Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Tuen arvoinen päiväkeskus – humaanit arvot voivat auttaa säästämään rahaa

Leena Talvensaari

Rovaniemen kaupungin taloudesta on viime aikoina kuultu huonoja uutisia. Kaupungin verotulot ovat olleet tänä vuonna arvioitua pienemmät ja menot puolestaan paljon arvioitua suuremmat. Erityissairaanhoidon menot ovat ylittäneet talousarvion 8 miljoonalla eurolla, minkä vuoksi kaupunki joutuu ottamaan lisää lainaa.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kuvaakin ensi vuoden talousarvion laatimista haastavaksi. Hänen mukaansa sekä ensi vuodeksi että sitä seuraaviksi vuosiksi on löydettävä uusia toimenpiteitä, joilla menoja saadaan vähennettyä ja tuloja kasvatettua.

Menokuri näkyy väistämättä kaupungin palveluissa. Sen vuoksi Lotvonen peräänkuuluttaa omavastuisuutta kaikilta kaupungin asukkailta.

– On löydyttävä uutta asennetta elämän tilanteiden hallintaan, omatoimisuutta sekä vastuuta ja kunnioitusta omista tekemisistä sekä yhteisistä asioista, hän sanoo.

Kaikki meistä eivät kykene omavastuisuuteen tai omatoimisuuteen. Viikon hyvä uutinen onkin, että vuoden verran suljettuna ollut Rovaniemen päiväkeskus pääsi maanantaina jatkamaan toimintaansa upouusissa tiloissa.

Päiväkeskus on tarkoitettu juuri sellaisille ihmisille, jotka tarvitsevat tukea elämänhallintaansa. Se on monelle tärkeä ja merkitystä antava kiinnekohta elämässä – se voi olla jopa ainoa paikka, jonne tuntee olevansa tervetullut.

Päiväkeskuksen avajaisista ja toiminnasta kerrotaan tässä jutussa .

Päiväkeskusta ylläpitää yhdistys, joka kuuluu kristillistä raittiustyötä tekevään Sininauhaliittoon. Keskuksen toimintaa rahoittaa pääasiassa Rovaniemen kaupunki, mutta myös Rovaniemen seurakunnan tuki on merkittävä.

On humaania, että kaupunki näkee Päiväkeskuksen toiminnan tukemisen arvoisena, vaikka totta kai taustalla on myös raha. Sinänsä pieni tuki voi ehkäistä isompia kuluja esimerkiksi sairaanhoidossa.

Toivottavasti tämä ajatus pysyy kirkkaana Rovaniemen päättäjien mielessä myös nyt, kun he pohtivat, miten kaupungin menojen kasvu saadaan pysäytettyä. Palveluiden tai tuen leikkaaminen niiltä, joilla jo ennestään on vähän, ei välttämättä tuo säästöjä, vaan se voi pitkällä tähtäimellä aiheuttaa lisää menoja jossain muualla.

Yhteiskunnassa on aina niitä, jotka tarvitsevat enemmän apua kuin keskivertokansalainen. On kaikkien etu, että myös he pysyvät jollakin tavalla kiinni elämän syrjässä. Humaanit arvot voivat säästää rahaa, eivät tuhlata sitä.

Kirjoittaja on Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja.

Kommentit (1)

  • Nb21

    Suomalaisista 500 000 tekee työtä ilman palkkaa. Ei voi olla näkymättä köyhän maan ja köyhien kuntien ja kaupunkien taloudessa verto- ja kulutustulojen puuttuminen. Olisi kiva nähdä tilasto palkattomista Rovaniemellä. Kuinka paljon kaupunki menettää rahaa siinä, tuloja, että yrityksillä, valtiolla, ja kunnalla on työssä ilmaisorjatyövoimaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös