vetää pipon päähänsä.

Edessä on kokousilta, joten hän on tilannut Erkin seuraksi yhdistyksen vapaaehtoiset, vanhan tutun Kaisu Kortelaisen ja ensi kertaa kotitoiminnassa mukana olevan Virpi Muotkavaaran.

”Kun nämä naiset ovat paikalla, voin lähteä asioille luottavaisin mielin”, hän kiittelee.

Parhaimmillaan kotitoiminta voi olla iloksi kaikille osapuolille.

”Kyllä minä tykkään, kun nämä naiset täällä käyvät. Joskus mietin, että voisivat ne tulla tänne kahville ja porisemaan muutenkin kuin vapaaehtoisina”, Erkki Auvinen toteaa pilke silmäkulmassaan.

Taukopirtin kotitoiminta

Napapiirin omaishoitajat ry:n vapaaehtoistoimintaa.

Tehdään aina joko pareittain tai tiiminä.

Asiakkaat ovat ikääntyneitä omaishoidettavia, joita auttaa yksi ihminen ja jotka pystyvät ruokailemaan itsenäisesti.

käyntejä voi tilata arkipäiville, ilta-aikaan ja viikonlopuille. Vapaaehtoistyöntekijät osallistuvat toimintaan omien resurssien ja mahdollisuuksien mukaan.

Tarjotaan 2–4 tunnin jaksoissa kerrallaan, myös sivukylille.

Asiakkaalle maksutonta, vapaaehtoisille maksetaan kilometrikorvaus.

Vapaaehtoistoimijat eivät tee ammattihenkilöstön työtehtäviä vaan ovat omaishoidettavan seurana.

Ei edellytä yhdistyksen jäsenyyttä tai kunnan kanssa solmittua omaishoitosopimusta.

Ei vaikuta kunnan myöntämiin, lakisääteisiin vapaapäiviin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös