Toimittajalta: Vallan linnake kansan käyttöön

Toimittajalta: Vallan linnake kansan käyttöön
Leena Talvensaari

Uuden kaupungintalon valmistuminen tammikuussa 1988 oli Rovaniemellä iso juttu. Suurin osa kaupungin virastoista pääsi silloin muuttamaan uusiin ja nykyaikaisiin tiloihin Aallonkadun vanhasta kauppalantalosta ja vuokratiloista eri puolilta kaupunkia.

Rovaniemen imagon kannalta oli tärkeää, että kaupungintalo täydensi Alvar Aallon suunnitteleman kulttuurikeskuksen, johon kuuluvat lisäksi kirjasto ja Lappia-talo

Rovaniemi oli 30 vuotta sitten tyystin erilainen kaupunki kuin nyt. Silloin kaupungintalolta katsottiin vielä kyräillen Hallituskadun toiselle puolelle, jossa Rovaniemen maalaiskunnan kunnantalo seisoi uhmakkaana. Kaupungin ja maalaiskunnan yhdistyminen tuntui utopistiselta ajatukselta.

Kaupungin hallinto oli monihaarainen ja hajanainen. Uuteen kaupungintaloon sijoittuivat esimerkiksi sellaiset yksiköt kuin asuntotoimisto, rahatoimisto ja musiikkilautakunnan toimisto. Raittiustoimisto jäi keskustaan vanhaan kauppalantaloon.

Rovaniemen hallintoa on myöhemmin uudistettu moneen otteeseen. Nyt on kaupungintalon vuoro. Talossa on sisäilmaongelmia, joiden vuoksi noin neljännes talosta tyhjenee ennen vuoden vaihdetta.

Kaupunginhallitus on jo laittanut remontin alulle myöntämällä rahaa sen hankesuunnitteluun. Itse peruskorjaus on aikomus toteuttaa vuosina 2019–20.

Peruskorjauksen yhteydessä kaupungintaloa on tarkoitus kehittää myös toiminnallisesti: kaupungintalosta halutaan tehdä kaupunkilaisten talo. Tavoite on oikea, sillä nykymaailmassa ei enää tarvita arvokkaita byrokratian linnakkeita, joihin virkamiehet voivat eristäytyä.

Alvar Aallon suojeltu arkkitehtuuri asettaa muutostöille omat rajoituksensa, mutta silti talosta pitää tehdä mahdollisimman monikäyttöinen. Muutokset maksavat, mutta juuri niiden ansiosta remontista tulee perusteltu. Remontti on sitä järkevämpi, mitä enemmän kaupunkilaiset taloa jatkossa käyttävät.

Peruskorjauksen suunnittelu on herättänyt kritiikkiäkin: kaupungintaloa ollaan kyllä korjaamassa kiireellä, kun taas koulut ovat saaneet odottaa vuoroaan turhan pitkään.

Päättäjillä on kuitenkin vakaa tavoite saada myös koulut kuntoon. Eri korjaushankkeet aiotaan laittaa tärkeysjärjestykseen valtuustosopimuksessa, jota valtuustoryhmät ovat työstäneet syyskuusta saakka. Mikä tuo järjestys on, siitä kuultaneen viimeistään ensi vuoden talousarviokäsittelyn yhteydessä marraskuussa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös