Uusi Rovaniemi

Toimittajalta: Tänään vietetään tyttöjen päivää, ja se on kuin pyhittäisi päivän sinisilmäisille blondeille

Jussi Leinonen
Toimittajalta: Tänään vietetään tyttöjen päivää, ja se on kuin pyhittäisi päivän sinisilmäisille blondeille
Greta Virranniemi,

Minulla on siniharmaat silmät ja luonnostaan vaalea tukka. Olen 169,5 senttiä pitkä, syntyperältäni suomalainen ja biologisesti nainen.

Lista määrittää ulkonäköäni, mutta ei juuri muuta. Ulkoisia piirteitä enemmän minusta ihmisenä kertovat käytökseni ja valintani.

Tänään keskiviikkona vietetään tyttöjen päivää. Tarkoituksena on muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat, ja lisätä tasa-arvoa. Kuulostaa hienolta.

Silti en hurraa riemusta. Tyttöjen päivä vetää rajaa sukupuolten väliin ja korostaa eroja. Sen viettäminen on kuin pyhittäisi päivän sinisilmäisille blondeille. Todellinen tasa-arvotyö poistaa rajoja ja korostaa, että olemme kaikki ensisijaisesti ihmisiä sukupuoleen, syntyperään tai silmien väriin katsomatta.

”Korkokengissä kulkeva voi nauttia uusien huonekalujen kokoamisesta."

Suomen kielen sana sukupuoli viittaa kahteen erilliseen asiaan: biologiseen ja sosiaaliseen sukupuoleen.

Biologisen sukupuolen olemassaoloa ei voi, enkä haluakaan, kiistää. Sillä on kuitenkin varsin vähän vaikutusta muuhun kuin ulkonäköön. Sillä on merkitystä vasta, jos tahtoo biologisia lapsia. Sen sijaan käsitys sosiaalisesta sukupuolesta pitäisi purkaa. Siihen liittyviä asioita ei tarvitse hävetä tai kieltää, vaan ne pitäisi vapauttaa kaikkien saataville.

Silloin on heitä, jotka tykkäävät käyttää korkokenkiä ja heitä, jotka kulkevat mieluummin tennareissa. Jotkut tykkäävät hoivata, toiset perehtyä bittiavaruuden saloihin. Korkokengissä kulkeva voi nauttia uusien huonekalujen kokoamisesta ja puvuntakissa viihtyvä innostua ruuanlaitosta.

Sosiaalinen sukupuoli on kulttuurinen rakennelma, joka laittaa ihmisiä lokeroihin. Lokerot rajoittavat ja määrittävät. Rakennelmaan kuuluvat tyttöjen ulkonäköpaineet, joiden karsimisessa auttaisi sukupuolistereotypioiden purku. Viime viikolla mediassa puidut poikien ongelmat koulussa ovat nekin osa rakennelmaa, jossa tyttöjä ja poikia kasvatetaan erilaisiin muotteihin. Se luo eri tavoin oppivia ihmisiä, jotka eivät pärjää samassa koulussa.

Mitäpä, jos kasvatettaisiin ihmisiä?

Onneksi asenteet muuttuvat. Nykynuoret ovat kasvaneet aiempia sukupolvia suvaitsevaisemmassa ympäristössä ja heille on ok, että sukupuolia on enemmän kuin kaksi, toteaa Lapin yrittäjien puheenjohtaja Heidi Alariesto Uuden Rovaniemen lehtijutussa. Saman huomaa arjessa. Netissä putkahtelee vastaan kuvia parrakkaista kasvoista, joita koristavat näyttävät meikit. Vaatekaupan myyjä tarjoaa vastakkaiselle sukupuolelle tarkoitettuja farkkuja.

On ihan kiva olla biologisesti nainen, mutta ensisijaisesti olen monia muita asioita, kuten toimittaja, puoliso ja ihminen.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös