Uusi Rovaniemi

Valokuvissa yllätyksiä tekijällekin

Arktikumin gallerioissa kolme rovaniemeläislähtöistä taiteilijaa.

Meri Heikkilä

Meri Heikkilä pohtii valokuvien välityksellä kokemuksiaan unien oudosta tunnelmasta sekä ihmisten kohtaamisesta unessa. Heikkilä on kotoisin Rovaniemeltä ja viimeistelee graafisen suunnittelun maisteriopintoja Lapin yliopistossa.

Unimaailmassa vallitsee oudon epätodellinen tunnelma. Uni voi tuntua hyvin todentuntuiselta, vaikka sen todellisuus olisi järjenvastainen. Toisinaan unessa on mukana henkilöitä, joiden läsnäolon tiedostaa, mutta henkilöä ei tunnista. Unien hahmot saattavat yllättäen vaihtua ja henkilöt sekoittua.

– Unien pohtiminen on kiehtovaa, sillä unet ovat kaikessa omituisuudessaan ainutlaatuinen osa elämää ja inspiraation lähde, Heikkilä sanoo.

Näyttelyn valokuvat Heikkilä on toteutettanut kaksoisvalottamalla järjestelmäkameralla kaksi ruutua yhdeksi kuvaksi. Jälkikäsittelyä hän on pyrkinyt tekemään mahdollisimman vähän. Intuitiivisen ja kokeellisen menetelmän myötä valokuvat olivat Heikkilälle täynnä yllätyksiä.

Näyttely on osa valokuvauksen sivuaineopintojen produktiota.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Arktikumin gallerioissa on esillä myös kaksi muuta näyttelyä. Eemil Karilan Sielun mielivaltaisia maisemia -näyttely Galleria Valossa käsittelee ihmisyyden perusasioihin kytkeytyviä monisyisiä kysymyksiä maalaustaiteen keinoin. Karila on rovaniemeläissyntyinen, mutta hän asuu ja työskentelee Berliinissä.

Pinja Metsäkoivun sekatekniikkateokset I can see the light -näyttelyssä Katve I -galleriassa tarkastelevat taivaan valoja ja niiden kautta välittyvää ikuisuutta ja rakkautta. Metsäkoivu toimii yliopisto-opettajana graafisen suunnittelun koulutusohjelmassa Lapin yliopistossa. Hän on kotoisin Rovaniemeltä ja asuu nykyisin perheineen Ranskan Alpeilla. Arktikumin Katve I -galleriassa nähtävä näyttely on hänen toinen yksityisnäyttelynsä.

Todentuntuista / unenomaista, Meri Heikklän valokuvia 20.1. saakka Arktikumissa Galleria Katve II:ssa. Avoinna ti–su klo 10–18. Vapaa pääsy.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös