Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Tervetuloa jouluvalot, vaikka jo syyskuussa

Jussi Leinonen

Veera Vasara

Lumeton marraskuu on mustuudessaan pitkä. Kun lumi ei kääri maisemaa talvitunnelmaan, pitää turvautua muihin konsteihin. Onneksi meillä on jouluvalot, lyhdyt ja kynttilät, joita voi viritellä ulkosalle jo hyvissä ajoin ennen adventtia.

Rovaniemen keskustassa valojen on määrä syttyä täksi viikonlopuksi. Tänään lauantaina keskustan kauppakeskukset ja kauppiaat järjestävät kaikelle kansalle joulunavauksen nimellä Joulumielen osoitus. Kulkue etenee jouluvalojen loisteessa kaupungintalolta Lordinaukiolle.

Tällä viikolla pääsin seuraamaan ohi kulkiessani, kuinka rekan perässä makaavasta kuusesta kehkeytyi kaupungintalon edustalla kimmeltävä joulupuu. Aamu aamulta etenevä hanke havainnollisti koko kaupungin jouluvalojen asentamisen työmäärää. Pystyttämisen jälkeen vuorossa oli valaistuksen ripustaminen, jossa tarvitaan paitsi henkilönostinta myös käsityötä. Jokainen aattoaamuna kuusenvalojen kanssa näpertänyt osanne aavistaa, millaista sommittelua parikymmenmetrisen kuusen koristeleminen vaatii.

Yle vertaili jouluvalojen kustannuksia eri kaupungeissa pari vuotta sitten. Tuolloin Rovaniemi oli listan viidentenä 47 000 euron panostuksellaan. Jouluvalojenkin pääkaupungissa Helsingissä valaistukseen käytettiin 150 000 euroa, hännänhuippu Kokkolassa ainoastaan 1000.

Kun joulu on yhäkin Rovaniemen matkailun keskeinen vetonaula, on suhteellisen iso satsaus perusteltu. Näyttävä valaistus loihtii keskustan karuhkon ilmeen välittömästi vetovoimaisemmaksi.

Naapurikaupungissamme Kemissä talvivaloiksi nimetyt valopallot syttyivät keskustan katukuvaan tänä talvena jo syyskuun puolella. Lapin Kansan haastattelema sähköistysvastaava Jukka Kesonen kertoi saaneensa aiempaa aikaisemmasta ajankohdasta vain myönteistä palautetta.

Sama sopisi hyvin Rovaniemellekin. Joulupukki ja -laulut saavat vielä syyskuussa pysyä Napapiirillä, mutta esimerkiksi osan keskustan nykyisistä jouluvaloista voisi ottaa käyttöön ainakin kuukautta nykyistä aikaisemmin. Muodoiltaan ja väritykseltäänhän Rovaniemen nykyiset jouluvalot ovat ennemminkin talviset. Ja palavathan ne kevätkaudellakin maaliskuun loppuun saakka.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Mainitsit rekan perässä makaavasta kuusesta, mä vastaavasti näin rekan joka oli kuin jouluvaloin koristeltu amerikkalainen talo, valoja oli paljon.

  • Kaisu Tolonen

    Kyllä Kemin valoja on kiva katsella. Ehdottomasti meille myös jouluvalot vähän aikaisemmin. Niistä saa itsekin voimia ja piristystä pimeään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös