Uusi Rovaniemi

Tunnettujen Lapin kirjailijoiden teksteissä piilee muistoja sisällissodasta – Veli-Pekka Lehtola luennoi aiheesta Rovanimellä

Lapin historian tutkija Veli-Pekka Lehtola luennoi sisällissodasta Lapin-kirjallisuudessa.

Pekka Aho
Lapin historian tuntija, Oulun yliopiston professori Veli-Pekka Lehtola luennoi maanantaina kirjastolla Lapin kirjailijoista ja siitä, miten he osallistuivat vuoden 1918 sisällissotaan ja miten sisällissota kokemuksineen näkyy heidän tuotannossaan.

Lapin historian tuntija, Oulun yliopiston professori Veli-Pekka Lehtola luennoi maanantaina kirjastolla Lapin kirjailijoista ja siitä, miten he osallistuivat vuoden 1918 sisällissotaan ja miten sisällissota kokemuksineen näkyy heidän tuotannossaan.

Tiia Haapakangas

Millainen oli sittemmin kirjailijoina tunnetuiksi tulleiden lappilaisten rooli vuoden 1918 kansalaissodassa? FT, tietokirjailija Veli-Pekka Lehtolan mukaan sisällissotaan osallistui monia sellaisia henkilöitä, jotka sittemmin tulivat tunnetuiksi kirjailijoina. Kokemukset näkyvät heidän teksteissään, vaikka suoraa sisällissodasta kertovaa kaunokirjallisuutta ei olisikaan.

Veli-Pekka Lehtola käsittelee aihetta luennollaan Rovaniemen kirjastolla ensi maanantaina. Tarkastelun alla ovat ainakin Arvi Järventaus, Samuli Paulaharju, K. M. Wallenius, E. N. Manninen ja Tuomas Inarilainen (Tuomo Itkonen), jotka kokivat sodan omilla suunnillaan, mutta myöhemmin he palasivat tai ajautuivat Lappiin. Lehtola toteaa, että vaikka moni ei suoranaisesti luonut kaunokirjallisuutta sota-ajasta, monia kansalaissotaan liittyviä asioita voi lukea heidän teksteistään.

Veli-Pekka Lehtola luennoi aiheesta Rovaniemen kirjastolla maanantaina 10.12. Lehtola on saamelaiskulttuurin oppiaineen professori Oulun yliopistossa.

FT, tietokirjailija Veli-Pekka Lehtolan luento Kansalaissota ja Lapin kirjailijat 1910-luvulta 1930-luvulle pääkirjaston Lapponica-salissa ma 10.12. klo 18.30.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös